Piščanec iz ognjenega obroča

Delite s prijatelji


  • Skupaj:50 min in mariniranje
  • Čas priprave:30 min
  • Čas mariniranja:2 uri
  • Čas peke:20 min
  • Način peke:ognjeni ogroč, srednja temperatura


SESTAVINE



  • 4 osebe
  • 1 večji piščanec (do 2 kg)
  • 1l vode
  • 1,5dcl medu
  • 100g grobo mlete soli
  • 1 žlica karija
  • 1 žlica čilija
  • 2 žlički presnega kakava
  • 1 žlička kumine
  • 1 žlička mlete rdeče paprike
  • olivno olje

PRIPRAVA

Piščanca položimo na rezalno desko, tako da so prsi na zgornji strani, vrat pa obrnjen v našo smer. Odrežemo perutnički v sklepu med bedrom in krilom. Zarežemo v sklepu med prsmi in bedri zadnjih nog in piščanca obrnemo na prsi. Noge stisnemo skupaj, da ločimo kosti iz sklepov in bedra odrežemo čim bližje hrbtenici. Belo meso v sklepu odrežemo od nog, tako da dobimo spodnji in zgornji del beder.

Piščanca obrnemo na hrbet in odrežemo prsi iz reber. Pri rezanju pazimo, da bedri sprednjih peruti (zgornja dela sprednjih peruti) ostaneta na prsih. Prsni koš zavržemo.

Kose piščanca damo v samozapiralno plastično vrečko in jih zalijemo z vodo, medom ter dodamo 100 g grobe soli. Vrečko zapremo in jo gnetemo 1–2 minuti, da se med razporedi po vseh kosih, nato pa jo za 1,5 ure postavimo v hladilnik.

Med tem časom v novi samozapiralni vrečki zmešamo kari v prahu, čili v prahu, kakav, kumino in papriko v prahu.

Po uri in pol meso vzamemo iz marinade, ga posušimo s papirnatimi brisačami in damo v vrečko z začimbami. Vrečko dobro pretresemo, da se začimbe porazdelijo. Meso hranimo v hladilniku še pol ure.

Na sredino spodnje rešetke postavimo kamin za prižiganje in prižgemo 3 kg oglja. Medtem ko čakamo, da oglje zagori, iz aluminijaste folije naredimo obroč debeline 3 cm. Premer kroga naj bo okrog 20 cm. Obroč postavimo okrog kamina, in ko je oglje pripravljeno, ga posipamo na zunanjo stran obroča. V sredino obroča postavimo aluminijasto posodico, ki bo lovila maščobo in ostanke pri peki.

Na žar postavimo rešetko za peko in počakamo 5 minut, nato zapremo pokrov in segrevamo žar do temperature 200 °C.

Meso položimo na rešetko direktno nad oglje, koža mora biti na spodnji strani. Vsake 3 minute peke obrnemo spodnji del beder za četrt obrata. Po petih minutah obrnemo perutnički, prsi in zgornji del beder. Če je na delih rešetke previsoka temperatura in določeni kosi oglja zagorijo, raje zavrtimo rešetko, kot pa da bi premikali meso po njej.

Po 10 minutah peke premaknemo prsi na sredino žara in jih pokrijemo z aluminijasto posodico. Perutničke premaknemo na vrh posodice, bedra pa naslonimo na stran posodice, tako da so debelejši deli na rešetki. Bedra med peko štirikrat obrnemo.

Po 18 minutah pečenja s termometrom izmerimo vsak kos na najdebelejšem mestu. Piščanec je pečen, ko je temperatura sredic približno 68 °C. Meso vzamemo z žara in ga pustimo 5 minut počivati, nato ga takoj postrežemo.









Dodano!

V košarico

NOVA LOKACIJA TRGOVINE! Več