Uporaba termometra pri peki na žaru

Delite s prijatelji


Kupimo lep (in drag) kos mesa, s katerim želimo navdušiti prijatelje na svojem pikniku, in nočemo, da bi bil ta lepi roastbeef prepečen ali preveč surov. Ujeti pravi trenutek, ko je meso idealno pečeno, je prava umetnost – samo nekaj minut preveč ali premalo lahko pokvari popolno gurmansko doživetje. Če želimo popolnost, potrebujemo termometer, ki nam natančno pokaže interno temperaturo mesa in tako vidimo, kdaj je meso idealno pečeno.

Kako uporabljamo termometer?

  1. Zunanji termometer pred koncem peke zapičimo v meso (sredico) in preverimo temperaturo. Ne smemo ga prebosti prevečkrat, ker meso skozi luknje izgublja sokove in posledično sočnost.
  2. Termometer s sondo pred peko namestimo v meso – sonda naj bo čim bolj osredotočena v sredino najdebelejšega dela mesa. Če imamo kos mesa s kostjo, poskrbimo, da se sonda ne dotika kosti. Nastavimo želeno temperaturo mesa in meso postavimo na ogreti žar. Sonda nas bo obvestila, ko bo dosežena želena interna temperatura mesa.

Interne temperature mesa

Govedina (rare) 45–50 stopinj
Govedina (medium rare) 55–60 stopinj
Govedina (medium) 60–65 stopinj
Govedina (medium well) 65–70 stopinj
Govedina (well done) 70 in več stopinj
Jagnjetina (rare) 60 stopinj
Jagnjetina (medium rare) 60–65 stopinj
Jagnjetina (medium) 70 stopinj
Jagnjetina (well done) 75 in več stopinj
Piščanec 71–75 stopinj
Puran 75 stopinj
Svinjina 65–70 stopinj
Šunka 71 stopinj
Losos 54–57 stopinj
Tuna 51 stopinj
Postrv 57–60 stopinj









Dodano!

V košarico

NOVA LOKACIJA TRGOVINE! Več