POMEMBNO: Ne odpirajte žara, dokler meso ne doseže želene temperature.
Jagnjetina pod peko po receptu Roberta Gueree
Recept izumitelja žarov La Caja China bo poskrbel, da boste spekli najboljšo jagnjetino, ki ste jo kdaj okusili. Recept je predviden za 22 kilogramskega jagenjčka.
Mešanico olivnega olja in soli dobro vtrite v jagenjčka (s tem zadržite sokove v mesu). To storite, preden ga položite v žar.
Dodajte približno 3,7 litra vode, 2 skodelici belega vina in začimbe po želji. Vse to storite na pladnju za odcejanje.
Postavite jagenjčka z rebri navzdol v žar za pod peko..
Na rešetko dajte 7 kg oglja (naredite dva kupa in prižgite). Ko zažari, ga enakomerno razporedite po celotni površini. Pecite eno uro, nato odprite žar, obrnite meso, povežite sondo s termometrom. Sondo zapičite v stegno (ne do kosti), zaprite žar in dodajajte 3,5 kg oglja vsako uro, dokler meso ne doseže želene temperature.
Celoten postopek traja približno 2,5–3 ure, odvisno od začetne temperature jagenjčka. Sveža jagnjetina: surovo 60 °C, srednje surovo 62 °C, srednje pečeno 71 °C, dobro pečeno 77 °C.
Ko je jagnjetina pripravljena, razredčite vse ostanke s pladnja za odcejanje z vinom in vodo (po okusu) – dobili boste omako fantastičnega okusa.