Iščete nož, ki vas bo navdušil tako s svojo funkcionalnostjo kot izgledom? Ste na pravem mestu. Noži linije Nigara AS Migaki Tsuchime so več kot impresivni. Izgled in občutek teh nožev ne bosta pustila nikogar ravnodušnega. Prehod iz edinstvenega valovitega vzorca odtisov kladiva v mat shinogi linijo je posejan z drobnimi bleščečimi pikami, ki spominjajo na sneg. Čudovito se prilegajo srebrni lasni liniji, ki se razteza tik nad ostrim rezalnim robom, zloščenim do visokega sijaja. Ta črta je ločnica med plastjo mehkega jekla in trdo sredico. Rezilo je opremljeno z tradicionalnim japonskim ročajem iz temne ebenovine oktagonalne oblike. Ročaj je izdelan iz enega samega kosa gladkega lesa, ki je na otip poliran in ob vsakem rezu nudi neprimerljivo taktilno izkušnjo. Nigara Kiri-Petty AS Migaki Tsuchime 120 mm je majhen večnamenski japonski kuhinjski nož, primeren za uporabo v dlani (npr. lupljenje, izkoščičevanje) in na rezalni deski, predvsem v primerih, ko so drugi, večji noži za opravilo premalo okretni. Jedro iz visokoobljičnega jekla AS zagotavlja dolgotrajno ostrino ter enostavno ponovno brušenje. Brušenje in končna obdelava nožev Nigara sta izjemne kakovosti, kar odraža vrhunsko izurjenost in popolno predanost kovačev v podjetju Nigara Hamono. OBLIKA REZILA: Velja za enega ključnih nožev v kuhinji in sicer je po svoji pomembnosti na drugem mestu, takoj za gyuto nožem (tj. japonska različica zahodnega chef’s noža). Tako priljubljen je predvsem zaradi svoje majhnosti in trdne hrbtenice. Z njim lahko namreč izvedemo večino majhnih in delikatnih rezalnih opravil, za katera so drugi noži preveliki ali preobčutljivi. Enostavno ga lahko uporabimo kar v dlani za npr. lupljenje, zaradi svoje robustnosti pa se odlično odreže tudi pri rezanju kit z mesa ter celo majhnih kosti. Njegova majhnost je bila tudi inspiracija za ime “petty”, ki izhaja iz francoske besede "petit". Nož zaznamuje posebna konica, imenovana tudi reverzni tanto ali konica kiritsuke ("K-tip" na kratko). Profil hrbtišča se proti koncu rezila namreč spusti strmo navzdol, zato je nož pri konici tanek in ozek ter omogoča dodatno preciznost. Tanka konica je odlična za obrezovanje in sekljanje kot papir tankih kosov česna, šalotke, redkvice ipd. * Dolžina rezalnega roba je 110 mm (od pete do konice), pri tem nožu pa se dolžina meri od roba ročaja do konice rezila, kar znaša 120 mm. JEKLO: LAMINACIJA: GEOMETRIJA REZILA: ZAKLJUČNI VIDEZ: ROČAJ: O KOVAČU: Nigara Hamono je ugledna družina kovačev že več kot 350 let. Najprej je bila s strani regije Tsugaru imenovana za izdelovalca japonskih mečev, kasneje, potem ko so postale tradicionalne tehnike mečevanja med drugo svetovno vojno bolj prepoznavne, pa se je preusmerila še v izdelavo nožev. V kovačiji Niagara Hamono so meče nehali izdelovati leta 1965, vendar pa tradicionalne tehnike kovanja, ki so jih njeni kovači pridobili in izpopolnili skozi stoletja delovanja, zdaj živijo naprej v njihovih kuhinjskih nožih. Njihovi izdelki so decembra 2007 prejeli uraden certifikat tradicionalne obrti prefekture Aomori. Trenutni glavni kovač Nigare Hamono, Tsuyoshi Yoshizawa, ki izdeluje nože skupaj s svojim očetom Toshi Yoshizawa, je kovač osme generacije. Je strasten ljubitelj nožev, umetnosti in glasbe. Njegov slavni dizajn noža Nigara Anmon je rezultat njegove ljubezni do umetnin Andyja Warhola. |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Kiritsuke Petty |
Jeklo: | Aogami Super |
Konstrukcija: | San-mai / v-edge / tsuchime, migaki |
Trdota (HRC): | 63 |
Dolžina noža: | 240 mm |
Dolžina rezila: | 110 mm |
Širina rezila: | 30 mm |
Debelina rezila: | 2.2 mm |
Teža: | 75 g |
Dolžina ročaja: | 115 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski ročaj [wa] / ebenovina |
Napis na rezilu: | 二唐作 "Nigara Made" |
Kovač: | Nigara Hamono |
Lokacija kovačije: | HIROSAKI / Aomori Prefektura / Japonska |