Ob nakupu žara se navadno srečamo z večnim vprašanjem – žar na oglje ali žar na plin. To je sicer glavna odločitev, a na naš nakup morajo odločati še drugi dejavniki, od tega, za kaj nameravamo uporabljati žar, kako pogosto in za koliko ljudi bomo pekli in kaj nameravamo peči. Navsezadnje je pomembna tudi cena, tako cena žara kot tudi strošek posamezne peke.
Kako pogosto bomo pekli?
Plinski žari hitro dosežejo temperaturo za peko, zato so idealni za pripravo kosil in za peko takrat, ko nimate veliko časa. Če nameravamo peči pogosto in žar uporabljati za pripravo kosil, potem je plinski žar boljša izbira.
Žari na oglje so bolj primerni za daljša druženja in piknike, kjer niste tako omejeni z časom.
Za koliko ljudi bomo v povprečju pekli?
Za pripravo kosil ali peko za družino, (do 6 ljudi) bo dovolj žar na oglje premera 47 cm ali plinski žar z do dvema gorilnikoma.
Za piknike in večja druženja ob žaru pa bo najbolj primeren večji žar na oglje (57 cm) plinski žar z vsaj tremi gorilci z dovolj veliko površino rešetk za peko večje količine mesa in rešetkami za odlaganje hrane, ki poskrbijo da hrana ostane topla.
Kaj bomo pekli?
Čevapčiče in perutničke bomo lahko pripravili na vsakem žaru. Če pa je v nas gurmanska žilica, potem bomo želeli izkoristiti številne metode peke, s katerimi lahko pripravimo širok nabor gurmanskih jedi. Na žarih lahko pečemo na zelo nizkih temperaturah (smoking), zelo visokih temperaturah (searing), direktno (manjše kose mesa) ali indirektno (velike kose mesa).
Če bomo večinoma pekli manjše kose, potem je žar na oglje premera 47cm ali plinski žar z enim do dvema gorilnikoma dovolj. Če bomo z žarom eksperimentirali in pekli različne kose mesa, potem potrebujemo večji žar na oglje 57 cm ali plinski žar z vsaj tremi gorilniki.
Za prave gurmane je prava izbira keramični Kamado žar, ki omogoča standardno žar peko, dolgotrajno peko na nizkih temperaturah (dimljenje), kot tudi peko na zelo vročih temperaturah (searing) in pravi okus žara zaradi peke na oglju.
Koliko smo pripravljeni investirati v žar?
Ko razmišljamo o stroških investicije v žar, moramo razmišljati o:
strošku samega žara
strošku posamezne peke
življenski dobi žara
dodatni opremi, ki jo potrebujemo
Koliko bomo investirali v žar Cene žarov so odvisne od velikosti žara, dodatnih funkcij in kakovosti izdelave. Če nameravate vaš žar uporabljati pogosto in daljše časovno obdobje, potem se vam splača investirati nekoliko več denarja. Strošek je seveda odvisen od izbire vrste žara, žari na oglje so navadno cenejši od žarov na plin.
Strošek posamezne peke Strošek peke je vezan na gorivo – najcenejša je peka na plinskih žarih (0,2-0,6 eura, odvisno od števila gorilnikov). Pri žarih na oglje navadno uporabljamo brikete (2-4 eure na peko ob izbiri kakovostnih briketov). Kamado žari za svoje delovanje potrebujejo oglje. Zaradi dobrega izkoristka toplote nas bo peka v povprečju stala 1,5 eura.
Življenska doba žara Cenejši žari so navadno cenejši zaradi manj kakovostnih materialov, življenska doba teh žarov se vrti med dvemi in tremi leti, odvisno od uporabe in vzdrževanja. Kakovostni žari so narejeni iz kakovostnejših materilov in imajo posledično do 10 letno garancijo pri žarih na oglje in do 25 letno garancijo pri žarih na plin. Kakovost žara najlažje preverimo tako, da odpremo pokrov žara. Če je ta težak (plinski), v notranjosti prevlečen z porcelanom (oglje) je to navadno dober znak kakovosti.
Dodatna oprema Del investicije vašega žara bo predstavljala dodatna oprema, ki je skoraj nujna za raznovrstno peko na vašem žaru. Vsekakor potrebujete kakovostno lopatico in oprijemalke. Za peko narezane zelenjave, škampov in ostalih manjših kosov potrebujemo nabodala ali posodo za zelenjavo. Za peko rib je dobro imeti držalo za ribe ali keramično ploščo, ki bo prav prišla pri peki bolj občutljivih kosov mesa. Potrebujemo še ščetko in kamin za oglje (če imamo žar na oglje).
Kje bomo imeli žar?
Potrebujemo žar, za peko doma, potovalni žar, ki ga lahko vzememo s sabo na morje? Bomo žar premikali ali bo imel fiksno mesto?
Žar za vsakodnevno rabo Če bomo žar uporabljali samo doma, a ga bomo pogosto premikali, potem potrebujemo žar na kolesih. Večina kakovostnih plinskih žarov in žarov na oglje ima kolesa za preprosto premikanje.
