GARANCIJA CENE. →

Priprava jagnečjih zarebrnic na žaru

Delite s prijatelji

0-Priprava jagnečjih zarebrnic na žaru

Jagnjetina je lahko odlično meso za žar, predvsem meso mladih živali, saj je ravno prav marmorirano, da je pečeno mehko in sočno. Ne potrebuje preveč začimb, saj je izrazitega okusa, še posebej meso tistih živali, ki so bile hranjene s pašo, bogato z zelišči, ali tistih, ki so se pasle ob morju. Kose solimo, popopramo, dodamo lahko nekaj česna in rožmarina in damo na žar.

Pravilna peka jagnečjih zarebrnicPregrešno dobri in vizualno atraktivni so jagnječji kotleti (posamezni ali oblikovani v kronico), poskusiti pa moramo tudi peko celotnega jagnječjega stegna, največji avanturisti med žar peki pa se ne bodo ustrašili niti peke celega jagenjčka.

Izbira pravih zarebrnic
Prvi korak je izbira pravih kotletov. Kotleti prečnega dela jagenjčka so bogati z mišičnim tkivom, a tudi z mastjo. Ker jagenjčka pečemo do stopnje zapečenosti rare ali medium rare, je to problem, saj se maščoba med peko ne stopi dovolj, zato je meso žvečilnasto in premastno. Pečeni kotleti sredinskega dela so odličnega okusa, a vsebujejo premalo mesa. Idealne so zarebrnice zadnjega dela živali, ki imajo več mesa, odlično marmoriranost, pečene so okusne, mehke in zelo sočne.

Priprava za peko

1-Priprava jagnečjih zarebrnic na žaru


Če pečemo posamezne zarebrnice, je njihova 3- do 4-centimetrska debelina idealna za peko. saj omogoča lepo zapečeno skorjo in sočno, roza sredico. Maščobo na zunanjem delu zarebrnic odstranimo, saj maščoba v notranjosti mesa poskrbi za izrazit okus in sočnost zarebrnic. Meso posolimo, popopramo in pustimo 30 do 40 minut na sobni temperaturi, nato pa ga postavimo na ogreti žar.

Priprava žara
Za peko potrebujemo dve toplotni coni, zato žar ustrezno pripravimo. Pri žaru na oglje to stresemo na eno stran žara, pri plinskih žarih ugasnemo stranski gorilnik. Vroči žar ščetkamo in naoljimo s papirnato brisačo.

Peka posameznih zarebrnic

2-Priprava jagnečjih zarebrnic na žaru


Posamezne zarebrnice položimo na del žara z nižjo temperaturo. Pokrijemo jih z aluminijasto posodico (ta lovi vročino in enakomerno peče zarebrnice). Ko dosežejo interno temperaturo 48 stopinj, jih prestavimo za nekaj minut na vroči del žara, da se zapeče zunanjost. Ko jih vzamemo z žara, jih pustimo nekaj minut počivati. Zarebrnice so najboljše, če so pripravljene do stopnje zapečenosti rare ali medium rare (interna temperatura mesa 52 do 55 stopinj).

Peka zarebrnic v kosu

3-Priprava jagnečjih zarebrnic na žaru


Pečemo jih nekaj minut na visoki vročini na vseh treh mesnatih straneh, pomagamo si z obračalom za meso. Ko dobimo enakomerno zapečenost, premaknemo zarebrnice na hladnejši del žara, da se dokončno spečejo (20 do 25 minut skupne peke). Lahko jih tudi oblikujemo v kronico in pečemo indirektno – sredina rešetke nima direktne vročine (ugasnjen sredinski gorilnik, oglje razporejeno ob straneh žara). Kronico zarebrnic postavimo na sredino rešetke in pečemo 20 do 25 minut, dokler ne dosežemo 52 do 55 stopinj interne temperature mesa.
Razstavni salon Obiščite nas v našem razstavnem salonu na naslovu Litostrojska 40 v Ljubljani, kjer vam bomo najbolje posredovali vse informacije o našem asortimanu izdelkov ter vam povedali veliko koristnih nasvetov.


Dodano!

V košarico