- Skupaj:70 min
- Čas priprave:1 ura
- Čas peke:8 min
- Način peke:direktni, visoka temperatura
SESTAVINE
- 8 oseb
- 1,5kg cela, očiščena hobotnica
- 3dcl suhega belega vina
- 20g črnega popra v zrnih
- 2 limoni
- 2 stroke česna
- 1dcl ekstra deviškega olja
- 1 plutovinasti zamašek za vino
PRIPRAVA
Hobotnico damo v večji lonec in dodamo belo vino, poper v zrnih, eno razpolovljeno limono, česen in plutovinasti zamašek. Nato prilijemo vodo, ki naj sega 1 cm nad hobotnico, ter lonec postavimo na ogenj. Hobotnico pri nizki temperaturi kuhamo 1 uro. Po 1 uri kuhanja jo vzamemo iz lonca ter pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.
Žar pripravimo za direktno peko na temperaturi 240 °C. Počakamo, da se rešetka segreje, in med tem hobotnico namažemo s ½ dcl olivnega olja, posolimo in popopramo. Nato jo položimo na rešetko in pečemo 3–4 minute na vsaki strani, da porjavi. Lahko jo pečemo v enem kosu ali pa jo pred peko narežemo na manjše kose.
Ko je hobotnica pečena, jo narežemo in pokapljamo z olivnim oljem in limoninim sokom.