Pogosto zastavljena vprašanja o Kamado Joe žarih

v kategoriji Vrste žarov in pripomočki  

Kakšne so razlike med žarom Kamado in klasičnim žarom na oglje?



Prednosti klasičnih žarov na oglje
Klasični žari na oglje ponujajo peko hrane s pravim okusom žara (ob uporabi lesa ali oglja), so cenejši, stanejo od 50 do 500 evrov. Primerni so za direktno in indirektno peko (če so dovolj veliki), delno tudi za dimljenje in ne zavzamejo veliko prostora.

Prednosti keramičnih žarov Kamado Joe
Kamado Joe je narejen iz keramike, ki veliko bolje zadržuje toploto kot žari iz kovine. Oblika žara Kamado Joe bolje zadržuje dim in vlago, hrana je bolj aromatična in sočnejša. Čas priprave žara za peko je 15 minut, manj kot polovica časa, ki ga potrebuje klasični žar na oglje. Keramični, vododporni žar Kamado Joe ne bo nikoli rjavel. Zunanjost klasičnega žara na oglje se močno segreje. Zunanjost žara Kamado Joe nima teh problemov. Žari Kamado Joe so bolj vsestranski, primerni za normalno peko, dimljenje ali peko na visokih temperaturah (searing).

Kakšne so razlike med žarom Kamado in plinskim žarom?



V primerjavi z žarom Kamado so plinski žari nekoliko bolj praktični – ko ga potrebujete, ga samo prižgete in temperaturo za peko dosežete v nekaj minutah. Temperaturo tudi preprosto vzdržujete, čiščenje je hitro. Peka je poceni, saj je plin cenejši od oglja.

Žar Kamado premaga plinskega na področju okusa. Pravi okus žara pride iz dimljenja hrane, dim pa prihaja iz oglja ali lesa. Hrana se v plinskem žaru ne dimi (razen če uporabljamo lesne sekance).

Plinski žari s tremi ali več gorilci zahtevajo veliko več prostora kot žari Kamado.

Plinski žari lahko med peko ostanejo brez goriva, zato se hrana ne speče, žari Kamado pa bodo vedno dokončali peko.

Plinski žari so navadno kovinski, kovina se med peko segreje in vas lahko opeče. Keramični žari se na zunaj ne segrejejo preveč in ne predstavljajo nevarnosti, da bi se spekli.

Glavna slabost kovinskih plinskih žarov je izsuševanje hrane – plinski žar namreč proizvaja veliko količino direktne vročine, ki zelo učinkovito izsušuje meso. Žari Kamado namesto direktne vročine izkoriščajo izjemno izolacijsko moč keramičnih žarov, zato za enako temperaturo potrebujejo manj direktne vročine kot plinski. Manj direktne vročine pomeni manj izsuševanja in zato sočnejše meso.

Kaj sploh so keramični žari Kamado?



Keramični žari Kamado so žari, narejeni iz keramike. Oblika in materiali žarov omogočajo vrhunsko peko na žaru, ki zadovolji še tako zahtevnega kralja žara.

Keramični žari Kamado so potomci glinene posode, ki je tisočletja spremljala ljudi pri obredu kuhanja. Arheologi so najstarejše, 3000 let stare ostanke glinene posode našli na Kitajskem. Glinena posoda se je skozi tisočletja razvijala in spreminjala. Iz gline je nastala keramika in iz nje keramični lonci, predhodniki žarov Kamado. Sodobni žari Kamado izhajajo iz japonskega keramičnega lonca za kuhanje riža, imenovanega mushikamado. Te so ameriški vojaki prinesli v ZDA in sčasoma so se iz njih razvili vrhunski žari Kamado, kakršne poznamo danes.

Lahko v žarih Kamado Joe uporabljate brikete ali samo oglje?



Žari Kamado Joe vam zagotovijo najboljšo možno gurmansko izkušnjo. Pravi okus hrane, pečene na žaru, boste dobili samo z uporabo kakovostnega oglja, narejenega iz trdih vrst lesa. Takšno oglje je sposobno razviti 400 in več stopinj vročine, lahko vzdržuje nizke temperature do 24 ur, lahko ga ugasnete in ponovno prižgete ob naslednji peki.

Briketi niso sposobni doseči tako visokih temperatur, narejeni so iz mletega lesa in raznih primesi, ustvarijo veliko več pepela.

Kako uravnavate temperaturo na žarih Kamado Joe?



Priprava oglja

  • Oblikujte kupček oglja tako, da se začne tik pod luknjami ob robu kurišča, vrh pa se konča tik pod robom ognjenega obroča.
  • Kupček oglja oblikujte tako, da na dno položite večje, na vrhu pa manjše kose oglja, ki ne bodo zamašili zračnih lukenj na rešetki, kar bi vplivalo na doseženo temperaturo žara.
  • Oglje lahko večkrat uporabite. Z grebljico pred peko razgrabite oglje prejšnje peke; tako pepel pade v posodo za pepel, uporabno oglje pa ostane v kurišču. Dodajte tretjino novega oglja, oblikujte kupček in zakurite. Za izjemne peke (dimljenje, searing) uporabite sveže oglje.


Nasvet: Ne morete imeti preveč oglja v gorišču, lahko pa ga imate premalo.

Prižiganje oglja

  • Prižgite oglje – uporabite prižigalne kocke in oglje prižgite kar na kurišču žara ali za pripravo oglja uporabite kamin za oglje.
  • Odprite vratca na dnu žara, žar naj bo odprt.
  • Počakajte 8 do 10 minut, da se ustvari posteljica žerjavice.
  • Zaprite pokrov žara, odprite zračni ventil in prilagodite pretok zraka glede na temperaturo, ki jo potrebujete.

