Omake za piščančje in ribje jedi z žara

Delite s prijatelji


Izboljšajte vaše žar piščančje in ribje jedi. Spodaj zbrane omake se odlično podajo k obema vrstama mesa.. Pripravite jo vnaprej, shranite v hladilniku in postrežite ob pečeni perutnini ali ribah na vašem naslednjem pikniku. Še skrivnost, okus omake se bo nekaj dneh v hladilniku samo še izboljšal.

Citrusova omaka



Uporaba: omaka obogati vse vrste rib in perutnine na žaru.

Količina: 2 litra

Sestavine
  • 720 ml kečapa
  • 480 ml rjavega sladkorja
  • 1 žlica gorčice v prahu
  • 120 ml limetinega soka
  • 120 ml čebulnega soka
  • 180 ml mangovega soka
  • 180 ml pomarančnega soka
  • 180 ml ananasovega soka
  • 1 žlica črnega popra
  • ščepec soli
  • ščepec kumine
  • 4 do 5 žlic koruznega škroba

Vse sestavine razen škroba stresemo v veliko keramično ali stekleno posodo in jih dobro premešamo. Nato jih prelijemo v veliko skledo in postavimo na štedilnik, segret na nizko temperaturo. Počasi po žličkah dodajamo škrob, dokler ne dobimo želene gostote. Nato omako odstranimo s štedilnika in počakamo, da se ohladi. Prelijemo jo v stekleno ali plastično posodo in nepredušno zapremo. Uporabimo jo kot marinado, omako za vlaženje mesa med peko ali kot omako k pečenemu mesu.

Ponzu omaka z zelenim čajem



Uporaba: ribe, lupinarji

Količina: 360 ml

Sestavine
  • 240 ml kuhanega zelenega čaja
  • 2 žlici grobe soli
  • 2 žlici lahke sojine omake
  • 2 žlici riževega kisa
  • 60 ml sakeja za kuhanje (mirin)

Vse sestavine zmešamo in shranimo v nepredušno zaprti posodi v hladilniku največ sedem dni.

Ameriška omaka za piščanca



Uporaba: s sladkasto omako namažemo piščanca pred peko, omako postrežemo tudi ob pečenem mesu.

Količina: 360 ml

Sestavine
  • 33 ml kokakole v pločevinki (standardne, s sladkorjem)
  • 240 ml kečapa
  • 60 ml jabolčnega kisa
  • 2 žlici melase
  • 1 žlica omake worcestehire
  • 2 žlički gorčice v prahu
  • 1 žlička čilija v prahu
  • ¼ žličke popra v prahu

V veliko ponev zmešamo vse sestavine in jih segrevamo na srednji temperaturi, dokler ne zavrejo. Potem zmanjšamo temperaturo in mešamo, dokler se omaka ne zgosti in porjavi (20 minut), jo ohladimo, prelijemo v stekleno ali plastično posodo, nepredušno zapremo in hranimo v hladilniku največ 2 tedna.

Italijanska omaka



Uporaba: odlično se prilega k piščancu, ribam ali klobasam na žaru.

Količina: 400 do 500 ml

Sestavine
  • 2 žlici drobno nasekljane čebule
  • 2 nasekljana stroka česna
  • 500 g pelatov (brez semen)
  • 1 žlica omake worcesterhire
  • 2 žlici paradižnikove paste
  • 2 žlici vinskega kisa
  • 1 žlička gorčice v prahu
  • ščepec timijana
  • 2 ½ žlice melase
  • 1 žlička grobo mletega čilija
  • ½ žličke sončničnega olja
  • 1 lovorov list

Srednje veliko ponev postavimo na srednjo temperaturo in v olju spražimo česen in čebulo (3 do 4 minute, da česen porjavi). V mešalniku zmeljemo pelate, in ko dobimo tekočo zmes, dodamo ostale sestavine, vse skupaj premešamo in zlijemo v ponev. Na nizki temperaturi kuhamo 15 do 20 minut. Nato mešanico prelijemo v posodo in pustimo, da se omaka ohladi. Odstranimo lovorov list in omako do uporabe nepredušno zapremo v stekleno ali plastično posodo.

