Vsestranske začimbne mešanice za vtiranje za vse priložnosti
Nejc PEŠEC Delite s prijatelji
V tem članku najdete nekaj preizkušenih začimbnih mešanic za vtiranje mesa, ki vam bodo koristile pri vašem ustvarjanju na žaru. Zmešajte jih v večji količini, shranite v večji stekleni kozarec in shranite v bližini žara. Prišle vam bodo prav pri praktično vsaki peki.
Magična mešanica za vtiranje
Uporaba: vse vrste mesa na žaru
Količina: 500 ml
Sestavine
60 ml sladkorja
120 ml mlete paprike
60 ml grobe soli
2 žlici mlete gorčice
60 ml čilija v prahu
60 ml mlete kumine
2 žlici mletega črnega popra
60 ml granuliranega česna
2 žlici kajenskega popra
Vse sestavine zmešamo in jih v nepredušno zaprti stekleni posodi hranimo do 30 dni.
Vse sestavine zmešamo in v nepredušno zaprti stekleni posodi hranimo do 30 dni.
Espresso mešanica za vtiranje
Uporaba: govedina, jagnjetina, raca, divjačina
Količina: 180 ml
Sestavine
2 žlici mlete kave
2 žlici mlete dimljene paprike
2 žlici rjavega sladkorja
2 žlici grobe soli
2 žlici mletega črnega popra
1 žlica mletega čilija
1 žlica naribane limonine lupine
Vse sestavine zmešamo in damo v nepredušno zaprto stekleno posodo ter hranimo do 7 dni.
Mešanica za vtiranje iz 14 začimb
Uporaba: govedina, svinjina, perutnina, ribe
Količina: 400 ml
Sestavine
120 ml rjavega sladkorja
70 ml soli
60 ml paprike
60 ml dimljene paprike
1 žlica česna v prahu
2 žlički čebule v prahu
1 žlička semen zelene
2 žlici čilija v prahu
2 žlici mletega črnega popra
1žlica suhega žajblja
1 žlička mletega pimenta
1 žlička mlete kumine
¼ žličke kajenskega popra
¼ žličke mletega muškatnega cveta
ščepec mletih klinčkov
Po papirju za peko raztresemo rjavi sladkor, da se izsuši – sicer se nam začimbna mešanica sprijema. Po dveh urah stresemo sladkor in vse ostale sestavine v mlinček in jih zmešamo. Hranimo jih v nepredušno zaprti stekleni posodi do 30 dni.