Cedrine deske postajajo pravi hit med kralji žara, so naravne, preproste za uporabo, na njih pečeni hrani zagotovijo izjemen okus. Cedrina deska med žarjenjem tli in ustvarja močan dim, ki aromatizira hrano, hrana na deski med peko sprošča maščobo, olja in sokove, ki vrejo in ustvarjajo sočen, poln okus hrane. Cedrine deske lahko uporabimo za več pek, pred vsako peko pa moramo desko 10 minut segrevati na žaru na srednji temperaturi, da uničimo morebitne bakterije na njej.
Potrebujemo:
cedrino desko,
meso (ribe, piščanec, zrezki, drugi manjši kosi mesa),
globok pladenj z vodo ali zeliščnim čajem.
Način uporabe
Že uporabljene cedrine deske za 10 minut položimo na srednje vroči žar.
Desko namočimo v vodo ali zeliščni čaj in jo obtežimo, tako da je cela pod tekočino. Namakamo jo vsaj eno uro, idealno je 5 do 6 ur.
Žar segrejemo na visoko temperaturo.
Če želimo najmočneje dimljen okus hrane, položimo prazno desko za nekaj minut na maksimalno ogreti žar, toliko da se deska začne dimiti. Potem vzamemo desko z žara in na tisto stran deske, ki je bila bližje ognju, položimo meso.
Desko na strani, na katero damo meso, namažemo z oljem.
Na naoljeno stran položimo meso in ga ustrezno začinimo.
Desko položimo na vroči žar.
Namočena deska med peko začne tleti in ustvari močan dim, ki prepoji hrano.
Med peko desko občasno pogledamo – če se kje vžiga, jo pogasimo z vodo.