GARANCIJA CENE. →

Uporaba slanic pri peki mesa na žaru

Delite s prijatelji

0-Uporaba slanic pri peki mesa na žaru

Vsak kralj žara ve, da mora biti meso z žara mehko, sočno, s hrustljavo skorjico. Mehkoba in sočnost sta posledica maščob v mesu, zato se na žaru najbolje obnesejo bolj mastne vrste mesa. Kaj pa, če želimo peči večje kose manj mastnega mesa, recimo purana ali prašičji hrbet? Pogosto so ti kosi z žara preveč suhi, zaradi česar lahko izgubimo svoj ugled kralja žara. Zato potrebujemo slanico.

Slanica doda okus, mehkobo in skrajša čas peke. Zakaj? Ker preoblikuje proteine v mesu na način, da med peko bolje ohranjajo vlago. Proteinske vezi se v slanici sčasoma sprostijo in oblikujejo mrežo, ki med peko zadrži v mesu vlago in okus.

Kaj je slanica?
Tekočina s soljo in začimbami. Preprosta slanica vsebuje 3 žlice soli in 3 žlice sladkorja na liter vode, kar je dovolj za pol kilograma mesa. Slanici dodamo začimbe po okusu (kumina, cimet, timijan, rožmarin, origano itd.). Del vode lahko nadomestimo z jabolčnim sokom, pivom, dodamo lahko kis in sok agrumov (ti zaradi svoje kislosti skrajšajo čas soljenja), narezano zelenjavo, vejice začimb, skratka, sestavine, ki aromatizirajo po našem okusu.

Kako pripravimo slanico?
Zavremo vodo, dodamo sol, sladkor in začimbe in počakamo, da se mešanica ohladi na sobno temperaturo. Vanjo potopimo meso in jo postavimo v hladilnik. Po potrebnem času soljenja meso dobro operemo v čisti vodi, da odstranimo morebitno sol na površini mesa, nato ga dobro osušimo in pripravimo za peko.

Čas soljenja
Čas soljenja je odvisen od kosa mesa, ki ga imamo – od 2 ur do celega dneva. Cel piščanec recimo potrebuje 5 ur, cel puran ali svinjski hrbet pa 12 ur.

Razstavni salon Obiščite nas v našem razstavnem salonu na naslovu Litostrojska 40 v Ljubljani, kjer vam bomo najbolje posredovali vse informacije o našem asortimanu izdelkov ter vam povedali veliko koristnih nasvetov.


Dodano!

V košarico