Naši gostje pričakujejo lepo zapečene, hrustljave dobrote z našega žara. Za pravilno zapečenost mesa se držimo nekaj pravil. Pred peko žar dobro segrejemo, pečemo pri zaprtem pokrovu in meso pravočasno poberemo z žara.
Interna temperatura mesa – uporaba termometra
Ali je meso pečeno, najlažje in najučinkoviteje ugotovimo z uporabo termometra. Zabodemo ga v meso in preverimo interno temperaturo mesa.
Kakšna naj bo interna temperatura hrane, lahko razberemo iz spodnje razpredelnice.
Test s prsti – preverjanje pečenosti brez termometra
Kako preverimo, da je hrana pečena, če nimamo termometra? Sprostimo roko in s prstom druge roke pritisnemo na mesnati del pod palcem. Trdota mišice na tem delu ob sproščeni roki je enaka surovemu mesu na otip. Ko se s palcem dotikamo ostalih prstov, postaja mišica trša – različna trdota ustreza različnim stopnjam zapečenosti mesa. Test je preprost, a deluje, številni kuharji prisegajo nanj.
Za preverjanje zapečenosti mesa najprej pritisnemo na meso, potem pa s testom prstov preverimo, kako je pečeno.