Nigara Kiri-Petty Aogami Super Migaki Tsuchime 120 mm

Nigara Hamono  - #‍420107041618

153 € PPC: 180,00 € (-15%)


Opis izdelka

Iščete nož, ki vas bo navdušil tako s svojo funkcionalnostjo kot izgledom? Ste na pravem mestu. Noži linije Nigara AS Migaki Tsuchime so več kot impresivni.

Izgled in občutek teh nožev ne bosta pustila nikogar ravnodušnega. Prehod iz edinstvenega valovitega vzorca odtisov kladiva v mat shinogi linijo je posejan z drobnimi bleščečimi pikami, ki spominjajo na sneg. Čudovito se prilegajo srebrni lasni liniji, ki se razteza tik nad ostrim rezalnim robom, zloščenim do visokega sijaja. Ta črta je ločnica med plastjo mehkega jekla in trdo sredico.

Rezilo je opremljeno z tradicionalnim japonskim ročajem iz temne ebenovine oktagonalne oblike. Ročaj je izdelan iz enega samega kosa gladkega lesa, ki je na otip poliran in ob vsakem rezu nudi neprimerljivo taktilno izkušnjo.

Nigara Kiri-Petty AS Migaki Tsuchime 120 mm je majhen večnamenski japonski kuhinjski nož, primeren za uporabo v dlani (npr. lupljenje, izkoščičevanje) in na rezalni deski, predvsem v primerih, ko so drugi, večji noži za opravilo premalo okretni. Jedro iz visokoobljičnega jekla AS zagotavlja dolgotrajno ostrino ter enostavno ponovno brušenje.

Brušenje in končna obdelava nožev Nigara sta izjemne kakovosti, kar odraža vrhunsko izurjenost in popolno predanost kovačev v podjetju Nigara Hamono.

OBLIKA REZILA:
Japonski nož petty je majhen dvostransko brušen večnamenski nož, ki izvira z Japonske. Ker je manjši od drugih japonskih nožev, lahko z njim režemo tudi v dlani in opravljamo manjša opravila, kot sta lupljenje in razkoščičevanje, za katera so večji noži preveč okorni.

Velja za enega ključnih nožev v kuhinji in sicer je po svoji pomembnosti na drugem mestu, takoj za gyuto nožem (tj. japonska različica zahodnega chef’s noža).
V svoji osnovi je petty nož namenjen predpripravi sestavin za nadaljnje rezanje z večjim nožem, kot je santoku, bunka, gyuto ali sujihiki. Petty se tako uporablja kot osnovni, primarni nož, ki dopolnjuje večje sekundarne vsestranske nože. V kombinaciji so kos skoraj vsakemu rezalnemu opravilu v kuhinji.

Tako priljubljen je predvsem zaradi svoje majhnosti in trdne hrbtenice. Z njim lahko namreč izvedemo večino majhnih in delikatnih rezalnih opravil, za katera so drugi noži preveliki ali preobčutljivi. Enostavno ga lahko uporabimo kar v dlani za npr. lupljenje, zaradi svoje robustnosti pa se odlično odreže tudi pri rezanju kit z mesa ter celo majhnih kosti. Njegova majhnost je bila tudi inspiracija za ime “petty”, ki izhaja iz francoske besede "petit".

Nož zaznamuje posebna konica, imenovana tudi reverzni tanto ali konica kiritsuke ("K-tip" na kratko). Profil hrbtišča se proti koncu rezila namreč spusti strmo navzdol, zato je nož pri konici tanek in ozek ter omogoča dodatno preciznost. Tanka konica je odlična za obrezovanje in sekljanje kot papir tankih kosov česna, šalotke, redkvice ipd.

* Dolžina rezalnega roba je 110 mm (od pete do konice), pri tem nožu pa se dolžina meri od roba ročaja do konice rezila, kar znaša 120 mm.

JEKLO:
Jeklo Aogami Super je izjemno bogato z vsebnostjo ogljika (1,4-1,5 %), kar neposredno vpliva na trdoto rezila. Prav tako vsebuje 0,4 % vanadija, kot dodatek za mikronizirana kovinska zrna, kar daje jeklu večjo žilavost. Aogami Super je ocenjeno kot najbolj napredno visokoogljično jeklo. Aogami Super ima trdoto okrog 63 HRC.

Gre torej za izjemno trdo jeklo, kar pomeni, da kljub dolgotrajni uporabi dolgo časa obdrži super fino ostrino. Poleg tega pa zaradi visoke vsebnosti ogljika nož zelo enostavno nabrusimo. Med tradicionalnimi japonskimi jekli je Aogami Super tudi najmanj občutljivo na rjo. Zunanji plasti sta iz mehkejšega, nerjavečega jekla, kar nudi dodatno zaščito pred rjo.

