AKADEMIJA PEKE Prešerna pojedina 9.2.25

Dimljeni svinjski vrat v kosu

Delite s prijatelji

0-Dimljeni svinjski vrat v kosu

  • Skupaj:4 ure 15 min
  • Čas priprave:15 min
  • Čas peke:4 ure
  • Način peke:indirektni, srednja temperatura


SESTAVINE



  • 10 oseb
  • 3kg svinjskega vratu v kosu
  • 2 nasekljana stroka česna
  • 1 nasekljana čebula
  • 120g masla
  • 240ml kečapa
  • 200gl rjavega sladkorja
  • 120ml kisa
  • 120ml vode
  • 2 žlici worcesterske omake
  • 1 1/2 žlice naribane limonine lupine
  • 2 1/2 žlice limoninega soka
  • 1 žlička pekoče omake
  • 1/2 žlička čilija

PRIPRAVA

Meso pustimo pol ure na sobni temperaturi. Vmes pripravimo žar za indirektno peko. Odstranimo rešetko in v žar na eno stran postavimo aluminijasto posodo, napolnjeno z vodo. Na drugo stran žara stresemo žareče brikete, ki smo jih pripravili v kaminu za brikete. Če uporabimo plinski žar (z vsaj 2 gorilnikoma), odstranimo rešetke in na profile položimo aluminijasto posodo z vodo, nato vrnemo rešetke.

Medtem ko segrevamo žar, pripravimo omako za premazovanje. V manjši ponvi stopimo maslo in na srednji temperaturi pražimo čebulo in česen, dokler čebula ne postekleni. Dodamo še ostale sestavine, premešamo in počakamo, da omaka zavre. Potem zmanjšamo temperaturo in kuhamo še 5 minut, občasno premešamo. Ko se omaka zgosti, jo odstranimo z ognja. Z omako med peko večkrat premažemo meso.

Če imamo termometer za meso s sondo, zapičimo sondo v sredino mesa (na debelejšem delu). Meso postavimo na ogreti žar (180 stopinj) na indirektno cono, nad aluminijasto posodico z vodo. Pri žarih na oglje vržemo na brikete pest sekancev in zapremo pokrov (zračniki na pokrovu naj bodo nad mesom). Pri žarih na plin sekance zavijemo v aluminijasto folijo (na vrhu pustimo manjšo odprtino, folijo večkrat prebodemo in jo postavimo pod rešetko nad profil gorilca). Če imamo posodo za dimljenje, jo uporabimo.

Meso pečemo 2 uri. Če začne žar na oglje zgubljati temperaturo, vsako uro dodamo pest sekancev in brikete. Na polovici peke meso obrnemo. Po dveh urah ga premažemo z omako in ponovno obrnemo. Pečemo še eno uro oziroma dokler interna temperatura mesa ne doseže 72 stopinj, meso vmes večkrat namažemo z omako.

Pečeno meso zavijemo v folijo in pustimo počivati 15 minut, potem ga narežemo. Postrežemo ga s krompirjevo solato in preostankom omake, ostanke porabimo za okusne sendviče.





Razstavni salon Obiščite nas v našem razstavnem salonu na naslovu Litostrojska 40 v Ljubljani, kjer vam bomo najbolje posredovali vse informacije o našem asortimanu izdelkov ter vam povedali veliko koristnih nasvetov.






Dodano!

V košarico