Kakšne so razlike med žarom Kamado in klasičnim žarom na oglje?
Prednosti klasičnih žarov na oglje Klasični žari na oglje ponujajo peko hrane s pravim okusom žara (ob uporabi lesa ali oglja), so cenejši, stanejo od 50 do 500 evrov. Primerni so za direktno in indirektno peko (če so dovolj veliki), delno tudi za dimljenje in ne zavzamejo veliko prostora.
Prednosti keramičnih žarov Kamado Joe Kamado Joe je narejen iz keramike, ki veliko bolje zadržuje toploto kot žari iz kovine. Oblika žara Kamado Joe bolje zadržuje dim in vlago, hrana je bolj aromatična in sočnejša. Čas priprave žara za peko je 15 minut, manj kot polovica časa, ki ga potrebuje klasični žar na oglje. Keramični, vododporni žar Kamado Joe ne bo nikoli rjavel. Zunanjost klasičnega žara na oglje se močno segreje. Zunanjost žara Kamado Joe nima teh problemov. Žari Kamado Joe so bolj vsestranski, primerni za normalno peko, dimljenje ali peko na visokih temperaturah (searing).
Kakšne so razlike med žarom Kamado in plinskim žarom?
V primerjavi z žarom Kamado so plinski žari nekoliko bolj praktični – ko ga potrebujete, ga samo prižgete in temperaturo za peko dosežete v nekaj minutah. Temperaturo tudi preprosto vzdržujete, čiščenje je hitro. Peka je poceni, saj je plin cenejši od oglja.
Žar Kamado premaga plinskega na področju okusa. Pravi okus žara pride iz dimljenja hrane, dim pa prihaja iz oglja ali lesa. Hrana se v plinskem žaru ne dimi (razen če uporabljamo lesne sekance).
Plinski žari s tremi ali več gorilci zahtevajo veliko več prostora kot žari Kamado.
Plinski žari lahko med peko ostanejo brez goriva, zato se hrana ne speče, žari Kamado pa bodo vedno dokončali peko.
Plinski žari so navadno kovinski, kovina se med peko segreje in vas lahko opeče. Keramični žari se na zunaj ne segrejejo preveč in ne predstavljajo nevarnosti, da bi se spekli.
Glavna slabost kovinskih plinskih žarov je izsuševanje hrane – plinski žar namreč proizvaja veliko količino direktne vročine, ki zelo učinkovito izsušuje meso. Žari Kamado namesto direktne vročine izkoriščajo izjemno izolacijsko moč keramičnih žarov, zato za enako temperaturo potrebujejo manj direktne vročine kot plinski. Manj direktne vročine pomeni manj izsuševanja in zato sočnejše meso.
Keramični žari Kamado so žari, narejeni iz keramike. Oblika in materiali žarov omogočajo vrhunsko peko na žaru, ki zadovolji še tako zahtevnega kralja žara.
Keramični žari Kamado so potomci glinene posode, ki je tisočletja spremljala ljudi pri obredu kuhanja. Arheologi so najstarejše, 3000 let stare ostanke glinene posode našli na Kitajskem. Glinena posoda se je skozi tisočletja razvijala in spreminjala. Iz gline je nastala keramika in iz nje keramični lonci, predhodniki žarov Kamado. Sodobni žari Kamado izhajajo iz japonskega keramičnega lonca za kuhanje riža, imenovanega mushikamado. Te so ameriški vojaki prinesli v ZDA in sčasoma so se iz njih razvili vrhunski žari Kamado, kakršne poznamo danes.
Lahko v žarih Kamado Joe uporabljate brikete ali samo oglje?
Žari Kamado Joe vam zagotovijo najboljšo možno gurmansko izkušnjo. Pravi okus hrane, pečene na žaru, boste dobili samo z uporabo kakovostnega oglja, narejenega iz trdih vrst lesa. Takšno oglje je sposobno razviti 400 in več stopinj vročine, lahko vzdržuje nizke temperature do 24 ur, lahko ga ugasnete in ponovno prižgete ob naslednji peki.
Briketi niso sposobni doseči tako visokih temperatur, narejeni so iz mletega lesa in raznih primesi, ustvarijo veliko več pepela.