LAMINACIJA:
Rezilo je sestavljeno iz 3 plasti jekla - trše sredice, ki je z obeh strani obdana z mehkejšim jeklom, čemur rečemo san-mai laminacija.
Jekla z visoko trdoto imajo mnogo prednosti, a so zaradi svoje trdote bolj krhka in tako tudi bolj dovzetna za poškodbe. Rezila iz takšnih jekel zato laminiramo po metodi san-mai, s tem pa izboljšamo njihovo strukturno celovitost in posledično odpornost na razne udarce in druge fizične dejavnike, ki bi lahko vodili k poškodbam. San-mai v japonščini pomeni "tri plasti" in se nanaša na rezilo, ki je sestavljeno iz primarne notranje plasti tršega jekla (hagane) in dveh zunanjih plasti mehkejšega jekla (jigane).

GEOMETRIJA REZILA:
Rezilo je dvostrano (simetrično) brušeno in tako primerno za uporabo tako z desno kot levo roko. Glede na razmerje med ploskvami (lokacijo spremembe kota) rezilo uvrščamo med ploske V-edge tipe.

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Prehod iz edinstvenega valovitega tsuchime vzorca odtisov kladiv v mat kasumi linijo shinogi je posejan z drobnimi svetlečimi pikami, ki spominjajo na sneg. Čudovito se prilegajo srebrni lasni liniji, ki se razteza tik nad ostrim rezalnim robom, zloščenim do visokega sijaja. Površina rezila je bila obdelana s posebnim teksturiranim kladivom, ki je na zgornjem delu pustil kompleksne geometrijske odtise v obliki valov. To je posebna tehnika, kjer s teksturiranimi kladivi obdelajo površino rezila, da se ustvarijo privlačne vdolbine, ki imajo poleg čisto estetske tudi izrazito praktično funkcijo -  zmanjšajo trenje in ustvarijo zračne žepke, ki zmanjšajo lepljenje hrane na rezilo med rezanjem.

ROČAJ:
Japonski ročaj (Wa) je izdelan iz enega samega kosa temne ebenovine. Les ebenovine je zaradi svoje trdote, trpežnosti, obstojnosti in estetskega videza idealna izbira za japonske ročaje. Bogata barva, vidni vzorci lesnih vlaken in njegov zgodovinski vidik še dodatno prispevajo k prepoznavnosti in privlačnosti tega lesa. Ročaj je poliran do visokega sijaja, kar mu daje razkošen in eleganten videz ter gladko površino, ki se brezhibno prilega v dlan. Zaradi osmerokotne oblike je primeren tako za levičarje kot za desničarje.

O KOVAČU:
Nigara Hamono je kovačija s 350-letno tradicijo, ki v mestu Hirosaki deluje že od zgodnjega Edo obdobja, ko je začela izdelovati meče za Tsugaru klan.

Nigara Hamono je ugledna družina kovačev že več kot 350 let. Najprej je bila s strani regije Tsugaru imenovana za izdelovalca japonskih mečev, kasneje, potem ko so postale tradicionalne tehnike mečevanja med drugo svetovno vojno bolj prepoznavne, pa se je preusmerila še v izdelavo nožev.

V kovačiji Niagara Hamono so meče nehali izdelovati leta 1965, vendar pa tradicionalne tehnike kovanja, ki so jih njeni kovači pridobili in izpopolnili skozi stoletja delovanja, zdaj živijo naprej v njihovih kuhinjskih nožih.

Njihovi izdelki so decembra 2007 prejeli uraden certifikat tradicionalne obrti prefekture Aomori.

Trenutni glavni kovač Nigare Hamono, Tsuyoshi Yoshizawa, ki izdeluje nože skupaj s svojim očetom Toshi Yoshizawa, je kovač osme generacije. Je strasten ljubitelj nožev, umetnosti in glasbe. Njegov slavni dizajn noža Nigara Anmon je rezultat njegove ljubezni do umetnin Andyja Warhola.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Kiritsuke Petty
Jeklo: Aogami Super
Konstrukcija: San-mai / v-edge / tsuchime, migaki
Trdota (HRC): 63
Dolžina noža: 240 mm
Dolžina rezila: 110 mm
Širina rezila: 30 mm
Debelina rezila: 2.2 mm
Teža: 75 g
Dolžina ročaja: 115 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / ebenovina
Napis na rezilu: 二唐作 "Nigara Made"
Kovač: Nigara Hamono
Lokacija kovačije: HIROSAKI / Aomori Prefektura / Japonska




VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068