Decemberska VELIKA. →

Kdaj je meso pečeno?

Delite s prijatelji

0-Kdaj je meso pečeno?

Naši gostje pričakujejo lepo zapečene, hrustljave dobrote z našega žara. Za pravilno zapečenost mesa se držimo nekaj pravil. Pred peko žar dobro segrejemo, pečemo pri zaprtem pokrovu in meso pravočasno poberemo z žara.

Interna temperatura mesa – uporaba termometra

Ali je meso pečeno, najlažje in najučinkoviteje ugotovimo z uporabo termometra. Zabodemo ga v meso in preverimo interno temperaturo mesa.

Kakšna naj bo interna temperatura hrane, lahko razberemo iz spodnje razpredelnice.

Govedina (rare): 45 – 48 stopinj
Govedina (medium rare): 49 – 53 stopinj
Govedina (medium): 54 – 59 stopinj
Govedina (medium well): 60 – 65 stopinj
Govedina (well done): 65 in več stopinj
Jagnjetina (rare): 60 stopinj
Jagnjetina (medium rare): 60 – 65 stopinj
Jagnjetina (medium): 70 stopinj
Jagnjetina (well done): 75 in več stopinj
Piščanec: 71 – 75 stopinj
Puran: 75 stopinj
Svinjina: 65 – 70 stopinj
Šunka: 71 stopinj
Losos: 54 – 57 stopinj
Tuna: 51 stopinj
Postrv: 57 – 60 stopinj

Test s prsti – preverjanje pečenosti brez termometra

Kako preverimo, da je hrana pečena, če nimamo termometra?
Sprostimo roko in s prstom druge roke pritisnemo na mesnati del pod palcem. Trdota mišice na tem delu ob sproščeni roki je enaka surovemu mesu na otip. Ko se s palcem dotikamo ostalih prstov, postaja mišica trša – različna trdota ustreza različnim stopnjam zapečenosti mesa. Test je preprost, a deluje, številni kuharji prisegajo nanj.

Za preverjanje zapečenosti mesa najprej pritisnemo na meso, potem pa s testom prstov preverimo, kako je pečeno.

1-Kdaj je meso pečeno?






Razstavni salon Obiščite nas v našem razstavnem salonu na naslovu Litostrojska 40 v Ljubljani, kjer vam bomo najbolje posredovali vse informacije o našem asortimanu izdelkov ter vam povedali veliko koristnih nasvetov.






Dodano!

V košarico