GARANCIJA CENE. →

Priprava popolnih škampov na žaru

Delite s prijatelji

0-Priprava popolnih škampov na žaru

Peka škampov na žaru je pravi izziv tudi za prekaljene kralje žara. Zelo pomemben pri pripravi škampov je čas peke. Če zamudimo 10 sekund, dobimo namesto sočnega škampa, obogatenega z aromo dima, žvečilni gumi z okusom škampa.

Peka školjk in rakov zahteva vso našo pozornost – slednji namreč nimajo notranjega skeleta, zato njihovo meso vsebuje več povezovalnega tkiva kolagena. Ta naredi meso bogatejše po okusu, hkrati pa oteži peko – tkivo se namreč lahko hitro skrči in otrdi in meso postane gumijasto.

Škampi so pripravljeni, ko oklep repa v celoti spremeni barvo v roza ali rdečo, meso pa zakrkne in dobi biserno belo barvo. Med peko moramo žrtvovati nekaj rakcev in zarezati vanje, da ugotovimo, kdaj so pečeni.

Pri pripravi škampov je prava peka hitra peka. Čas peke je odvisen od njihove velikosti (od 3 do 6 minut), pečemo pa jih vedno pri srednji direktni temperaturi.

Priprava škampov za peko1-Priprava popolnih škampov na žaru


Zarežemo v rakčev oklep in odstranimo črno nitko na hrbtu. Ta zareza na hrbtu je odlično mesto za nanos začimb – oklep škampa namreč preprečuje marinadam in začimbam dostop do mesa škampa. Škampi imajo včasih izrazit vonj, kar ne pomeni nujno, da so pokvarjeni – po vsej verjetnosti je vonj posledica joda, ki je sestavni del planktona, hrane rakcev. Vonja se znebimo tako, da rakce namočimo v vodo, ki ji dodamo nekaj žlic sode bikarbone. Po desetih minutah škampe operemo in pripravljeni so za peko.

Olupljeni ali neolupljeni škampi?

2-Priprava popolnih škampov na žaru


Če želimo boljši (predvsem pravi) okus škampov, potem so prava izbira škampi z lupino. Ta namreč okus in sokove zadrži v mesu in ga varuje pred neposrednim ognjem. Pred peko lupino namažemo z maščobo – med peko se iz lupine v meso sproščajo v maščobi topne spojine lupine, ki obogatijo aromo mesa. Če pred peko škampom odstranimo nitko na hrbtu in jih na tem mestu ustrezno začinimo, bomo še bolj zadovoljni z rezultatom peke. Slabost neolupljenih škampov pa je seveda lupljenje …

Olupljeni škampi se na ognju karamelizirajo, meso je bolj zapečeno, okus marinad pa izrazitejši. Taki škampi so odlični za solate, sendviče in testenine.

Nabodala iz škampov

3-Priprava popolnih škampov na žaru


Nabodala so odličen pripomoček za praktično in hitro peko škampov (olupljenih seveda). Ker je čas peke škampov zelo pomemben, nimamo časa obračati vsakega repka posebej, zato uporabimo nabodala iz nerjavečega jekla, lahko pa tudi lesena, ki jih pred uporabo vsaj eno uro namakamo v vodi, da se med peko ne vžgejo.

Pri pripravi nabodal se želimo znebiti ‘plesno’ razpoloženih škampov – če jih nabodemo po sredini, se med obračanjem nabodal vrtijo na vse strani in nam otežujejo obračanje. Izberemo enega od naslednjih načinov priprave nabodal.

  1. Škampe nabodemo po dolžini.
  2. Škampe nabodemo dvakrat.
  3. Škampe nabodemo na dvojna nabodala.


Delujejo vsi trije načini, razlika je v končni obliki pečenih škampov. Pri nabadanju pazimo, da pustimo nekaj prostora med posameznimi škampi – tako se pečejo hitro in enakomerno.

Če imamo radi bolj zapečeno zunanjost, jih na nabodala natikamo tako, da se tesno držijo drug drugega. Taka nabodala lahko pečemo kako minuto dlje. Čeprav je zunanjost malo bolj zapečena, meso ne izgubi sočnosti.

Škampovi žepki na žaru

Če obožujemo posebej sočne rakce, jih pripravimo zavite v folijo. Rakce olupimo, odstranimo črno žilo na hrbtu, operemo in posušimo s papirnato brisačo.

Na folijo položimo rakce, maslo ali olivno olje, omako in začimbe po želji ter zelenjavo in folijo zavijemo v žepek. Zavitek naj bo ohlapen (da se ob nabrani pari ne razpoči) in čim bolj neprepusten (da ne izgubimo sokov).

Žepek pečemo 5 minut na srednji temperaturi in ga med peko ne obračamo. Ko ga odstranimo z žara, v folijo zarežemo pribl. 2 cm dolgo odprtino in pustimo 2 minuti, da skozi njo izpari nabrana para. Žepek postrežemo na krožniku ali kar v foliji.

Kdaj so škampi pečeni?Če imajo škampovi repki obliko črke C, so pečeni, kot je treba.

Če imajo škampovi repki obliko črke O, so prepečeni, zato vajo ponovimo.

Škampe v lupini primemo za glavo in ga držimo vodoravno z nogami navzgor. Rep škampa potegnemo navzdol, spustimo, in če rep skoči nazaj, je škamp pečen.
Razstavni salon Obiščite nas v našem razstavnem salonu na naslovu Litostrojska 40 v Ljubljani, kjer vam bomo najbolje posredovali vse informacije o našem asortimanu izdelkov ter vam povedali veliko koristnih nasvetov.


Dodano!

V košarico