Priprava popolnih rib na žaru

v kategoriji Pravilna peka  

Peka rib je zabavna naloga, predvsem zaradi strukture ribjega mesa. Za razliko od kopenskih živali, pri katerih so mišice razporejene v snopih, imamo pri ribah mišično tkivo razporejeno v tankih plasteh, ki tečejo od kosti do kože, povezane s povezovalnim tkivom.

Med peko se mišična vlakna krčijo, povezovalno tkivo pa mehča, kar privede do razpadanja mesa (zato npr. za razkosanje pečenega ribjega fileja ne potrebujemo noža). Kot kralji žara moramo vedeti, da je treba ribo umakniti z žara, takoj ko je povezovalno tkivo zmehčano in preden popusti. Ko se namreč mišično tkivo segreje, sprosti vodo, ki ostaja v povezovalnem tkivu, in ko to popusti, izgubimo vlago in riba je suha.

Koraki peke rib

  1. Ribo očistimo in osušimo.
  2. Nato jo naoljimo in začinimo ter pustimo na sobni temperaturi.
  3. Žar segrejemo (200 do 230 stopinj) ter zdrgnemo in naoljimo rešetko.
  4. Ribo damo na žar in ga zapremo za 4 minute, pečemo 8 do 10 minut za vsake 3 cm debeline (temperatura mesa od 51 do 55 stopinj).
  5. Ko je riba pečena na spodnji strani, sama odstopi od rešetk, če pa ne, počakamo nekaj minut, preden jo obrnemo.
  6. Celo ribo obrnemo tako, da jo z dvema oprijemaloma privzdignemo in prevrnemo na hrbtno stran.

Priprava ribe za pekoIzberemo prave morske kandidate za žar. Vse ribe niso primerne za peko na žaru – potrebujemo kompaktnejše ribe z nekoliko čvrstejšim mesom, ki ne razpade takoj. Brancini, orade, postrvi so odlični kandidati (prav tako losos, tuna ali morski pes v obliki kotletov ali filejev).
Ribo pred peko vzememo iz hladilnika, da dobi sobno temperaturo, potem jo začinimo. Riba ne potrebuje kompleksnih začimb, v trebušno votlino ji vtaknemo vejico rožmarina, timijan, list lovorja ali šopek divjega koprca. Sveža riba ima blag okus, ki ga z agresivnimi začimbami uničimo.

Pred peko ribo dobro namažemo z olivnim oljem, sicer se nežno ribje meso hitro prime rešetke.

Priprava žara
Za peko rib potrebujemo vroč žar, ki hitro zakrkne meso, in čiste naoljene rešetke. Žar segrejemo do najvišje temperature in zdrgnemo rešetke. Čista rešetka je za peko rib nujna. Te se že tako rade prijemajo, če pa so na rešetki še ostanki prejšnjih pek, riba skoraj zagotovo nekaj svojega mesa pusti na žaru.

Ko očistimo rešetko, spustimo temperaturo žara na 200 do 230 stopinj in rešetko namažemo z naoljeno papirnato brisačo. Počakamo nekaj minut, da se naoljeni žar neha dimiti, nato nanj položimo ribe.

Peka ribRiba potrebuje od 8 do10 minut na srednji temperaturi za vsake 3 cm debeline, merjene na najdebelejšem delu. Ko jo položimo na žar, jo pečemo malo več kot polovico potrebnega časa pri zaprtem pokrovu. Potem žar odpremo in jo nežno dvignemo z oprijemalom. Naoljena riba se navadno sama loči od rešetke, ko je spodnja stran pečena. Če začutimo, da ribe ne moremo ločiti od rešetke brez sile, počakamo še kako minuto in poskusimo znova.

Ribo umaknemo z žara, ko je meso zakrknjeno, a še vedno čvrsto in vlažno na dotik. Pri ribjih filejih z vilicami pazljivo razpremo file na sredini, pogledamo notranjost in če je ta popolnoma zakrknjena, je riba pečena.

Če pečemo celo ribo, preverimo, ali je pečena, tako da z nožem previdno zarežemo v predel tilnika pod ribjo glavo. Če je pečena (meso je zakrknjeno) na tem mestu, na katerem ima največ mesa, potem je peka končana.


Več vsebin v kategoriji Pravilna peka  Kralja Žara priporoča
Sorodni člankiSeznam vseh proizvodovBrezplačna dostava

Za izdelke na zalogi vam zagotavljamo 24 urno brezplačno dostavo med delavniki za vsa naročila. Naši dostavljalci vas bodo poklicali in se z vami dogovorili, kdaj naj vam dostavijo kupljeni produkt.

100% varen nakup

Plačilo po povzetju, po predračunu, s Paypal-om ali s kreditno kartico MasterCard, Visa in American Express, brez tveganja za zlorabo. Poleg tega zagotavljamo tudi popolno varnost vaših osebnih podatkov.

Izbrani produkti

Vso težko delo opravimo za vas. Preučimo vse izdelke, jih testiramo, ter vam v obliki nasvetov in videov olajšamo izbiro. Vsi izdelki v naši trgovini so visoko kvalitetni izdelki svetovno priznanih proizvajalcev.

Razstavni salon

Obiščite nas v našem razstavnem salonu na Litostrojski 44d v Ljubljani, kjer vam bomo najbolje posredovali vse informacije o našem asortimanu izdelkov ter vam povedali veliko koristnih nasvetov.Cenjen ljubitelj peke na žaru.

Žar je naš hobi. Velik hobi. V želji, da vam še bolj približamo naše delo in izkušnje, smo posodobili naše strani. Od zdaj nas boste srečevali pod imenom Kralj Žara.
Veseli nas, da ste z nami ;)
Miha, Aleš in Nejc.


-->