Nasvet: Za prižiganje oglja nikar ne uporabljajte bencina ali tekočine za vžiganje.

Priprava žara za dimljenje ali peko pri nizkih temperaturah

  • Če potrebujete žar za peko pri nizkih temperaturah, recimo pri 100 stopinjah, morate žar posebej pripraviti. Začnite z majhnim ognjem ob strani kupa oglja.
  • Zaprite pokrov žara, priprite vratca na dnu žara (5 cm), odprite zgornji zračni ventil (1 cm), zračne luknje naj bodo polno odprte.
  • Na opisani način boste potrebovali 30-40 minut za dosego željene temperature, ki jo boste lahko brez dodatnega oglja vzdrževali ure in ure.

Nasvet: Dviganje temperature je preprosto, zelo težko pa jo je znižati.

Priprava žara za peko pri visokih temperaturah – searing

  • Sledite navodilom za prižig oglja. Potem zaprite pokrov in do konca odprite zračni ventil na vrhu žara.
  • Pustite, da se temperatura dvigne na 260–370 stopinj. Ko bo žar 25 stopinj pod temperaturo, ki jo želite, zaprite zračni ventil do polovice.
  • Dodatno odpiranje ali zapiranje ventila bo povečalo ali zmanjšalo temperaturo žara – premik ventila za pol centimetra bo tudi do 20 stopinj spremenil temperaturo žara.


Kako pripravite popolne zrezke na žaru Kamado Joe?



  • Zrezke pustite na sobni temperaturi vsaj pol ure.
  • Namažite jih z oljem, popoprajte in posolite.
  • Žar ogrejte na searing temperaturo in očistite rešetke.
  • Zrezke položite na žar.
  • Zrezek debeline pribl. 2,5 cm za stopnjo zapečenosti medium pecite 2 minuti na vsaki strani, potem zaprite zračni ventil na vrhu in zrezek pecite še 2 minuti.
  • Preden dvignete pokrov žara, odprite zračni ventil do konca za 10 sekund, šele potem odprite žar.
  • Odstranite zrezke z žara in jih pustite počivati nekaj minut, preden jih postrežete.


Peka z zaprtim ali odprtim pokrovom?



Vedno pečete v zaprtem žaru, odprete ga le, ko hrano dodajate ali jemljete z žara, jo obračate ali dodajate oglje. Zaprti žar ustvari pravo vlago in ujame dovolj dima za sočno, okusno hrano.

Čiščenje žara Kamado Joe



Žar segrejte na vsaj 320 stopinj in ga pustite prižganega pol ure. Zunanjost lahko očistite s čistilom za steklo ali samo z vodo in s krpo.

Lahko keramika zaradi visoke vročine ali mraza poči?



Keramika žarov Kamado Joe je izredno vzdržljiva in odporna na ekstremne temperature. Vročega žara ne smemo polivati z vodo (npr. ker želimo pogasiti goreče oglje).

Zakaj je žar Kamado Joe cenejši od žara Big green egg?



Big green egg je najbolj prepoznavna blagovna znamka med keramičnimi žari Kamado. Temu primerna je cena, ki vključuje premijo na račun blagovne znamke – za bolj prepoznavno blagovno znamko moramo navadno plačati več.

Glede na številne teste različnih vrst keramičnih žarov (poiščite po internetu) se Kamado Joe in Big green egg ne razlikujeta po kakovosti in funkcionalnosti, številni testi so žare Kamado Joe ocenili celo bolje kot žare Big green egg.

Glavne razlika med žari Kamado Joe in Big green egg so naslednje:

  • Kamado Joe je 20–30 % cenejši od žara Big green egg (ob enaki konfiguraciji žara).
  • Žar Kamado Joe sestavite v 15 minutah, Big green egg sestavljate 1–2 uri.
  • Kamado Joe je rdeč, Big green egg zelen ☺.



Več vsebin v kategoriji Vrste žarov in pripomočki  



Kralja Žara priporoča




Sorodni članki



Seznam vseh proizvodov



Brezplačna dostava

Za izdelke na zalogi vam zagotavljamo 24 urno brezplačno dostavo med delavniki za vsa naročila. Naši dostavljalci vas bodo poklicali in se z vami dogovorili, kdaj naj vam dostavijo kupljeni produkt.

100% varen nakup

Plačilo po povzetju, po predračunu, s Paypal-om ali s kreditno kartico MasterCard, Visa in American Express, brez tveganja za zlorabo. Poleg tega zagotavljamo tudi popolno varnost vaših osebnih podatkov.

Izbrani produkti

Vso težko delo opravimo za vas. Preučimo vse izdelke, jih testiramo, ter vam v obliki nasvetov in videov olajšamo izbiro. Vsi izdelki v naši trgovini so visoko kvalitetni izdelki svetovno priznanih proizvajalcev.

Razstavni salon

Obiščite nas v našem razstavnem salonu na Litostrojski 44d v Ljubljani, kjer vam bomo najbolje posredovali vse informacije o našem asortimanu izdelkov ter vam povedali veliko koristnih nasvetov.



Cenjen ljubitelj peke na žaru.

Žar je naš hobi. Velik hobi. V želji, da vam še bolj približamo naše delo in izkušnje, smo posodobili naše strani. Od zdaj nas boste srečevali pod imenom Kralj Žara.
Veseli nas, da ste z nami ;)
Miha, Aleš in Nejc.


-->