Potovalni žar Bomo žar pogosto premikali (vozili) okoli? Potem potrebujemo kompakten plinski žar z enim gorilnikom ali manjši, prenosni žar na oglje.
Žar za kuhinjo na prostem Če bomo žaru namenili fiksno mesto in nameravamo ob njem preživeti veliko časa, potem je smiselna investicija v vgradne kamado žare ali večje plinske žare, ki so v osnovi kuhinje na prostem in tako postanejo centralni del vaše kuhinje na prostem.
Je zame bolj primeren plinski žar ali žar na oglje?
Med navdušenci peke na žaru traja konstantna debata o tem, kateri žar je boljši, žar na oglje ali žar na plin. Oba imata svoje pluse in svoje minuse, tako da bo na koncu od vas odvisno, kaj vam je najpomembneje.
Plinski žari Plinski žari so preprosti za uporabo. S pritiskom na gumb ga preprosto prižgete, vzdrževanje konstantne temperature ali spreminjanje le-te je preprosto. Žar se segreje v 10, minutah, za razliko od žarov na oglje, ki potrebujejo do 40 minut. Če imate žar z več gorilci, boste preprosto ustvarili indirektne cone za peko večjih kosov mesa.
Plinske žare je preprosto čistiti, ni ostankov pepela. Idealni so za vse, ki nameravate dosti peči, žar lahko postavite na balkon ali teraso in ga uporabljate za peko kosil. Peka na plinu je krepko cenejša kot peka na oglju. Žari na oglje so vzdržljivi, kakovostni žar na plin bo ob vzdrževanju zdržal do 25 let.
Žari na plin so nesporni favoriti v praktičnosti, zmanjka pa jim pri okusu, tako vsaj pravijo zagrizeni pristaši oglja. Oglje kot derivat lesa ob izgorevanju aromatizira meso in mu s tem da izraziti okus žara. Žari na plin sicer poskušajo doseči okus dimljenja z uporabo t.i. flavorizer profilov nad gorilci in uporabo lesnih sekancev, a okus ni popolnoma isti – sicer razlike v okusu večina jedcev ne bo nikoli opazila. Žari na plin ustvarijo veliko direktne vročine, ki nekoliko bolj izsušuje meso med peko. Če nimate žara z searing gorilci, potem vaš žar ni sposoben ustvariti več kot 300 stopinj, za pripravo dobrih zrezkov pa potrebujete vsaj 400 stopinj. Žari na plin so navadno dražji od žarov na oglje.
Žari na oglje Za razliko od plinskih žarov, imajo žari na oglje številne slabosti a tudi številne prednosti, ki prepričajo zagrizene žar mojstre.
Priprava žara na oglje zahteva 30 – 40 minut, preden lahko pečemo. Uravnavanje temperature žara zahteva kar nekaj znanja in pozornosti. Z žarom na oglje je kar nekaj dela po peki (čiščenje). Peka je dokaj draga (2-4 eure). Žari na oglje so manj vzdržljivi od plinskih žarov, čeprav nam bo kakovostni žar na oglje ob vzdrževanju zdržal do 10 let.
Glavna prednost žarov na oglje je v okusu – če uporabljamo oglje seveda. Hrana pečena na kakovostnem oglju bo imela tisti pravi okus peke na žaru. Žari na oglje imajo večji temperaturni razpon, zato so primerni tako za dimljenje kot tudi peko zrezkov (searing). Pravi piknik praktično mora imeti žar na oglje, plinski žar na pikniku nekako ne izgleda prav.
Kamado žar ali žari na oglje
Kamado grili sicer sodijo med žare na oglje, a je med njima nekaj pomembnih razlik.V primerjavi s standardnimi žari na oglje je peka na Kamado žarih precej cenejša, za posamezno peko porabimo tretjino oglja, ki bi ga potrebovali za enakovredno peko na žaru na oglje. Zaradi sistema toplotnih deflektorjev med peko pride manj direktne vročine do mesa, zato je to bolj sočno. Kamado je sposoben izjemnega toplotnega razpona in dolgotrajnega vzdrževanja toplote, zato ga lahko uporabljamo kot smoker, za peko in searing, žari na oglje se ne obnesejo najbolje kot smokerji (dolgotrajne peke pri zelo nizkih temperaturah).
Priprava žara je v keramičnih žarih hitrejša (15-20 min) kot pri žarih na oglje (30-40 min). Oglje ustvarjeno pri kamado žarih iygori praktično v celoti, zaradi konstrukcije žara pepel pada v posebno posodo, zato je čiščenje zelo preprosto. Ker so narejeni iz keramike so praktično neuničljivi, ob pravilnem vzdrževanju, nas bodo spremljali vse življenje (imajo doživljensko garancijo).
Kamado žari so precej dražji od žarov za oglje. So zelo težki (80-120 kg) zato so manj mobilni, vendar ob uporabi vozička to ni velik problem.
Predstavili smo vam možnosti, prednosti in slabosti različnih vrst žarov. Odločitev, kakšen žar vas bo spremljal na vaših kulinaričnih žar pustolovščinah, je vaša.