GARANCIJA CENE. →

Nazaj k liloželezni posodi

Delite s prijatelji

0-Nazaj k liloželezni posodi

Dobrih 2500 let uporabe je prineslo vse možne oblike in uporabne primere litoželezne posode, le-te lahko znova kupite v bolje založenih prodajalnah. V zadnjih letih popularnost teh izdelkov narašča, saj se ljudje vračajo k preizkušenim metodam peke, prav tako pa se zavedajo, da so določeni novi materiali lahko škodljivi zdravju ter da je vzdržljivost cenene posode pod vsemi standardi. Litoželezo nepremagano na vrhu sedi že več kot dve tisočletji.

Ponvica: Večina uporabnikov za prvo ponev vzame tako s premerom okrog 25cm (10”), kar je dovolj za potrebe manjše družine. Ponev lahko uporabljate za peko in dušenje mesa, cvrtje zelenjave, pripravo jušnih osnov, pripravo omak – skratka, omejeni ste le z vašo domišljijo.

1-Nazaj k liloželezni posodi

Lonec: Tako imenovan “Dutch Oven” ali po domače sač je lonec s pokrovom, ki ga lahko uporabljamo za pripravo večjih obrokov kot so razne pečenke ali pa kot pripravo za počasno kuhanje ali peko – v teh primerih so litoželezne posode zagotovo med najboljšimi, saj jih lahko na nizkem ognju pustite pri miru tudi po več ur skupaj. Velike posode s pokrovom so uporabne tudi kot pekači, v njih lahko pripravljamo kruh, pite in peciva, če pa imamo na voljo še žerjavico, ki jo položimo na pokrov, smo dobili pravi bosanski sač s katerim lahko opravljamo podpeko.

2-Nazaj k liloželezni posodi

Posoda: funkcionalna praktično povsod - na plinu, oglju, steklokeramičnih in indukcijskih ploščah, za peko mesa, rib ali zelenjave. Litoželezne posode so vsestransko uporabne, neuničljive in nestrupene. Zakaj bi razmišljali o čem drugem?

Zakaj uporabljati litoželezne posode?

 1. Kuhanje kjerkoli – Ena izmed boljših lastnosti litoželeznih izdelkov je, da so uporabni povsod – na štedilniku, v pečici, na žaru ali pa kar direktno nad žerjavico. Za peko potrebujete le eno posodo, kar vam prihrani čas in denar.

 2. Naravna “Non-Stick” površina – Patina, ki nastaja ob redni uporabi preprečuje prijemanje hrane na posodo ter vam olajša čiščenje.

 3. Večna – Kvalitetnega litoželeznega izdelka ne boste izrabili. Prav tako ga ne bodo izrabili vaši otroci. Verjetno tudi njihovi ne. Dobro poznana resnica je, da izdelki iz gusa z leti in uporabo postajajo vedno boljši – površina se izravna in zmehča, patina, ki ste jo razvili, pa skrbi za hitro peko brez dodatnega olja in dokaj preprosto čiščenje. Litoželezo vam v roku desetih let prihrani ves denar, ki bi ga porabili za nakup novih posod.

 4. Enakomerna porazdelitev toplote – Litoželezo je zaradi gostote eden izmed najpočasnejših prevodnikov toplote, kar pomeni, da bo posoda sicer rabila dalj časa da se zagreje do temperature, ki jo želite a bo posledično to temperaturo držalo dlje in bolj enakomerno. Hrano izsušiti ali zažgati na litoželezni posodi je skoraj nemogoče, kuhanje in peko boste opravljali nekje do 10% pod temperaturo, ki bi jo uporabljali pri drugih materijalih in posodah.

 5. Nestrupeno – Posode in plošče so narejene iz železa, ki je v posebnem procesu vlito v kalupe. Večina takih izdelkov je iz enega samega kosa in je zato bolj obstojno kot večina drugih kuhinjskih pripomočkov, prav tako je železo nestrupeno in se ne lupi, tako da je strah, da boste zaužili koščke posode popolnoma odveč. Litoželezni produkti so prestali test časa – zgodovinsko gledano so najbolj uporabljen pripomoček za kuhanje.

 6. Uporabna tudi pri zelo visokih temperaturah – Litoželezne posode so neverjetno vsestranske – omogočajo vam uporabo na štedilniku, v pečici ali pa direktno na žerjavici.

 7. Preprosto vzdrževanje in čiščenje – Vemo da ste skeptični ampak verjamite nam, litoželezne posode je enostavno čistiti. Ključ do uspeha je disciplina, po uporabi je pametno posodo sprati, ostanke hrane odstraniti z gobico in posodo od znotraj narahlo namazati z oljem. Tako bodo vaši litoželezni izdelki vedno na voljo za uporabo.