Omaka iz pečenega česna in pečene paprike



Uporaba: odličen dodatek k sveže pečenim ribjim filejem

Količina: 240 ml

Sestavine
  • 2 veliki rdeči papriki
  • glavica česna
  • žlička masla
  • ml sladke smetane

Na vročem žaru pečemo celo papriko 15 do 20 minut. Obračamo jo vsakih 5 minut, dokler koža popolnoma ne potemni. Pečeno papriko z žara prestavimo v papirnato vrečko in jo v njej pustimo kakih 10 minut. V tem času zaradi pare papriki odstopi koža.

Ohlajeni papriki odstranimo kožo, nato jo narežemo in damo v mešalnik. Stroke česna (z lupino) pečemo na žaru, da lupina porjavi in meso postane mehko. Potem česen olupimo in dodamo stroke narezani papriki v mešalniku.

Sestavine v mešalniku mešamo, dokler ne dobimo gladke mase, ki jo lahko uporabimo kot nizkokalorično omako, za polnejši okus pa dodamo maslo. V posodici na srednji temperaturi stopimo maslo, ki mu dodamo zmleto maso in sladko smetano ter solimo in popopramo po okusu.

Ingverjeva omaka



Uporaba: vse vrste morske hrane, posebej mečarice, losos ali rakci

Količina: 300 ml

Sestavine
  • 120 ml suhega belega vina
  • 120 ml piščančje osnove
  • 80 ml drobno narezanega paradižnika brez semen
  • 2 žlici nasekljane šalotke
  • 2 žlički nasekljanega svežega ingverja (ali ¾ žličke suhega)
  • 240 ml sladke smetane
  • ½ žličke naribane limonine lupine
  • sol in poper po okusu

V srednje veliki ponvi zavremo vino, piščančjo osnovo, šalotko in ingver. Pustimo nekaj minut vreti, da polovica vsebine izhlapi.

Dodamo paradižnik in smetano in kuhamo nekaj minut na srednji vročini, da se omaka zgosti. Potem jo umaknemo z ognja in vmešamo limonino lupino, sol in poper.

Gorčična omaka z rožmarinom



Uporaba: odlično se prilega piščancu (še posebej, če ga pred peko namakamo v slanici), uporabna je tudi za purana.

Količina: 120 ml

Sestavine
  • 60 ml masla
  • 2 nasekljana stroka česna
  • 60 ml dijonske gorčice
  • 1 žlica suhega rožmarina
  • poper po okusu

Segrejemo maslo (nizka temperatura), raztopljenemu dodamo česen in mešamo pribl. 30 sekund – pazimo, da maslo ali česen ne porjavita. Nato odstranimo ponev z ognja in takoj vmešamo gorčico, rožmarin in poper.

Pol omake prihranimo in postrežemo ob pečenem mesu, z drugo polovico premažemo meso 5 minut pred koncem peke.

Raita omaka Bližnjega vzhoda



Uporaba: z njo prelijemo ribe, piščanca ali nabodala. Uporabimo jo tudi kot omako za namakanje mesa.

Količina: 500 ml

Sestavine
  • 2 manjši olupljeni in nasekljani kumari brez semen
  • 2 žlički soli
  • 360 ml grškega jogurta
  • pol žličke mlete kumine
  • 1 žlica nasekljane zveže mete
  • 1 ½ žlice nasekljanega svežega koriandra
  • ščepec soli
  • ščepec popra
  • ščepec pekočega čilija

V cedilo stresemo nasekljane kumare in jih posolimo. Premešamo in pustimo 30 minut, da se izloči voda. Potem jih stresemo na papirnate brisače in posušimo.

Vzamemo manjšo ponev in jo segrejemo na srednje vročem ognju. Vanjo stresemo kumino in jo pražimo 5 minut, dokler se ne razvije vonj po praženem.

Vse sestavine damo v srednje veliko skledo in jih premešamo ter postavimo v hladilnik za 60 minut.









Dodano!

V košarico