Losos s česnom in koprom na cedrini deski

Delite s prijatelji


  • Skupaj:40 min
  • Čas priprave:10 min
  • Čas peke:30 min
  • Način peke:direktni, visoka temperatura


SESTAVINE



  • 8 oseb
  • 1,5kg lososovega fileja z kožo
  • 6 žlic olivnega olja
  • 5 sesekljanih strokov česna
  • pest sveže sesekljanega kopra
  • 2 čajni žlički soli
  • 1 čajna žlička grobo mletega popra
  • 1 čajna žlička limonine lupine

PRIPRAVA

Desko za 1–2 uri namočimo v vodo. Najlažje tako, da z vodo napolnimo večji pekač, damo vanj desko, nanjo pa položimo težka kamna.

V manjši posodi zmešamo olivno olje, česen, koper, sol, poper in limonino lupino. Mešanico vtremo v lososov file.

Žar pripravimo za peko na direktni način pri temperaturi 240 °C. Na rešetke položimo namočeno cedrino desko. Ko se začne iz nje valiti dim in ko slišimo rahlo pokanje, jo obrnemo in nanjo položimo fileje lososa, s kožo navzdol.

Fileje pečemo pod zaprtim pokrovom 15 minut, da se meso zmehča in da ga lahko z vilicami enostavno postrgamo. Med peko fileja ne obračamo.

Ko je losos pečen, file razrežemo na 8 kosov in ga postrežemo pokritega z rezinami limone.










Dodano!

V košarico