GARANCIJA CENE. →

Priprava popolnih rib na žaru

Delite s prijatelji

0-Priprava popolnih rib na žaru

Peka rib je zabavna naloga, predvsem zaradi strukture ribjega mesa. Za razliko od kopenskih živali, pri katerih so mišice razporejene v snopih, imamo pri ribah mišično tkivo razporejeno v tankih plasteh, ki tečejo od kosti do kože, povezane s povezovalnim tkivom.

Med peko se mišična vlakna krčijo, povezovalno tkivo pa mehča, kar privede do razpadanja mesa (zato npr. za razkosanje pečenega ribjega fileja ne potrebujemo noža). Kot kralji žara moramo vedeti, da je treba ribo umakniti z žara, takoj ko je povezovalno tkivo zmehčano in preden popusti. Ko se namreč mišično tkivo segreje, sprosti vodo, ki ostaja v povezovalnem tkivu, in ko to popusti, izgubimo vlago in riba je suha.

Koraki peke rib

  1. Ribo očistimo in osušimo.
  2. Nato jo naoljimo in začinimo ter pustimo na sobni temperaturi.
  3. Žar segrejemo (200 do 230 stopinj) ter zdrgnemo in naoljimo rešetko.
  4. Ribo damo na žar in ga zapremo za 4 minute, pečemo 8 do 10 minut za vsake 3 cm debeline (temperatura mesa od 51 do 55 stopinj).
  5. Ko je riba pečena na spodnji strani, sama odstopi od rešetk, če pa ne, počakamo nekaj minut, preden jo obrnemo.
  6. Celo ribo obrnemo tako, da jo z dvema oprijemaloma privzdignemo in prevrnemo na hrbtno stran.

Priprava ribe za peko

1-Priprava popolnih rib na žaru


Izberemo prave morske kandidate za žar. Vse ribe niso primerne za peko na žaru – potrebujemo kompaktnejše ribe z nekoliko čvrstejšim mesom, ki ne razpade takoj. Brancini, orade, postrvi so odlični kandidati (prav tako losos, tuna ali morski pes v obliki kotletov ali filejev).
Ribo pred peko vzememo iz hladilnika, da dobi sobno temperaturo, potem jo začinimo. Riba ne potrebuje kompleksnih začimb, v trebušno votlino ji vtaknemo vejico rožmarina, timijan, list lovorja ali šopek divjega koprca. Sveža riba ima blag okus, ki ga z agresivnimi začimbami uničimo.

Pred peko ribo dobro namažemo z olivnim oljem, sicer se nežno ribje meso hitro prime rešetke.

Priprava žara
Za peko rib potrebujemo vroč žar, ki hitro zakrkne meso, in čiste naoljene rešetke. Žar segrejemo do najvišje temperature in zdrgnemo rešetke. Čista rešetka je za peko rib nujna. Te se že tako rade prijemajo, če pa so na rešetki še ostanki prejšnjih pek, riba skoraj zagotovo nekaj svojega mesa pusti na žaru.

Ko očistimo rešetko, spustimo temperaturo žara na 200 do 230 stopinj in rešetko namažemo z naoljeno papirnato brisačo. Počakamo nekaj minut, da se naoljeni žar neha dimiti, nato nanj položimo ribe.

Peka rib

2-Priprava popolnih rib na žaru


Riba potrebuje od 8 do10 minut na srednji temperaturi za vsake 3 cm debeline, merjene na najdebelejšem delu. Ko jo položimo na žar, jo pečemo malo več kot polovico potrebnega časa pri zaprtem pokrovu. Potem žar odpremo in jo nežno dvignemo z oprijemalom. Naoljena riba se navadno sama loči od rešetke, ko je spodnja stran pečena. Če začutimo, da ribe ne moremo ločiti od rešetke brez sile, počakamo še kako minuto in poskusimo znova.

Ribo umaknemo z žara, ko je meso zakrknjeno, a še vedno čvrsto in vlažno na dotik. Pri ribjih filejih z vilicami pazljivo razpremo file na sredini, pogledamo notranjost in če je ta popolnoma zakrknjena, je riba pečena.

Če pečemo celo ribo, preverimo, ali je pečena, tako da z nožem previdno zarežemo v predel tilnika pod ribjo glavo. Če je pečena (meso je zakrknjeno) na tem mestu, na katerem ima največ mesa, potem je peka končana.

Razstavni salon Obiščite nas v našem razstavnem salonu na naslovu Litostrojska 40 v Ljubljani, kjer vam bomo najbolje posredovali vse informacije o našem asortimanu izdelkov ter vam povedali veliko koristnih nasvetov.


Dodano!

V košarico