GARANCIJA CENE. →

Priprava popolnih kosov piščanca na žaru

Delite s prijatelji

0-Priprava popolnih kosov piščanca na žaru

Priprava piščančjega mesa na žaru je še ena uganka, ki jo mora rešiti vsak pravi kralj žara. Piščančje meso lahko pečemo brez kože in kosti ali z njimi, pečemo lahko kose ali celega piščanca, vse na različne načine.

Pusti kosi piščanca (prsi) so najzahtevnejši za peko – zaradi nizke stopnje maščobe in nežnosti mesa nas med pravilno pečenim, sočnim piščancem in suhim, gumijastim podplatom loči le nekaj minut peke. Vedeti moramo, da je čas priprave delov piščanca brez kosti bistveno krajši od priprave enakih delov s kostmi.

Priprava mesa
Pazimo, da pečemo kose mesa enake debeline, posebej prsi so lahko problematične oblike (debelejše na sredini, tanjše ob robovih). Take kose moramo pred peko potolči. Prsi damo v prozorno polivinilasto vrečko in jih potolčemo s kuhinjskim kladivom za meso na debelino vsaj 2 cm. Preveč pretolčeno meso med peko izgubi preveč vlage in je manj sočno. Za večjo sočnost meso pol ure namakamo v solnici.

Priprava žara
Žar prižgemo in ga ogrejemo na srednjo temperaturo (190 do 230 stopinj). Na tej temperaturi dosežemo lepo rjavo zapečeno meso s sočno sredico, večja temperatura prehitro izsuši meso, nižja pa ne razvije ustrezno zapečene skorje. Rešetke zdrgnemo s krtačo za žar in jih obrišemo s papirnato brisačo, namočeno v olje.

Peka kosov piščanca brez kosti

1-Priprava popolnih kosov piščanca na žaru


Piščančje prsi in zrezki potrebujejo le nekaj minut peke na vsaki strani, da dobimo lepo zapečeno zunanjost in pravilno pečeno sredico. Približno 8 minut peke je več kot dovolj. Nato preverimo, ali je meso pečeno – odrežemo košček ali uporabimo termometer. Interna temperatura mesa naj bi bila od 62 do 65 stopinj. Preden gre meso na krožnik, naj nekaj minut počiva.

Peka kosov piščanca s kostmi

2-Priprava popolnih kosov piščanca na žaru


Peka perutničk, piščančjih prsi s kostmi in beder traja od 20 do 40 minut. Za najboljši rezultat peke pripravimo dve temperaturni coni žara. Začnemo s peko na indirektni vročini, zadnjih nekaj minut pa pečemo na direktnem ognju, da dobimo hrustljavo skorjo.
Razstavni salon Obiščite nas v našem razstavnem salonu na naslovu Litostrojska 40 v Ljubljani, kjer vam bomo najbolje posredovali vse informacije o našem asortimanu izdelkov ter vam povedali veliko koristnih nasvetov.


Dodano!

V košarico