3-Nazaj k liloželezni posodi

Skrb in čiščenje vaše litoželezne posode:

Hrana se med peko rada prime na lito železo, še posebej če to ni ustrezno pripravljeno – zaščiteno s tanko patino, ki se ustvari z redno uporabo. Na nastanek tega sloja vpliva predvsem olje ali druga vrsta maščobe, ki jo uporabljamo ob peki in ki skozi čas reagira z železom. Večina posod, ki jih kupimo je že impregnirana s tankim zaščitnim slojem, ki pa se bo skozi čas po vsej verjetnosti spral.

Za časa uporabe vaših litoželeznih izdelkov bo potrebno skrbeti za patino. To pomeni, da nekje po vsaki tretji peki posodo dobre očistite in na novo impregnirate s tankim slojem olja. Proces se vam morda zdi dolgočasen in botruje večini nezadovoljstva nad litoželeznimi izdelki a ima svoj plus: dobro impregnirana posoda za nadalnje peke ne zahteva niti kapljice olja, patina bo poskrbela za vse. Tako pripravljena hrana ima drastično manjšo količino maščob in je bolj zdrava.

 1. Uporabite navadno kuhinjsko gobico in nežno odstranite ostanke hrane iz vaše posode.

 2. Posodo splaknite s toplo vodo. Redni uporabniki prisegajo na pomivanje le z vodo, češ da milo odstranjuje patino, ki so jo tako dolgo pripravljali. Umivanje z milom opravljamo ne le zaradi lažjega odstranjevanja ostankov hrane, temveč tudi za dezinfekcijo. Uporabniki, ki prisegajo na čiščenje zgolj z vodo morajo biti tako toliko bolj pazljivi, da posodo pred uporabo dobro segrejejo in jo tako dezinfekticirajo.

 3. Posodo dobro posušite. Vlaga in železo nista najbolša prijatelja – produkt je tanek sloj rje, ki pa naj vas ne skrbi. Preprosto jo odstranite z jekleno gobico ali najnežnejšim brusilnim papirjem, ki ga najdete.

 4. Posodo segrejte na srednji temperaturi – okoli 100°C. Ne pretiravajte s toploto saj boste tako zažgali olje, ki ga dodamo v naslednjem koraku.

 5. Nanesite tanek sloj masti z papirnato brisačko. Uporabite lahko rastlinsko olje, kokosovo mast ali pa kar domači šink, če ga imate. Pustite posodi da se ohladi in ostanke masti odbrišite s papirnato krpico.

Vašo posodo je najbolje hraniti brez pokrova, v suhem prostoru. Če le to ni mogoče bo najlažja rešitev uporaba rjave papirnate vrečke za kruh. V posodo odložite nevoskano papirnato vrečko in zaprite s pokrovom. Papir bo vase vsrkal vso odvečno vlago in olje, ter tako vzdrževal vašo posodo v pristnem stanju – brez rje.

Kuhanje in peka:

 1. Pred uporabo posodo rahlo segrejte. Nenadne spremembe v temperaturu lahko poškodujejo vašo posodo na mikroskopski ravni – s tem ji življensko dobo znižamo iz 200 na 100 let.

 2. Ne uporabljajte železnih pripomočkov za mešanje, če je to mogoče.

 3. Kuhajte pri nižjih temperaturah – lito železo odlično zadržuje in enakomerno razporeja temperaturo, tako da je odlično za dolge in počasne peke.

 4. Kisla hrana rada reagira z železom (gre le za spremembo barve) tako da jo je priporočljivo čim hitreje premakniti iz posode. Ne puščajte paradižnikove mezge v vaših litoželeznih izdelkih.

 5. Ne puščajte ostankov hrane v posodi predolgo – litoželezo rado rjavi ob prisotnosti vlage.

Kljub temu, da večina uporabnikov litega železa začne peko zunaj na žarih in žerjavici, se zna litoželezo hitro razširiti v vaši kuhinji. Neverjetna kvaliteta izdelave in obstojnost sta razloga, ki sta nas prepričala, da drugi izdelki enostavno niso vredni vašega časa in denarja. Naj živi lito železo še vsaj 2000 let.

Preverite ponudbo litoželezne posode4-Nazaj k liloželezni posodi
Razstavni salon Obiščite nas v našem razstavnem salonu na naslovu Litostrojska 40 v Ljubljani, kjer vam bomo najbolje posredovali vse informacije o našem asortimanu izdelkov ter vam povedali veliko koristnih nasvetov.


Dodano!

V košarico