GARANCIJA CENE. →

Vse o vrstah žarov

Delite s prijatelji

0-Vse o vrstah žarov

Vrsto žara izberemo glede na to, katero peko na žaru bomo največkrat pripravljali. Če bo večina naših pek sestavljena iz čevapčičev, ražnjičev, kosov piščanca in zelenjave, potem bo majhen žar na oglje ali plinski žar z enim gorilnikom popolnoma zadostil vsem našim potrebam.

Če bomo uporabljali žar v gurmanske namene in pripravljali raznovrstne jedi, bomo potrebovali večji žar na oglje ali plinski žar z vsaj dvema gorilnikoma. Ti omogočijo različne oblike peke (direktno, indirektno), peko večjih kosov mesa in eksperimentiranje, ki veseli vsakega ljubitelja peke na žaru.

Žare ločujemo glede na velikost in kurivo, ki ga uporabljajo. Pri nas uporabljamo naslednje vrste žarov:

  1. žare na oglje,
  2. žare na plin,
  3. žare na elektriko,
  4. keramične žare,
  5. smokerje.

Žari na oglje1-Vse o vrstah žarov


Žari na oglje so najbolj priljubljeni žari na našem trgu in osnovna oprema vsakega piknika. Kot gorivo lahko uporabimo brikete, oglje ali les za žar. Vsako gorivo ima svoje prednosti in slabosti, izberemo tistega, ki ustreza zahtevam naše peke.

Les je med omenjeno trojico goriv najmanj praktičen, saj zahteva največ časa za pripravo žara. Gori nekonsistentno, kar nam lahko med peko povzroča probleme. Po drugi strani pa les med gorenjem oddaja obilico dima, ki poskrbi za aromatičnost pečene hrane. Med izgorevanjem dosega večje temperature od briketov in oglja, zato je odličen za pripravo kosov mesa, pri katerem želimo hrustljavo skorjo in mehko sredico. Če želimo povečati aromatičnost hrane, uporabimo sveži les, ki se močneje dimi in počasneje gori.

Oglje je priljubljeno gorivo gurmanskih mojstrov žara. Ima veliko lastnosti lesa kot goriva – dosega visoke temperature, potrebne za hrustljavo skorjo zrezkov, s svojim dimom aromatizira meso, za razliko od lesa se hitro vžge in gori konsistentno. Oglje je v osnovi delno zgorel les, zato ima nižjo energetsko vrednost od lesa ali briketov – med daljšimi pekami ga moramo zato nenehno dodajati.

Briketi so med vsemi tremi vrstami goriv najbolj praktični. Sestavljeni so iz mletega lesa in dodatkov, ki žagovino povežejo v kompaktne brikete. So lahki, gorijo konsistentno in do 4 ure, zato so odlični za piknike, na katerih pečemo več pek zapored, ali za daljše peke (dimljenje, indirektna peka večjih kosov). Oddajajo manj dima kot oglje ali briketi, zato moramo za večjo aromatičnost briketom dodajati ustrezne lesne sekance.

Kakovostni briketi gorijo dlje in vsebujejo manj nečistoč in veznih dodatkov, ki ob izgorevanju povzročijo neprijeten priokus hrane.

Briketi vsebujejo več vode kot oglje, zato dosegajo nekoliko nižje temperature pri izgorevanju. Za pripravo žara potrebujemo več časa – briketi se prižgejo počasneje. Po peki nam ostanejo velika količina pepela in z njim povezane nevšečnosti čiščenja žara.

Velikost žarov na oglje

2-Vse o vrstah žarov


Večina žarov na oglje ima premer rešetke 47 ali 57 cm. Manjši žari so dovolj veliki za peko manjših kosov mesa (npr. čevapčičev), če pa želimo istočasno speči meso in zelenjavo (ta navadno zahteva večjo površino) ali peči večje kose mesa (indirektno), nastane problem. Večji žari z rešetko premera 57 cm ali več so dovolj veliki za večje količine mesa in indirektno peko. Novejši žari te velikosti imajo deljeno rešetko, zato lahko odstranimo sredinski del rešetke in vanjo vstavimo različne dodatke (vok, litoželezno posodo, kamen za pico itd.) ter s tem povečamo uporabnost svojega žara.

