Akcija! Žari Weber in Broil king -15%

Kdaj je meso pečeno?

Delite s prijatelji


Naši gostje pričakujejo lepo zapečene, hrustljave dobrote z našega žara. Za pravilno zapečenost mesa se držimo nekaj pravil. Pred peko žar dobro segrejemo, pečemo pri zaprtem pokrovu in meso pravočasno poberemo z žara.

Interna temperatura mesa – uporaba termometra

Ali je meso pečeno, najlažje in najučinkoviteje ugotovimo z uporabo termometra. Zabodemo ga v meso in preverimo interno temperaturo mesa.

Kakšna naj bo interna temperatura hrane, lahko razberemo iz spodnje razpredelnice.

Govedina (rare) 45–50 stopinj
Govedina (medium rare) 55–60 stopinj
Govedina (medium) 60–65 stopinj
Govedina (medium well) 65–70 stopinj
Govedina (well done) 70 in več stopinj
Jagnjetina (rare) 60 stopinj
Jagnjetina (medium rare) 60–65 stopinj
Jagnjetina (medium) 70 stopinj
Jagnjetina (well done) 75 in več stopinj
Piščanec 71–75 stopinj
Puran 75 stopinj
Svinjina 65–70 stopinj
Šunka 71 stopinj
Losos 54–57 stopinj
Tuna 51 stopinj
Postrv 57–60 stopinj

Test s prsti – preverjanje pečenosti brez termometra

Kako preverimo, da je hrana pečena, če nimamo termometra?
Sprostimo roko in s prstom druge roke pritisnemo na mesnati del pod palcem. Trdota mišice na tem delu ob sproščeni roki je enaka surovemu mesu na otip. Ko se s palcem dotikamo ostalih prstov, postaja mišica trša – različna trdota ustreza različnim stopnjam zapečenosti mesa. Test je preprost, a deluje, številni kuharji prisegajo nanj.

Za preverjanje zapečenosti mesa najprej pritisnemo na meso, potem pa s testom prstov preverimo, kako je pečeno.












Dodano!

V košarico

NOVA LOKACIJA TRGOVINE! Več