Eksotične začimbne mešanice za vtiranje iz celega sveta

Delite s prijatelji


Za vas smo zbrali recepte za pripravo začimbnih mešanic za vtiranje iz celega sveta. Vašim žar jedem sedaj lahko pričarate edinstvene, eksotične okuse in z njimi presenetite goste vašega naslednjega piknika.

Azteška mešanica začimb



Uporaba: vse vrste mesa

Količina: 600 ml

Sestavine
  • 240 ml mlete kumine
  • 240 ml olivnega olja
  • 80 ml nasekljanega česna
  • 60 ml tekočega dima (liquid smoke)
  • 60 ml grobe soli
  • 1 žlica kajenskega popra

Vse sestavine razen olja stresemo v mešalnik in mešamo, dokler ne dobimo gladke mase. Ob prižganem mešalniku v mešanico počasi dolivamo olje. V nepredušno zaprti stekleni posodi jo lahko hranimo največ 14 dni.

Maroška mešanica za vtiranje



Uporaba: svinjina, piščanec, puran, govedina, jagnjetina

Količina: 70 ml

Sestavine
  • 2 žlici suhega timijana
  • 1 žlica sladkorja
  • 2 žlici grobe soli
  • 2 žlički mletega cimeta
  • 2 žlički mletega koriandra
  • 1 žlička mlete kurkume
  • 1 žlička suhe mlete limonine lupine
  • 1 žlička mletega črnega popra
  • ½ žličke mlete kumine
  • ½ žličke mletega ingverja
  • ½ žličke muškatnega oreščka

Vse sestavine zmešamo in jih v nepredušno zaprti stekleni posodi hranimo do 30 dni.

Perzijska mešanica za vtiranje



Uporaba: govedina, teletina, jagnjetina, piščanec

Količina: 2 žlici zadostujeta za 1 kg mesa.

Sestavine
  • 1 žlica mletega koriandra
  • 1 žlička kurkume
  • 1 žlička mletega ingverja
  • ½ žličke mletega cimeta
  • 1 žlička sveže mletega črnega popra
  • 1 ½ žličke soli

Vse sestavine zmešamo. Meso namažemo z oljem, nanesemo začimbe in pustimo počivati v hladilniku vsaj eno uro.

Mediteranska mešanica začimb



Uporaba: piščanec, svinjina, morska hrana

Količina: 2 žlici zadostujeta za 1 kg mesa.

Sestavine
  • 1 žlica mletega koriandra
  • ¾ žličke mletih janeževih semen
  • ¼ žličke mletega čilija
  • ½ žličke mletega timijana
  • 1 ½ žličke soli

Vse sestavine zmešamo. Meso namažemo z oljem, nanesemo začimbe in pustimo počivati v hladilniku vsaj eno uro.

Kreolska mešanica za vtiranje



Uporaba: svinjina, piščanec, puran, riba, lupinarji

Količina: 70 ml

Sestavine
  • 1 žlica mlete paprike
  • 1 žlica grobe soli
  • 2 žlički mletega črnega popra
  • 2 žlički kajenskega popra
  • 2 žlički česna
  • 2 žlički suhe mlete čebule
  • 2 žlički mletega timijana
  • 1 žlička suhega origana
  • 1 žlička sladkorja

Vse sestavine zmešamo in v nepredušno zaprti stekleni posodi hranimo do 30 dni.

Garam masala mešanica za vtiranje



Uporaba: govedina, piščanec, puran, jagnjetina, lupinarji, zelenjava

Količina: 60 ml

Sestavine
  • 2 žlički kuminih semen
  • 2 žlički koriandrovih semen
  • 2 žlički zrn črnega popra
  • 2 žlički kardamomovih semen
  • 1 ½ žličke klinčkov
  • ½ žličke janeževih semen
  • 2 cimetovi palčki (5cm), zmleti na koščke
  • 1 lovorov list
  • 1 žlička grobe soli
  • ½ žličke sladkorja

Vse sestavine razen soli in sladkorja pražimo v srednje veliki ponvi na srednje visoki temperaturi 2 do 3 minute, nato jih damo na krožnik in pustimo, da se 5 minut hladijo. Pražene sestavine ročno zmeljemo, da dobimo grobo mleto mešanico. Vmešamo sladkor in sol in vse sestavine dobro premešamo. V nepredušno zaprti stekleni posodi jih hranimo do 30 dni.

Libanonska mešanica za vtiranje



Uporaba: govedina, jagnjetina, svinjina, teletina, puran, zelenjava

Količina: 120 ml

Sestavine
  • 1 žlica mletega pimenta
  • 1 žlica kumine
  • 1 žlica mletega koriandra
  • 1 žlica naribanega muškatnega oreščka
  • 1 žlica mletega črnega popra
  • 1 žlica grobe soli
  • 1 ½ žličke mletega žajblja
  • 1 ½ žličke mletih klinčkov
  • 1 ½ žličke kajenskega popra
  • 1 ½ žličke mletega cimeta
  • 1 ½ žličke mletega sumaca

Vse sestavine zmešamo in hranimo v nepredušno zaprti stekleni posodi do 30 dni.

Jamajška mešanica za vtiranje



Uporaba: govedina, svinjina, teletina, perutnina

Količina: 60 ml

Sestavine
  • 1 žlica suhih timijanovih listov
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 1 ½ žličke grobe soli
  • 1 žlička mletega črnega popra
  • 1 žlička čebule v prahu
  • ½ žličke česna v prahu
  • ½ žličke mletega ingverja
  • ½ žličke čilija v prahu
  • ½ žličke pimenta
  • ¼ žličke mletega cimeta
  • ¼ žličke naribanega muškatnega oreščka
  • ½ žličke mletega koriandra

Vse sestavine zmešamo in hranimo v nepredušno zaprti stekleni posodi do 30 dni.










Dodano!

V košarico

NOVA LOKACIJA TRGOVINE! Več