So noži ... in potem so Noži. Noži linije Nigara VG-10 Damascus Tsuchime si absolutno zaslužijo biti pisani z veliko začetnico. Izgled in občutek teh Nožev ne bosta pustila nikogar ravnodušnega. Edinstven vzorec odtisov kladiva tsuchime na rezilu se brezhibno preliva v kompleksne damascus valove in ustvarja osupljivo igro linij in oblik, ki se raztezajo proti bleščečemu rezalnemu robu. Rezilo je opremljeno z tradicionalnim japonskim ročajem iz luksuznega in težko dostopnega temnega lesa ebenovine. Ročaj je izdelan iz enega samega kosa gladkega lesa, ki je na otip poliran in ob vsakem rezu nudi neprimerljivo taktilno izkušnjo. Nigara Gyuto VG-10 Damascus Tsuchime 240 mm je večnamenski japonski kuhinjski nož, primeren za pripravo mesa, rib in zelenjave. Jedro iz nerjavečega jekla VG-10 zagotavlja dolgotrajno ostrino ter minimalno vzdrževanje, saj je rezilo izjemno odporno na korozijo. Zaradi svoje nezahtevnosti je nož primeren tudi kot prvi japonski nož ali darilo. Unikatni udarci kladiva poskrbijo, da se med rezanjem sestavine ne lepijo na rezilo, kar omogoča hitrejše in bolj natančno delo. Brušenje in končna obdelava nožev Nigara sta izjemne kakovosti, kar odraža vrhunsko izurjenost in popolno predanost kovačev v podjetju Nigara Hamono. OBLIKA REZILA: Japonski nož gyuto je zelo podoben klasičnemu chef’s nožu, ki ga najdete v skoraj vsaki zahodni profesionalni kuhinji. Najširša točka noža je na peti, kjer je tudi rezilo najbolj ravno. Od tam naprej se trebuh ali rezalni rob začne rahlo ukrivljati proti izraziti konici, kar ga loči od bolj ravnih oblik rezil, kot sta santoku ali nakiri. Če iščete vsestranski nož, ki bo odličen pri vsakem kuhinjskem opravilu, pa naj gre za pripravo raznovrstne zelenjave, razrez sveže tune ali rezanje steaka z žara, ne iščite več. To je končna postaja. Bolj vsestranskega od gyuto noža ni. * Dolžina rezalnega roba je 232 mm (od pete do konice), pri tem nožu pa se dolžina meri od roba ročaja do konice rezila, kar znaša 240 mm. JEKLO: LAMINACIJA: GEOMETRIJA REZILA: ZAKLJUČNI VIDEZ: ROČAJ: O KOVAČU: Nigara Hamono je ugledna družina kovačev že več kot 350 let. Najprej je bila s strani regije Tsugaru imenovana za izdelovalca japonskih mečev, kasneje, potem ko so postale tradicionalne tehnike mečevanja med drugo svetovno vojno bolj prepoznavne, pa se je preusmerila še v izdelavo nožev. V kovačiji Niagara Hamono so meče nehali izdelovati leta 1965, vendar pa tradicionalne tehnike kovanja, ki so jih njeni kovači pridobili in izpopolnili skozi stoletja delovanja, zdaj živijo naprej v njihovih kuhinjskih nožih. Njihovi izdelki so decembra 2007 prejeli uraden certifikat tradicionalne obrti prefekture Aomori. Trenutni glavni kovač Nigare Hamono, Tsuyoshi Yoshizawa, ki izdeluje nože skupaj s svojim očetom Toshi Yoshizawa, je kovač osme generacije. Je strasten ljubitelj nožev, umetnosti in glasbe. Njegov slavni dizajn noža Nigara Anmon je rezultat njegove ljubezni do umetnin Andyja Warhola. |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Gyuto |
Jeklo: | VG-10 |
Konstrukcija: | San-mai / v-edge / tsuchime, damascus |
Trdota (HRC): | 61 |
Dolžina noža: | 385 mm |
Dolžina rezila: | 232 mm |
Širina rezila: | 51 mm |
Debelina rezila: | 2.2 mm |
Teža: | 220 g |
Dolžina ročaja: | 138 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski ročaj [wa] / ebenovina |
Kovač: | Nigara Hamono |
Lokacija kovačije: | HIROSAKI / Aomori Prefektura / Japonska |
Napis na rezilu: | 二唐作 "Nigara Made" |