POSEZONSKA AKCIJA. →

Kako mariniramo meso za peko na žaru?

Delite s prijatelji

0-Kako mariniramo meso za peko na žaru?

Podobno kot slanica tudi mariniranje izboljša meso, ki je po naravi bolj suho ali manj izrazitega okusa. Marinada navadno vsebuje kisle sestavine (npr. limonin sok ali kis), ki razbijejo proteine v mesu, ga mehčajo in vlažijo.

Kaj vsebuje dobra marinada
Dobra marinada vsebuje olivno olje, kislino za mehčanje proteinov (sok agrumov, kis, vino), lukovke (česen, čebulo, šalotko), sveže ali suhe začimbe po želji, sladkor za uravnoteženje okusa in sol za njegovo okrepitev. Med največkrat uporabljanimi sestavinami v marinadah najdemo naslednje sestavine.

1-Kako mariniramo meso za peko na žaru?


Sojina omaka
Združljiva je z okusom ingverja, sezamovega olja, šalotke in česna.

Rdeča in bela vina
Združljiva so z olivnim oljem, nasekljanim česnom, čebulo ali šalotko in svežim timijanom, rožmarinom, lovorjem ali pehtranom. Rdeča vina pristajajo govedini, divjačini in temnemu mesu perutnine. Bela vina so primerna za svinjino, perutnino, ribe in lupinarje.

Pekoče začimbe
Čili, kajenski poper, črni poper, mleti rdeči poper in tabasko marinadi dodajo potrebno ostrino.

Sladkorji
Med, melasa, beli ali rjavi granulirani sladkor ustvarijo mesu sladkobo, ki se odlično dopolnjuje s kislostjo in ostrino ostalih začimb.

Naribana lupina citrusov
Naribana lupina limon, limet ali pomaranč zaradi aromatičnih citrusovih olj obogati vsako marinado.

Česen
Česen, cel ali nasekljan, izboljša vsako kiselkasto marinado.

Dijonska gorčica
Skupaj s suhim belim vinom, olivnim oljem, limoninim sokom in lupino ter svežimi nasekljanimi začimbami (peteršilj, rožmarin, bazilika in timijan) je odlična v marinadi za perutnino ali ribo.

Priprava marinade
Za mariniranje potrebujemo pribl. pol litra marinade za kilogram mesa. V olivno olje dodamo nasekljane sestavine in jih dobro premešamo.

2-Kako mariniramo meso za peko na žaru?


Pri mariniranju v posodi moda meso mora biti popolnoma prekrito z marinado, zato uporabimo primerno veliko posodo (stekleno, keramično ali plastično), ki jo med mariniranjem postavimo v hladilnik.

Plastična vrečka je najprimernejša za mariniranje, saj zaradi njene praktičnosti potrebujemo manj marinade in manj prostora v hladilniku. Vrečko z mesom in marinado zapremo in dobro pregnetemo, da se marinada razporedi po mesu, potem jo položimo v hladilnik in med mariniranjem v hladilniku večkrat obrnemo.

3-Kako mariniramo meso za peko na žaru?


Čas mariniranja
Čas mariniranja je odvisen od velikosti in vrste mesa. Da začne marinada delovati, potrebujemo vsaj 30 minut. Ribe mariniramo največ eno uro, piščanca in svinjino do 12 ur, govedino in jagnjetino do 24 ur. Daljši čas mariniranja namenimo večjim kosom kompaktnejšega mesa, saj se to počasneje mehča.

Peka mariniranih kosov mesa
Pol do ene ure pred peko vzamemo meso iz hladilnika in iz marinade in počakamo, da doseže sobno temperaturo. Preden ga položimo na žar, odstranimo z njega morebitne ostanke marinade, da med peko ne kaplja z mesa na oglje.
Razstavni salon Obiščite nas v našem razstavnem salonu na naslovu Litostrojska 40 v Ljubljani, kjer vam bomo najbolje posredovali vse informacije o našem asortimanu izdelkov ter vam povedali veliko koristnih nasvetov.


Dodano!

V košarico