GARANCIJA CENE. →

Peka popolnega celega piščanca na žaru

Delite s prijatelji

0-Peka popolnega celega piščanca na žaru

Peka celega piščanca na žaru je še en izpit, ki ga mora opraviti vsak kralj žara. Hrustljava koža, polna okusa, in sočno, do popolnosti pečeno meso zahtevata nekaj veščin in potrpljenja, vendar je rezultat vreden truda. Največji izziv priprave celega piščanca je način peke, ki poskrbi, da je celoten piščanec pravilno pečen. Problem je v tem, da se nežnejši deli (prsi) pečejo hitreje in so popolno pečeni pri interni temperaturi okrog 74 stopinj, bedra, najtrši del, pa potrebujejo vsaj 76 stopinj, preden dosežejo popolnost. Rešitev je, da postavimo celega piščanca na žar z uporabo nastavka za piščanca ali ga pripravimo na pločevinki piva. Druga možnost je, da piščancu odrežemo hrbtenico in ga razpremo (butterflied metoda).

Priprava piščanca

1-Peka popolnega celega piščanca na žaru


Če le lahko, si priskrbimo naravno gojenega piščanca, okus in tekstura mesa opravičita višjo ceno. Odstranimo odvečno maščobo na zadnjem delu piščanca in morebitno perje. Zadnji člen perutničk se rad med peko prežge, zato ga raje odrežemo. S čopičem za hrano namažemo piščanca z olivnim oljem (koža naj bo rahlo naoljena). Dobro nasolimo zunanjost in po želji dodamo druge začimbe. Začinimo lahko tudi notranjost piščanca. Nato ga nasadimo na podstavek za piščanca, po želji vanj dodamo še krompir in malo počakamo, da piščanec dobi sobno temperaturo, vmes pa pripravimo žar.

Priprava žara
Žar pripravimo za indirektno peko – pri žaru na oglje razporedimo goreče brikete ob straneh žara, pri plinskem prižgemo samo stranske gorilnike, sredinski naj ostane ugasnjen. Ko žar doseže temperaturo za peko (190 do 230 stopinj), postavimo nanj piščanca, tako da pod posodo piščanca ni direktne toplote.

Peka piščanca

2-Peka popolnega celega piščanca na žaru


Piščanca pečemo na žaru eno uro, občasno premešamo krompir. Približno 1,5-kilogramski piščanec je pripravljen po dobri uri oz. ko interna temperatura v bedru doseže vsaj 76 stopinj. Če nimamo termometra, zarežemo med bedrom in trupom piščanca. Bedro nagnemo na stran, tako da vidimo kost bedra ob zglobu. Če so sokovi prozorni in ni sledu krvi na mesu ali v soku, je piščanec pečen. Vzamemo ga z žara in pustimo počivati 10 do15 minut.3-Peka popolnega celega piščanca na žaru


Strastni ljubitelji peke piščancev na žaru prisegajo na peko piščanca tako, da mu odstranimo hrbtenico in prsnico in ga sploščimo. Ne zgleda ravno estetsko, metoda od nas zahteva nekaj mesarskega dela, vendar je tako pripravljen piščanec pečen malo hitreje in bolj enakomerno, na obeh straneh je lepo rumen in hrustljav.

Piščanca operemo in posušimo. Obrnemo ga na prsi, vzamemo kuhinjske škarje in izrežemo hrbtenico. Nato ga obrnemo in z dlanjo pritisnemo na sredino prsi, da se prsnica vboči. Odstranimo jo tako, da s prsti prodiramo med mesom in prsnico potegnemo ven. Zarežemo v visečo kožo pod nogami in skozi zarezo potegnemo konec bedra – tako bedro med peko ostane na svojem mestu.

4-Peka popolnega celega piščanca na žaru


Razprtega piščanca začinimo in pečemo indirektno do zadnje tretjine peke, potem ga prestavimo na direktno stran – stran s kožo obrnemo proti rešetkam, da je ta res hrustljava.
Razstavni salon Obiščite nas v našem razstavnem salonu na naslovu Litostrojska 40 v Ljubljani, kjer vam bomo najbolje posredovali vse informacije o našem asortimanu izdelkov ter vam povedali veliko koristnih nasvetov.


Dodano!

V košarico