Če ste kupili žar OFYR ali o tem razmišljate, vam želimo posredovati nekaj dodatnih informacij o uporabi in vzdrževanju žara OFYR.
OFYR je novo kuhanje na prostem. Stožčasta ognjena školjka ima širok, raven rob, ki ga uporabite kot nekakšen tepanyaki ali plancha. Iz sredine toplota seva v gladkem toku navzven, kar daje plošči več temperatur kuhanja. Ne glede na to, ali kuhate kos mesa ali ribe, pečete jajca ali počasi kuhate zelenjavo, boste z žarom OFYR odkrili povsem nov svet možnosti kuhanja na prostem.
Pred uporabo
OFYR najbolje deluje, ko je bil uporabljen enkrat ali dvakrat in je olje zažgano na plošči. To olajša peko in ščiti ploščo pred rjo, ko ni v uporabi. Nova plošča se lahko zdi lepljiva, ker je bila v naši tovarni že posejana z rastlinskim oljem za zaščito.
Pri prvem kurjenju ognja je treba prvih 20-25 minut narediti majhen ogenj in ga povečati šele nato. Ker se plošča znotraj bistveno segreje kot zunaj, bo plošča pri segrevanju vedno odtekla. Ko pa prvi ogenj postane prevelik, bo plošča v prihodnje veliko bolj votla kot takrat, ko se ta ogenj postopoma dograjuje. Plošča se mora usedati. Ta postopek po prvem kurjenju ni več potreben.
Za kuhanje je najbolje uporabiti rastlinsko olje z visoko stopnjo zgorevanja, na primer sončnično olje. Za lepo rjavo/črno barvo na krožniku pa je za prvo uporabo priporočljivo uporabiti olivno olje.
OFYR žar
Temperatura Če ogenj v OFYR dobro gori, bo trajalo približno 30-45 minut, preden doseže najvišjo temperaturo vrelišča približno 250-300 ° C. Plošča postane najtoplejša na sredini. Tako mesto polaganja lesa kot tudi veter vplivata tudi na mesto, kjer se plošča najbolj ogreje. Pri segrevanju postane plošča proti sredini rahlo votla. To ne vpliva na proces pečenja in če se plošča ohladi, se samodejno umakne.
Olje Ko se plošča začne segrevati, jo zlahka spraskajte z lopatico, da odstranite morebitne ostanke olja ali masti, ki so nastali pri prejšnji uporabi. Nato ploščo namažite z oljem in dodajte nekaj dodatnega olja na mesto, kjer boste pekli. Med peko lahko po potrebi dodamo olje. Kot lep dodatek za ORYR je mogoče dobiti okrasno oljnico OFYR
Lesene deske Če želite hrano počasi okrasiti ali ji dati okus po dimu, položite sestavine na cedrovine na krožniku ORYR.
Po uporabi
Pogasi ogenj Najlažje je pustiti ogenj sam ugasniti. Lahko pa na krožnik postavite opcijski pokrov, da pospešite oglušitev. Če želite ogenj hitro pogoltniti, lahko v ogenj previdno vlijete tudi vodo (s tem ne poškodujete OFYR, vendar poskrbite za dim in saje). OPOZORILO: OFYR je lahko vroč še nekaj ur po uporabi.
Čiščenje Ko je krožnik ohlajen na mlačno temperaturo, ga ponovno spraskamo z lopatko in ponovno namažemo z oljem. Plošča je nato dobro zaščitena pred morebitno rjo in pripravljena za naslednjo uporabo.
Pepel lahko enostavno odstranite iz stožca (ne da bi odstranili ploščo). Pazite, da se pepel popolnoma ohladi, ko ga zavržete.
Vzdrževanje OFYR potrebuje malo vzdrževanja. Celo leto lahko stoji zunaj brez pokrova. Vendar je treba upoštevati, da se luknja v stožcu ne zamaši s pepelom listov, npr.
Podstavek in stožec iz kortenskega jekla bosta sčasoma postajala vse temnejša. Ta sloj rje je zaščita pred rjavenjem. Močnejšo rjavenje na plošči (zaradi premajhne porabe ali slabih olj) lahko odstranite s krtačo ali abrazivno napravo. Pladenj izgleda kot nov. Pogosteje kot je plošča v uporabi, bolje je zaščitena pred rjo, saj olje redno izgoreva. Zato je najboljši način, da poskrbite za OFYR, da ga veliko uporabljate.
Zahvaljujoč trem modularnim delom (podstavek, stožec in pekač) je OFYR enostaven za premikanje. Tri dele je mogoče dvigniti in premikati ločeno.