- Skupaj:40 min
- Čas priprave:10 min
- Čas peke:30 min
- Način peke:direktni, visoka temperatura
SESTAVINE
- 8 oseb
- 1,5kg lososovega fileja z kožo
- 6 žlic olivnega olja
- 5 sesekljanih strokov česna
- pest sveže sesekljanega kopra
- 2 čajni žlički soli
- 1 čajna žlička grobo mletega popra
- 1 čajna žlička limonine lupine
PRIPRAVA
Desko za 1–2 uri namočimo v vodo. Najlažje tako, da z vodo napolnimo večji pekač, damo vanj desko, nanjo pa položimo težka kamna.
V manjši posodi zmešamo olivno olje, česen, koper, sol, poper in limonino lupino. Mešanico vtremo v lososov file.
Žar pripravimo za peko na direktni način pri temperaturi 240 °C. Na rešetke položimo namočeno cedrino desko. Ko se začne iz nje valiti dim in ko slišimo rahlo pokanje, jo obrnemo in nanjo položimo fileje lososa, s kožo navzdol.
Fileje pečemo pod zaprtim pokrovom 15 minut, da se meso zmehča in da ga lahko z vilicami enostavno postrgamo. Med peko fileja ne obračamo.
Ko je losos pečen, file razrežemo na 8 kosov in ga postrežemo pokritega z rezinami limone.