Smoker žariSte že kdaj jedli svinjska rebra, tako mehka, da je meso kar padlo s kosti, ko ste jih dvignili? Velika verjetnost je, da so bila spečena na smokerju, specializiranem žaru za dimljenje, ki lahko vzdržuje konstantno nizke temperature. V praksi to pomeni, da lahko pečemo na smokerju kos mesa 10 ali več ur pri temperaturah od 90 do 110 stopinj Celzija.

3-Vse o vrstah žarov


Smoker je navadno sestavljen iz treh delov. Spodnji del služi kot vir toplote – tja vstavimo brikete ali oglje. Nad njim je posoda z vodo in regulira toploto smokerja – prepreči direktni vročini, da pride do mesa, voda, ki izpareva, hladi komoro in vlaži meso. Nad vodno posodo sta komora za dimljenje in rešetka z mesom.

Za pravi okus po dimu moramo med peko oglju dodajati v vodo namočene aromatizirane sekance, saj ti ustvarjajo dim, ki aromatizira meso. Za najboljši učinek sekance dodajamo med prvo polovico peke. Ko meso dobi skorjo, se namreč učinek dimljenja zmanjša.

Dolgotrajno dimljenje v kombinaciji z ustreznim mariniranjem mesa ustvari izjemen okus mesa. Če smo v peko pripravljeni vložiti potreben čas, potem je smoker prava izbira.

Plinski žari4-Vse o vrstah žarov


Glavna odlika plinskih žarov je praktičnost. Želimo na žaru pripraviti kosilo, speči jajce za zajtrk ali 5-kilogramski kos reber? Ni problema – plinski žar poskrbi za vse. Obrnemo gumb, počakamo nekaj minut in žar je pripravljen za peko. V času, ki ga porabimo, da pripravimo žar na oglje, na plinskem žaru hrano že spečemo in jo pojemo.

Plinski žari so najbolj priljubljeni žari na svetu prav zaradi svoje praktičnosti. Glede na velikost in uporabnost jih ločimo v dve skupini.

Plinski žari z enim gorilnikom

5-Vse o vrstah žarov


Navadno so manjši žari z enim gorilnikom odlični za peko manjših kosov, pripravo kosil, za potovanja in pokrijejo vse potrebe povprečnega uporabnika. So preprosti za uporabo, za upravljanje potrebujemo minimalno znanje. Razvijejo temperaturo do največ 250 stopinj, tako da ni velike nevarnosti, da hrano prepečemo.

Plinski žari z več gorilniki
Ti žari imajo vsaj dva, večinoma tri gorilnike, večji modeli pa tudi sedem ali devet. Večji žari imajo več gorilnikov zaradi večje delovne površine in zato, da lahko indirektno pečemo večje kose mesa. Nekateri plinski žari imajo dodatne gorilnike searing, ki ustvarijo temperaturo, potrebno za pripravo hrustljave skorje, in lahko razvijejo temperaturo do 400 stopinj.

6-Vse o vrstah žarov


Plinski žar ali žar na oglje?Med ljubitelji peke na žaru so zelo pogosta živahna razpravljanja, kateri žar je boljši, plinski ali žar na oglje. Vsaka stran ima relevantne argumente, a dejstvo je, da imajo oboji žari vrsto prednosti in nekaj slabosti. Vsak mojster žara se mora sam odločiti, kaj mu je pomembno, in na podlagi svoje odločitve izbrati pravi žar.

Praktičnost
Plinski žar je brez dvoma zmagovalec v tej kategoriji. Prihrani nam vsaj pol ure časa, ki bi ga uporabili za vžiganje briketov ali oglja. Čiščenje je lažje, saj nimamo pepela, stalnega spremljevalca peke na žarih na oglje. Vzdrževanje temperature na plinskih žarih je otročje preprosto, medtem ko vzdrževanje temperature na žarih na oglje zahteva nekaj znanja in predvsem kakovostno kurivo.

Pogostost uporabe
Plinski žar je cenejši za uporabo (cena peke glede na porabljeno oglje ali plin). Ker je žar hitro pripravljen, ga koristimo večkrat tedensko, idealen je za hitro pripravo obrokov, žar na oglje pa uporabljamo za piknike.

Okus hrane
Gurmani hrane, pečene na žaru, plinskim žarom očitajo, da plin kot gorivo ne oddaja dima, zato na plinu pečeno meso nima tiste prave arome žara. To je sicer res, a obstajajo lesni sekanci, ki jih lahko dodamo v plinski žar in s tem ustvarimo dim in pravi okus žara.

