GARANCIJA CENE. →

Kako pravilno peči celo ribo na žaru

Delite s prijatelji

0-Kako pravilno peči celo ribo na žaru

Zakaj bi pekli cele ribe? Ker so pečene tako zelo dobre in ker so dejansko boljšega okusa kot ribji fileji. Koža in kosti se pri peki ribe razkrajajo in aromatizirajo ribo, zato je pečena cela riba vedno boljša od ribjega fileja.

Priprava cele ribe za peko

1-Kako pravilno peči celo ribo na žaru


Ribo očistimo, operemo in posušimo, dobro naoljimo z olivnim oljem, posolimo in popopramo na obeh straneh ter dodamo druge začimbe po okusu. Notranjost trebuha lahko napolnimo z zelenjavo in s polovicami limone in mandarine. Če želimo, da se bo riba pekla čim bolj enakomerno, naredimo nekaj prečnih rezov. Vzamemo oster nož in hitro in globoko večkrat prečno zarežemo do kosti, rezi naj bodo 3 do 4 cm narazen. Naredimo jih na obeh straneh ribe.

Držalo za ribe – da ali ne?

2-Kako pravilno peči celo ribo na žaru


Če imamo možnost, uporabimo držalo za ribe. Odpremo ga, nanj položimo naoljeno ribo, zapremo in postavimo na žar. Sredi peke držalo obrnemo in ga ob koncu peke odstranimo z žara. Ribo pustimo nekaj minut počivati kar v držalu, nato ga odpremo in vzamemo ribo ven. Največji izziv peke cele ribe je njeno obračanje na način, ki ne poškoduje kože in mesa – z držalom se tem problemom lepo izognemo.

Obračanje cele ribe na žaru brez držala za ribe
Peka odloča, ali je riba na krožniku videti kot v kuharskih oddajah ali pa koža in kosi mesa visijo z njenega skeleta. Prvo pravilo je, da ne smemo hiteti. Ribo pustimo, da se speče, preden jo začnemo obračati. Na rešetki pokritega žara naj bo vsaj 4 minute, šele nato jo začnemo dvigati. Meso se samo odlepi od rešetke, ko je pečeno; če začnemo ribo dvigati, ko proces peke še ni končan, lahko pričakujemo problem. Če smo prehitri in čutimo, da se riba noče (brez sile) odlepiti od rešetke, žar pokrijemo in poskusimo znova čez kakšno minuto.

Za obračanje potrebujemo široko obračalo za ribe ali dve standardni obračali. Nežno in počasi ju porivamo pod ribo, dokler ne ločimo celotne ribe od rešetke. Potem z obračali ribo počasi obrnemo na hrbet.
Razstavni salon Obiščite nas v našem razstavnem salonu na naslovu Litostrojska 40 v Ljubljani, kjer vam bomo najbolje posredovali vse informacije o našem asortimanu izdelkov ter vam povedali veliko koristnih nasvetov.


Dodano!

V košarico