GARANCIJA CENE. →

Kako pripravimo popolno pico na žaru?

Delite s prijatelji

0-Kako pripravimo popolno pico na žaru?

Pica na žaru? Zakaj pa ne? Pravzaprav je žar vaš najboljši način, da doma spečete pico, ki bo po okusu in hrustljavosti konkurirala pici iz vaše priljubljene picerije. Na žaru namreč lahko dosežemo večje temperature kot v pečici, dim, ki ga ustvarijo žari na oglje in tudi plin, dodajo pici več okusa, pa še priprava je izredno preprosta. Če boste uporabili še kamen za pico, potem ne morete zgrešiti – vaša pica bo izjemna.

Pico lahko pripravite kar na rešetki žara ali pa uporabite poseben kamen za pico.

1. Peka pice na kamnu za picoKo boste preizkusili peko pice na kamnu za pico, se boste prepričali, da je to najboljši način domače peke pice. Kamen, narejen iz šamotne gline, simulira podlago krušne peči – ta namreč suši testo, zato ima na njem pečena pica tako hrustljavo skorjo kot najboljša pica iz krušne peči.

Pripravimo žar in kamen za pico
Kamen za pico položimo na rešetke hladnega plinskega žara, prižgemo vse gorilnike in žar segrejemo na maksimalno temperaturo. Če imamo žar na oglje, postavimo nanj kamen za pico, takoj ko stresemo vanj oglje. Pomembno je, da se kamen segreva skupaj z žarom. Doseči moramo vsaj 270 stopinj, če pa nam žar omogoča višje temperature, toliko bolje.

1-Kako pripravimo popolno pico na žaru?


Pripravimo pico
Medtem ko se kamen segreva, pripravimo pico. Najlažje jo je pripraviti na pladnju za pico, ki ga uporabimo za prenos pice na žar. Pladenj posujemo z moko, nanj položimo testo, ga namažemo s pelati in obložimo po okusu.

2-Kako pripravimo popolno pico na žaru?


Spečemo pico
Ko je kamen za pico primerno ogret (vsaj 15 minut na maksimalni temperaturi žara), nanj položimo pico in takoj zapremo pokrov žara, da ne izgubljamo vročine. Pico pečemo 3 do 10 minut, odvisno od vročine žara in debeline testa pice. Na polovici peke pico s prijemalkami zavrtimo za 180 stopinj, da bo enakomerno zapečena. Pica je končana, ko ima zlato pečeno skorjo, sir na njej pa je raztopljen. Z žara jo odstanimo s pomočjo lopatice ali pladnja za pico. Kamna za pico nikoli ne prijemamo, saj je izjemno vroč.

3-Kako pripravimo popolno pico na žaru?


Čiščenje kamna za pico

 1. Z lopatico zdrgnemo s kamna za pico vse ostanke hrane.
 2. Ko je kamen ohlajen, ga na hitro umijemo z vodo in s krpico zdrgnemo vse preostale delce hrane. Za čiščenje kamna ne uporabljamo nobenih čistil.
 3. Kamna ne namakamo v vodi – če ga namakamo, absorbira preveč vode in ob naslednji uporabi v žaru poči.
 4. Z uporabo se bo na kamnu pojavilo vedno več madežev, kar je normalno in ne vpliva na kakovost peke. Delno se jim lahko izognemo s papirjem za peko, ki ga položimo med pico in kamen.


2. Peka pice na rešetki žaraPico je na žaru najlažje pripraviti z uporabo kamna za pico, a če ga nimamo, jo lahko spečemo na rešetki žara– postopek je malo zahtevnejši, pica pa zato nič manj slastna. Pripravimo jo lahko na žarih z indirektno cono ali brez nje.

Postopek peke pic je opisan spodaj. Čas peke je odvisen od temperature, ki jo lahko naš žar doseže. Čim višja je temperatura, tem krajši je čas peke. Držimo se postopka priprave, čas, potreben za peko, bomo ugotovili z nekaj vaje.

Pica na žaru brez indirektne cone
Če je naš žar na oglje premajhen ali če plinski žar nima več gorilnikov, moramo pico pripraviti nad direktnim ognjem – postopek zahteva malo več manevriranja in časovne učinkovitosti.

 1. Priprava žara
  Žar pripravimo za direktno peko, segrejemo ga vsaj na 250 stopinj.
 2. Priprava sestavin
  Vse sestavine pripravimo vnaprej. Če uporabimo sestavine s surovim mesom (klobase, piščanca, škampe), jih najprej skuhamo. Narežemo zelenjavo, naribamo sir in pripravimo pelate. Zgnetemo testo in ga oblikujemo v pico – testo naj bo debelo največ 0,6 cm.
 3. Peka pice
  Oblikovano testo brez dodatkov položimo na rešetke. Pečemo ga 30 sekund, nato ga obrnemo. Pečeno stran testa na hitro namažemo s pelati in nanjo položimo tanko plast sestavin pice, potem zapremo pokrov žara. S sestavinami na pici ne pretiravamo – te se morajo namreč segreti in stopiti, preden se dno pice zažge. Pica je pečena, ko se sir na njej raztopi, robovi pice pa so rjavo zapečeni (navadno v manj kot štirih minutah).


4-Kako pripravimo popolno pico na žaru?


Pica na žaru z indirektno cono
Če nam velikost žara omogoča, pripravimo dve coni za peko pice – direktno, na kateri zapečemo testo, in indirektno, na kateri dokončamo peko pice. Ta način je lažji, saj je manj nevarnosti, da testo pice nad direktnim ognjem zažgemo.

 1. Žar segrejemo do konca
  Če žar ni izjemno vroč, ne dobimo hrustljave skorje, ki si jo pri pici tako želimo. Če imamo žar na oglje, ga segrevamo vsaj pol ure. Pri plinskem žaru odpremo vse gorilnike do konca, da dosežemo vsaj 300 stopinj, preden položimo pico na rešetko. Pripravimo dve toplotni coni, direktno in indirektno.
 2. Priprava sestavin
  Vse sestavine pripravimo vnaprej, saj se pri peki pice vse dogaja zelo hitro. Vsi dodatki za pico naj bodo narezani in pripravljeni ob žaru, na dosegu roke, takoj ko jih potrebujemo. Pripravimo testo in ga oblikujemo v pico – testo naj bo debelo okrog 0,6 cm. Uporabimo lahko tudi debelejše testo, ki pa zahteva daljši čas peke.

  5-Kako pripravimo popolno pico na žaru?


 3. Spečemo testo in pico
  Testo brez dodatkov na eni strani namažemo z olivnim oljem in z naoljeno stranjo položimo na rešetke (direktna cona). Ob odprtem pokrovu žara zapečemo testo brez dodatkov, pečemo ga od ene do treh minut (odvisno od debeline testa), toliko da so na njem lepo vidne oznake rešetk. Po treh minutah s prijemalko primemo testo, ga obrnemo in prestavimo na indirektno cono žara. Namažemo ga s pelati in obložimo z dodatki, a ne pretiravamo – če pico preveč obložimo, se ta ne bo pravilno spekla. Pico pečemo v žaru z zaprtim pokrovom tri do pet minut – da se sir raztopi in robovi pice lepo porjavijo.

Razstavni salon Obiščite nas v našem razstavnem salonu na naslovu Litostrojska 40 v Ljubljani, kjer vam bomo najbolje posredovali vse informacije o našem asortimanu izdelkov ter vam povedali veliko koristnih nasvetov.


Dodano!

V košarico