GARANCIJA CENE. →

Pravilna priprava začimbnih mešanic za vtiranje v meso

Delite s prijatelji

0-Pravilna priprava začimbnih mešanic za vtiranje v meso

Potrebujemo infuzijo okusa, in to takoj? Potem uporabimo začimbne mešanice za vtiranje. Pripravimo jih v nekaj minutah in v nekaj sekundah nanesemo na izbrani kos mesa, ribe ali zelenjave. V meso vtrte začimbe poskrbijo za intenzivnejši okus in se na žaru zapečejo v okusno zlatorjavo skorjico. Začimbne mešanice lahko kupimo ali jih pripravimo sami.

Najboljša je sveže mleta mešanica za vtiranje. Lahko je pripravimo več in shranimo v steklenem kozarcu, saj je uporabna 6 do 8 mesecev. Pripravljamo jo lahko sami, pri čemer vključimo svojo domišljijo, vendar se moramo držati osnovne sestave – vsaka mešanica naj bi namreč vsebovala sol, sladkor in (pekoče) začimbe.

  1. Sol je osnova vsake mešanice začimb za vtiranje, prodre v meso in okrepi aromo ostalih začimb.
  2. Sladkor uravnava slanost in začinjenost, pri peki se raztopi in pomaga do hrustljave, lepo zapečene skorjice.
  3. Začimbe so tiste, ki naredijo okus. Pri njihovi izbiri smo lahko kreativni, preizkusimo lahko različne kombinacije in pripravimo mešanico, ki nam ustreza.
  4. Priporočljivo je, da uporabljamo tudi pekoče začimbe. Poper, čili, česen, ostrina se prilegajo mesu na žaru, količino prilagodimo svojemu okusu.

Kdaj vtremo začimbe v meso?
Meso začinimo nekaj časa pred peko, da se začimbe vpijejo vanj – mešanica mesnih sokov in začimb ustvari boljši okus in hrustljavo skorjo. Ne smemo pa jih vtreti prezgodaj, saj mešanica sladkorja in soli iz mesa potegne vlago, zaradi česar sicer meso postane okusnejše, a tudi bolj suho.

1-Pravilna priprava začimbnih mešanic za vtiranje v meso


V meso vtremo začimbe od 15 minut do 24 ur pred peko, odvisno od velikosti mesa:

  • 15 minut pred peko – v meso za ražnjiče,
  • 30 minut pred peko – v zrezke, piščančje prsi,
  • 30 do 90 minut – v pečenko, celega piščanca,
  • 2 do 24 ur – v svinjska rebra, odojka, stegno jagenjčka.

Za kilogram mesa potrebujemo 3 do 4 žlice začimbne mešanice. Ko pripravljamo večje kose mesa, te začinjene položimo v vrečke ZIP, ki jih zapremo in damo v hladilnik. Uro pred peko jih vzamemo iz hladilnika in počakamo, da se meso segreje na sobno temperaturo.

Razstavni salon Obiščite nas v našem razstavnem salonu na naslovu Litostrojska 40 v Ljubljani, kjer vam bomo najbolje posredovali vse informacije o našem asortimanu izdelkov ter vam povedali veliko koristnih nasvetov.


Dodano!

V košarico