Akcija! Žari Weber in Broil king -15%

Kako pravilno uporabljati litoželezno posodo?

Delite s prijatelji


Priprava za uporabo
Večino litoželeznih posod morate pred uporabo segreti in naoljiti. S postopkom ‘seasoninga’ na dnu posode ustvarite patino (tanko plastificirano plast olja), ki hrano loči od litoželeznega dela posode. Posoda Agnelli z nereaktivno emajlirano notranjostjo ne potrebuje patine, uporabite jo lahko takoj, ko jo vzamete iz embalaže.


Po vsaki uporabi jo očistite
Po uporabi počakajte, da se posoda ohladi. Potem jo temeljito očistite z vodo in čistilom, s hrapavim delom gobice zdrgnite vse ostanke hrane z dna posode. Ponve za peko na žaru zaradi svoje oblike in načina peke zahtevajo nekoliko več drgnjenja, saj se na njih nabere zoglenela hrana. Posoda Agnelli je primerna za čiščenje v pomivalnem stroju. Za odstranjevanje trdovratno zapečene hrane zmešajte pol litra vode in 4 žlice pecilne sode. Tekočino zlijte v posodo in jo segrejte, pustite nekaj minut vreti, potem pa s silikonskim ali lesenim priborom zdrgnite ostanke hrane.

Postopno jo segrevajte
Prednost litoželezne posode je izjemna sposobnost vzdrževanja toplote in posledično enakomernega kuhanja hrane. Za dosego tega morate posodo ustrezno segreti.

Pri uporabi večjih posod dosežete najboljši rezultat, če postavite posodo najprej za 20 minut v vročo pečico in jo na ta način celovito segrejete, nato pa jo premaknete na štedilnik. Če posodo segrevate na štedilniku, začnite z nizko temperaturo in jo počasi višajte. Med segrevanjem jo večkrat malo zarotirajte. Uporabljajte nizko do srednjo jakost ognja – lito železo se namreč segreje mnogo učinkoviteje kot drugi materiali in emajlirana zunanjost se lahko zaradi prevelike vročine poškoduje.

Med kuhanjem znižajte temperaturo
Ko je litoželezna posoda Agnelli segreta, odlično vzdržuje potrebno temperaturo za kuhanje ob manjši direktni temperaturi, zato ustrezno znižajte moč plinskega gorilnika ali jakost kuhalne plošče.

Izogibajte se uporabi kovinskega pribora
Notranjost posod Agnelli je prevlečena z več plastmi odporne emajlirane prevleke, ki pa se lahko ob agresivni uporabi kovinskega pribora poškoduje, zato za mešanje hrane uporabljajte leseni ali silikonski pribor.

Pozor, vroče!
Litoželezna posoda se med kuhanjem močno segreje po vsej svoji površini, zato potrebujete za premikanje posode kakovostne kuhinjske rokavice. Posoda je tudi po koncu kuhanja še vroča, zato ob vsakem premikanju najprej preverite njeno toploto.

Posodo vedno dvignite
Če uporabljate stekleno ali keramično kuhalno površino, posodo vedno dvignite, kadar jo premikate, da ne poškodujete kuhalne površine.


Postopno jo ohlajujte
Ko nehate kuhati, pustite posodo, da se sama ohladi. Šok ohlajevanje posode z vodo lahko poškoduje posodo.

Shranjevanje
Po končanem kuhanju posodo očistite, dobro osušite in shranite v suhem prostoru.

Čim več jo uporabljajte
Litoželezna posoda brez emajlirane notranjosti sčasoma, ob redni uporabi, razvije rahlo rjavo patino v notranjosti posode. Ta je posledica naravnega procesa vezave atomov hrane in mikroskopsko majhnih razpok v emajlirani prevleki, ki se dogaja v procesu kuhanja. Ta patina poskrbi, da se hrana ne prijema dna posode, in izboljša proces kuhanja. Torej, več kot kuhamo, boljši je okus hrane, kuhane v litoželezni posodi Agnelli.

Izogibajte se mikrovalovnim pečicam
Litoželezne posode ne smete uporabljati v mikrovalovnih pečicah.

Uporaba litoželezne posode Agnelli na kuhalni plošči
Kuhajte na nizki do srednji temperaturi. Za najboljši rezultat kuhanja segrevajte posodo 2 do 5 minut, preden daste vanjo hrano. Kuhalna plošča, na kateri kuhate, naj bo po premeru čim bolj podobna premeru posode – tako boste najlažje dosegli konsistentno temperaturo posode Agnelli. Med kuhanjem naj bo posoda Agnelli polna do dveh tretjin – s tem se izognete izlivom tekočine med vretjem. Ko vsebina posode zavre, zmanjšajte jakost gorilnika. Ob cvrtju ponvo Agnelli napolnite le do tretjine. V posodi Agnelli nikoli ne kuhajte na visoki vročini, ker lahko poškodujete zunanjost posode.

Peka na žaru in dopeka v pečici
Ko pečete meso po metodi peke na žaru, počasi segrevajte ponev Agnelli, preden vanjo položite hrano. Preveč segreta ponev zadimi olje in lahko poškoduje emajlirano notranjost. Na srednje močnem oglju segrevajte ponev 5 do 15 minut. V tem času se bo ponev močno ogrela. V segreto ponev vlijte olje in specite meso do željene stopnje pečenosti. Pri ponvah z valovitim dnom bo vaše meso dobilo prave oznake rešetk in seveda pravi okus žara. Kadar želite na štedilniku kuhane jedi na koncu zapeči še v pečici, najprej segrejte pečico do željene temperature. Potem prestavite posodo s štedilnika v pečico in z dopeko dokončajte jed. Posodo Agnelli lahko brez skrbi uporabljate v pečici (ali na žaru), segreti do 260 stopinj.


Uporaba posode Agnelli v pečici
Uporaba posode Agnelli v pečici je preprosta – pečico segrejete in vanjo postavite posodo Agnelli; pazite le, da temperatura v pečici ne preseže 260 stopinj.

Uporaba posode Agnelli na žaru
Posoda Agnelli se odlično obnese pri peki na vseh vrstah žarov – končno lahko doma pripravite pravo hobotnico izpod peke☺, ponve se odlično obnesejo pri pripravi rib, morskih sadežev in zelenjave na žaru. Pri uporabi posode Agnelli v žaru pazimo, da temperatura žara ne preseže 260 stopinj in da plameni ne dosežejo stranskega dela posode.









Dodano!

V košarico

NOVA LOKACIJA TRGOVINE! Več