Zelenjava, pečena na žaru, je odlična priloga, ki jo hitro pripravimo, dim žara jo samo še izboljša. Žarimo lahko vse vrste zelenjave in sadja.
Splošna pravila peke zelenjave na žaru
Zelenjavo dobro naoljimo, saj se zaradi svoje nežne strukture na ognju hitro izsuši, olje pa ohrani vlago, nanesene začimbe ostanejo na zelenjavi.
Zelenjavo za peko narežemo na enakomerne, 6 do 10 mm debele kose.
Za lažje delo uporabimo nabodala, vok ali žar posodo za zelenjavo.
Naredimo lahko zelenjavne žepke in zelenjava je sočna, žar pa čist.
Pečemo kratek čas na srednji temperaturi, za kompaktnejšo zelenjavo koristimo dve temperaturni coni – zapečemo na vročini, dokončamo indirektno.
Priprava različnih vrst zelenjave
Žarimo lahko vse vrste zelenjave, najbolj pa bomo zadovoljni z naslednjimi.
Beluši
S prsti odlomimo oleseneli konec belušev, s čopičem za hrano jih namažemo z ekstra deviškim olivnim oljem, posolimo in največ 9 minut pečemo na srednji direktni temperaturi. Za lažje obračanje belušev vzamemo dve nabodali in nanju vodoravno nataknemo od 6 do 8 belušev. Pečene beluše lahko poškropimo s sokom na žaru pečene limone.
Narežemo centimeter debele rezine, jih solimo, naoljimo in pečemo 3 minute na vsaki strani na srednji temperaturi. Za lažje obračanje nataknemo rezine na kovinska nabodala. Preden postrežemo, jih lahko polijemo z balzamičnim kisom.
Jajčevec
Centimeter debele rezine jajčevca naoljimo z olivnim oljem, posolimo in pečemo na srednji direktni temperaturi 5 minut na vsaki strani. Pečenim dodamo malo balzamičnega kisa in jih posujemo s svežo meto ali s feta sirom.
Koromač
Narežemo ga na rezine debeline 6 do 10 mm, namažemo z oljem in pečemo pribl. 6 minut na vsaki strani pri srednji direktni temperaturi. Pečenega posujemo s svežimi začimbami, naribanim parmezanom in limoninim sokom.
Krompir
Krompir na žaru, pravilno zapečen in začinjen, je odličen, zahteva pa nekaj več dela kot ostala zelenjava na žaru. Najhitreje ga pripravimo, če ga predhodno skuhamo do polovice, potem narežemo na manjše kose, naoljimo in začinimo z mešanico začimb, nataknemo na nabodala in pečemo nekaj minut na vsaki strani (direktna srednja vročina).
Najbolje ga pripravimo, če surovi krompir narežemo na kose, jih naoljimo in začinimo z začimbno mešanico za pečeni krompir. Krompir stresemo v žar posodo za zelenjavo in indirektno pečemo na srednji temperaturi dobro uro. Občasno ga premešamo.
Imamo žar na oglje? Cel krompir naoljimo, solimo, dodamo začimbe po želji in ga zavijemo v dve plasti aluminijaste folije ter pečemo na rešetki ali kar na oglju približno eno uro.
Sladki krompir
Narežemo 6 do 10 mm debele rezine, ki jih naoljimo in posolimo. Pečemo jih na srednji direktni temperaturi, da rezine zlato porjavijo (nekaj minut na vsaki strani). Pečene postrežemo s polivko iz olja, limetinega soka in začimb.
Paprika
Paprike razpolovimo, odstranimo semena, naoljimo, začinimo z rožmarinom, timijanom, soljo in poprom, pečemo na srednji direktni temperaturi 6 do 8 minut vsako stran, dokler ne začne odstopati koža.
Radič
Radič narežemo na četrtine, operemo in posušimo. Namažemo ga z oljem in pečemo na direktni srednji temperaturi toliko časa, da dobi sledi rešetk, sredica pa je še hrustljava (nekaj minut na vsaki strani). Pečenemu dodamo balzamični kis in gorgonzolo.
Paradižnik
Češnjev paradižnik nataknemo na nabodala, namažemo z oljem, pečemo 5 do 7 minut in med peko nabodala (kovinska ali namočena lesena) obračamo.
Večje paradižnike razpolovimo, pazljivo odstranimo semena, odrezano stran naoljimo, posolimo in popopramo. Paradižnike z odrezano stranjo navzdol položimo na žar in pečemo 4 do 5 minut na direktni srednji temperaturi. Pečene položimo na krožnik, malo posolimo, popopramo in dodamo narezano baziliko.
Bučke
Bučke narežemo na 6 do 8 mm velike rezine, ki jih namažemo z oljem in začinimo s soljo, česnom in origanom. Pečemo 5 do 7 minut na vsaki strani na direktni srednji temperaturi.
Šampinjoni
Večje šampinjone razpolovimo, manjše pustimo cele. Odstranimo bete, klobuke operemo, naoljimo, solimo, dodamo česen, poper, malo limone, dobro premešamo in nekaj časa mariniramo, nato pa jih na direktni srednji temperaturi pečemo 15 do 20 minut.
Por
Odstranimo zelene liste, por prepolovimo, naoljimo in solimo. Na direktni srednji temperaturi pečemo 10 minut na vsaki strani.
Mlada koruza
Nekaj listov mlade koruze odvijemo in namakamo v vodi 15 minut. Z namočenimi listi zavijemo koruzo in jo položimo na srednje ogreti žar. Pečemo jo 25 minut in občasno obrnemo. Pečeno koruzo olupimo, namažemo z maslom in posujemo z malo paprike v prahu.
Sadje
Sadja ni potrebno peči, da bi bilo boljše kot sveže, a s peko vseeno nekaj pridobi. Na žaru ga pečemo nekaj minut, da dobi sledi rešetk in da se nekaj sladkorja v sadju karamelizira in razvije okus. Pečemo na direktni srednji temperaturi. Jabolka, hruške, breskve lahko izdolbemo in napolnimo z različnimi polnili. Za peko izbiramo nekoliko manj zrelo sadje, da ne razpade. Pečeno sadje lahko uporabimo kot prilogo svinjini, piščancu ali ribi.