Kako uravnavate temperaturo na žarih Kamado Joe?
Priprava oglja
Oblikujte kupček oglja tako, da se začne tik pod luknjami ob robu kurišča, vrh pa se konča tik pod robom ognjenega obroča.
Kupček oglja oblikujte tako, da na dno položite večje, na vrhu pa manjše kose oglja, ki ne bodo zamašili zračnih lukenj na rešetki, kar bi vplivalo na doseženo temperaturo žara.
Oglje lahko večkrat uporabite. Z grebljico pred peko razgrabite oglje prejšnje peke; tako pepel pade v posodo za pepel, uporabno oglje pa ostane v kurišču. Dodajte tretjino novega oglja, oblikujte kupček in zakurite. Za izjemne peke (dimljenje, searing) uporabite sveže oglje.
Nasvet: Ne morete imeti preveč oglja v gorišču, lahko pa ga imate premalo.
Prižiganje oglja
Prižgite oglje – uporabite prižigalne kocke in oglje prižgite kar na kurišču žara ali za pripravo oglja uporabite kamin za oglje.
Odprite vratca na dnu žara, žar naj bo odprt.
Počakajte 8 do 10 minut, da se ustvari posteljica žerjavice.
Zaprite pokrov žara, odprite zračni ventil in prilagodite pretok zraka glede na temperaturo, ki jo potrebujete.
Nasvet: Za prižiganje oglja nikar ne uporabljajte bencina ali tekočine za vžiganje.
Priprava žara za dimljenje ali peko pri nizkih temperaturah
Če potrebujete žar za peko pri nizkih temperaturah, recimo pri 100 stopinjah, morate žar posebej pripraviti. Začnite z majhnim ognjem ob strani kupa oglja.
Zaprite pokrov žara, priprite vratca na dnu žara (5 cm), odprite zgornji zračni ventil (1 cm), zračne luknje naj bodo polno odprte.
Na opisani način boste potrebovali 30-40 minut za dosego željene temperature, ki jo boste lahko brez dodatnega oglja vzdrževali ure in ure.
Nasvet: Dviganje temperature je preprosto, zelo težko pa jo je znižati.
Priprava žara za peko pri visokih temperaturah – searing
Sledite navodilom za prižig oglja. Potem zaprite pokrov in do konca odprite zračni ventil na vrhu žara.
Pustite, da se temperatura dvigne na 260–370 stopinj. Ko bo žar 25 stopinj pod temperaturo, ki jo želite, zaprite zračni ventil do polovice.
Dodatno odpiranje ali zapiranje ventila bo povečalo ali zmanjšalo temperaturo žara – premik ventila za pol centimetra bo tudi do 20 stopinj spremenil temperaturo žara.
Kako pripravite popolne zrezke na žaru Kamado Joe?
Zrezke pustite na sobni temperaturi vsaj pol ure.
Namažite jih z oljem, popoprajte in posolite.
Žar ogrejte na searing temperaturo in očistite rešetke.
Zrezke položite na žar.
Zrezek debeline pribl. 2,5 cm za stopnjo zapečenosti medium pecite 2 minuti na vsaki strani, potem zaprite zračni ventil na vrhu in zrezek pecite še 2 minuti.
Preden dvignete pokrov žara, odprite zračni ventil do konca za 10 sekund, šele potem odprite žar.
Odstranite zrezke z žara in jih pustite počivati nekaj minut, preden jih postrežete.
Peka z zaprtim ali odprtim pokrovom?
Vedno pečete v zaprtem žaru, odprete ga le, ko hrano dodajate ali jemljete z žara, jo obračate ali dodajate oglje. Zaprti žar ustvari pravo vlago in ujame dovolj dima za sočno, okusno hrano.
Čiščenje žara Kamado Joe
Žar segrejte na vsaj 320 stopinj in ga pustite prižganega pol ure. Zunanjost lahko očistite s čistilom za steklo ali samo z vodo in s krpo.
Lahko keramika zaradi visoke vročine ali mraza poči?
Keramika žarov Kamado Joe je izredno vzdržljiva in odporna na ekstremne temperature. Vročega žara ne smemo polivati z vodo (npr. ker želimo pogasiti goreče oglje).