GARANCIJA CENE. →

Priprava popolnih svinjskih kotletov na žaru

Delite s prijatelji

0-Priprava popolnih svinjskih kotletov na žaru

Priprava dobrih kotletov na žaru se seveda začne pri izbiri pravega kosa svinjine. Potrebujemo pravi del svinjskega kareja – kotleti iz ramenskega dela vsebujejo preveč maščobe, kotleti iz bočnega dela pa so premalo mastni in zato neprimerni za peko na žaru. Kotleti, ki jih iščemo, so sredinski del svinjskega kareja – ti so dobra kombinacija mišičnega tkiva (okusa) in maščobe in zato so primerni za peko na žaru.

Pravi kos je samo pol zmage, potrebujemo še pravo debelino. Če so kotleti pretanki, se med peko hitro izsušijo, zato potrebujemo vsaj 2 cm debele, najboljše rezultate pa lahko pričakujemo pri debelini 3,5 cm.

Pred peko svinjino namakamo v slanici

1-Priprava popolnih svinjskih kotletov na žaru


Pred peko kotlete pol ure ali eno uro namakamo v slanici. V tem času sol in sladkor v slanici poskrbita za preoblikovanje proteinov v mesu, zato meso med peko bolje zadržuje vlago. Rezultat je sočnejši in okusnejši kotlet.

Po namakanju v slanici kotlete posušimo in jih začinimo. Začimbna mešanica naj vsebuje manj soli – kotleti so že slani zaradi namakanja v slanici. Nato jih 15 do 30 minut pustimo na sobni temperaturi in pripravimo žar.

Peka svinjskih kotletov na žaru

2-Priprava popolnih svinjskih kotletov na žaru


Žar segrejemo na najvišjo temperaturo, očistimo rešetke in jih namažemo z naoljeno papirnato brisačo. Če so kotleti debeli več kot 3 cm, pripravimo dve temperaturni coni, sicer zadostuje direktna srednja temperatura. Pri debelejših kotletih poskrbimo, da sta obe strani lepo zapečeni z vidnimi sledmi rešetk, potem jih premaknemo na hladnejši del žara in pustimo, da se spečejo do konca. Kotlete debeline 2 cm pečemo od 10 (medium) do 14 minut (well done), debelejše od 14 (medium) do 19 minut (well done).

Če maščobni ovoj kotleta ni dovolj zapečen, z oprijemalkami dvignemo kotlet in ga postavimo z maščobnim delom na rešetko za 30 do 60 sekund. Pri tem moramo paziti, da se nam maščoba ne zažge, saj želimo le dobro zapečeno hrustljavo maščobno skorjo, ne pa oglja.

Pečeni kotleti naj pred postrežbo počivajo nekaj minut
Kotlet, ki je odlično pečen, mora imeti lepo hrustljavo skorjo in sočno, rahlo roza sredico. To dosežemo, ko je interna temperatura mesa 65 stopinj. Meso pustimo 10 minut počivati, da se sokovi enakomerno porazdelijo, nato ga postrežemo.
Razstavni salon Obiščite nas v našem razstavnem salonu na naslovu Litostrojska 40 v Ljubljani, kjer vam bomo najbolje posredovali vse informacije o našem asortimanu izdelkov ter vam povedali veliko koristnih nasvetov.


Dodano!

V košarico