Žare na oglje vsi radi uporabljamo, še zlasti takrat, ko so že prižgani in primerno ogreti. Prižiganje oglja in še posebej briketov pa ni nič kaj zabavno početje – razen če se priprave briketov lotimo s kaminom za prižiganje.
Pri žarih s pokrovom moramo upoštevati, da se briketi nehajo prižigati tisti trenutek, ko zapremo pokrov. Če imamo torej na pol prižgane brikete in žar zapremo, briketi oddajajo manj temperature in peka je težja. S kaminom hitro in preprosto prižgemo potrebno količino briketov ali oglja in tako poskrbimo za uspešno peko.
Potrebno količino briketov ali oglja stresemo v kamin za prižiganje.
Na spodnjo rešetko žara postavimo nekaj kock za prižiganje in jih vžgemo.
Nanje postavimo kamin z briketi.
Pustimo, da se gorivo prižiga (oglje pribl. 20 minut, briketi 30 do 40 minut).
Ko je gorivo popolnoma prižgano – vsi briketi ali kosi oglja so žareče rumeni, na briketih je že vidna tanka plast pepela – ga stresemo na spodnjo rešetko žara in žar pokrijemo za nekaj minut. Ko je ogret, je pripravljen za peko.