Večji problem plinskih žarov je vlaga – plin vsebuje pribl. 30 % vlage, ki med izgorevanjem plina izhlapi in vlaži hrano, ki jo pečemo. Pri veliki večini pek to ni problem, saj ne potrebujemo visoke temperature. Če pa smo ljubitelji hrustljave skorje na zrezkih, je oglje boljša izbira. Žari na oglje razvijejo večjo temperaturo, potrebno za hitro zakrknjenost mesa in posledično za pravi okus in videz zrezkov.

Torej, če smo za okus in videz hrane, spečene na žaru, pripravljeni žrtvovati več časa, potem je oglje prava izbira. Če smo bolj praktični in si želimo pogoste na žaru pripravljene obroke, je plin najboljša izbira.

Električni žariElektrični žari so glede na uporabnost in obliko dokaj podobni plinskim žarom. Glavna razlika je v vrsti goriva – elektrika je za razliko od plina bolj praktična, saj lahko žar uporabljamo v zaprtem prostoru. Plinski žari namreč nimajo avtomatične zaklopke plina, zato predstavljajo v zaprtih prostorih potencialno nevarnost zdravju. Električni žar je idealen za manjša stanovanja z balkonom, na katerem lahko kadarkoli organiziramo mini piknik.

7-Vse o vrstah žarov


Električni žar ima v primerjavi s plinskim žarom nekaj slabosti. Za dosego temperature potrebuje nekoliko več časa (pribl. 5 minut več). Okus hrane je bolj pust, čiščenje zahteva nekoliko več časa.

Keramični žari kamadoZaradi svoje izjemne sposobnosti vzdrževanja temperature in vlage ter vsestranske uporabnosti postajajo keramični žari kamado med zagrizenimi mojstri žara vedno bolj priljubljeni.

8-Vse o vrstah žarov


Žari kamado stil izhajajo iz več tisoč let stare japonske tradicije peke v keramičnih posodah. Narejeni so iz keramične školjke in znotraj obloženi s šamotno glino, podobno kot krušne peči v hišah naših babic. Način izdelave jim zagotavlja odlično izolacijo, visoko učinkovitost (minimalna poraba oglja) in sposobnost ohranjanja izredno visokih ali zelo nizkih temperatur daljše obdobje – temperature od 100 do 400 stopinj Celzija. Zato so primerni za vse vrste peke, od dimljenja na nizkih temperaturah do priprave hrustljavo rjavih zrezkov.

9-Vse o vrstah žarov


Keramični žar ali žar na oglje?Obe vrsti žarov uporabljata enako gorilno sredstvo, vendar se v marsičem razlikujeta.

Cena
Keramični žari so precej dražji od žarov na oglje, a svojo ceno upravičijo z ekonomičnostjo in vsestransko uporabnostjo.

Čas priprave žara
Keramični žar kamado je za peko pripravljen v četrt ure, za pripravo žara na oglje pa potrebujemo vsaj 40 minut.

Gorivo
Keramični žar kamado kurimo izključno z ogljem, pri žaru na oglje pa lahko uporabljamo tudi brikete. Keramika odlično prevaja in ohrani toploto, zato za enako peko na keramičnih žarih kamado potrebujemo pribl. 50 % manj oglja kot na žarih za oglje.

Načini uporabe
Žar na oglje je odličen za peko na srednjih in visokih temperaturah, keramični žari kamado so odlični za peko na visokih, srednjih in nizkih temperaturah. Struktura materiala žara odlično ohrani temperaturo, zato so primerni za večurno (tudi do 12 ur) dimljenje mesa.

Vzdržljivost
Ob pravilnem vzdrževanju nas bo keramični žar kamado spremljal vse življenje. Žari na oglje so navadno narejeni iz jekla in so emajlirani. Ob dolgotrajni uporabi lahko pride do krčenja kovine – pokrov žara se več ne prilega žaru, kar vpliva na kroženje zraka in kakovost peke. Keramični žari teh problemov nimajo. Pečemo lahko, kolikor želimo – keramika ne spremeni svojih lastnosti.

Keramični žari kamado so zaradi svoje vsestranskosti, trpežnosti, ekonomičnosti uporabe in edinstvenega okusa pečene hrane prva izbira gurmanskih mojstrov žara.
Razstavni salon Obiščite nas v našem razstavnem salonu na naslovu Litostrojska 40 v Ljubljani, kjer vam bomo najbolje posredovali vse informacije o našem asortimanu izdelkov ter vam povedali veliko koristnih nasvetov.


Dodano!

V košarico