Nigara Kiri-Petty Aogami Super Migaki Tsuchime 150 mm

Nigara Hamono  - #‍420107071591

187 € PPC: 220,00 € (-15%)


Opis izdelka

Iščete nož, ki vas bo navdušil tako s svojo funkcionalnostjo kot izgledom? Ste na pravem mestu. Noži linije Nigara Aogami Super Migaki Tsuchime so več kot impresivni. Brušenje in končna obdelava nožev Nigara sta izjemne kakovosti, kar odraža vrhunsko izurjenost in popolno predanost kovačev v podjetju Nigara Hamono.

Nigara Kiri-Petty Aogami Super Migaki Tsuchime 150 mm je večnamenski kuhinjski petty nož, ki je odličen za natančna opravila, kot so lupljenje zelenjave, obrezovanje sadja, sekljanje zelišč, česna... Je nepogrešljivo orodje v vsaki kuhinji in odličen sopotnik večjim in daljšim vsestranskim nožem. Nož zaznamuje posebna konica, imenovana tudi reverzni tanto ali konica kiritsuke ("K-tip" na kratko). 

OBLIKA REZILA:
Petty je mali nož za vsestransko uporabo v kuhinji in je nepogrešljiv del vsake zbirke nože. Okretnost in dolžina rezila sta namenjena za delikatne delovne naloge, udoben prehod ročaja v rezilo pa omogoča prostoročno lupljenje in obrezovanje. Ker je rezilo precej tanko, bo ta petty blestel pri finih opravilih, saj natančno in gladko drsi skozi živila, hkrati pa zagotavlja udobno in enostavno manevriranje. 

Hrbet rezila je glede na ravnino ročaja nekoliko zamaknjen, zato lahko, kljub kratkemu in ožjemu rezilu, nož uporabljamo tudi za rezanje na kuhinjski deski. Prirezana konica, poleg zanimivega in nenavadnega videza, omogoča lažji pregled nad rezalno podlago, kar olajša natančna opravila, kot so čiščenje, filetiranje, obrezovanje. 

Uporaba za: lupljenje, obrezovanje, okraševanje, izrezovanje, odstranjevanje očesc v krompirju, sekljanje zelišč, sekljanje česna, rezanje manjših kosov suhega mesa, obrezovanje mesa, filiranje manjših porcijskih rib in podobna opravila.

* Dolžina rezalnega roba je 138 mm (od pete do konice), pri tem nožu pa se dolžina meri od roba ročaja do konice rezila, kar znaša 150 mm. 

JEKLO:
Jeklo Aogami Super je izjemno bogato z vsebnostjo ogljika (1,4-1,5 %), kar neposredno vpliva na trdoto rezila. Prav tako vsebuje 0,4 % vanadija, kot dodatek za mikronizirana kovinska zrna, kar daje jeklu večjo žilavost. Aogami Super je ocenjeno kot najbolj napredno visokoogljično jeklo. Aogami Super ima trdoto okrog 63 HRC.

Gre za izjemno trdo jeklo, kar pomeni, da kljub dolgotrajni uporabi dolgo časa obdrži super fino ostrino. Poleg tega pa zaradi visoke vsebnosti ogljika nož zelo enostavno nabrusimo. Med tradicionalnimi japonskimi jekli je Aogami Super tudi najmanj občutljivo na rjo. Zunanji plasti sta iz mehkejšega, nerjavečega jekla, kar nudi dodatno zaščito pred rjo.

LAMINACIJA:
Rezilo je sestavljeno iz 3 plasti jekla – trše sredice, ki je z obeh strani obdana z mehkejšim jeklom, čemur rečemo san-mai laminacija.
Jekla z visoko trdoto imajo mnogo prednosti, a so zaradi svoje trdote bolj krhka in tako tudi bolj dovzetna za poškodbe. Rezila iz takšnih jekel zato laminiramo po metodi san-mai, s tem pa izboljšamo njihovo strukturno celovitost in posledično odpornost na razne udarce in druge fizične dejavnike, ki bi lahko vodili k poškodbam. San-mai v japonščini pomeni "tri plasti" in se nanaša na rezilo, ki je sestavljeno iz primarne notranje plasti tršega jekla (hagane) in dveh zunanjih plasti mehkejšega jekla (jigane).

GEOMETRIJA REZILA:
Rezilo je dvostrano (simetrično) brušeno in primerno za uporabo tako z desno kot levo roko. Glede na razmerje med ploskvami (lokacijo spremembe kota) rezilo uvrščamo med ploske V-edge tipe.

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Zaključni videz tega noža sestavljajo različne površine – edinstven valovit tsuchime vzorec odtisov kladiv na vrhu rezila, mat kasumi zaključek pri shinogi liniji in do visokega sijaja zloščen rezalni rob. Površina rezila je bila obdelana s posebnim teksturiranim kladivom, ki je na zgornjem delu pustil kompleksne geometrijske odtise v obliki valov. To je posebna tehnika, kjer s kladivi obdelajo površino rezila, da se ustvarijo privlačne vdolbine, ki imajo poleg čisto estetske tudi izrazito praktično funkcijo –  zmanjšajo trenje in ustvarijo zračne žepke, ki zmanjšajo lepljenje hrane na rezilo med rezanjem.

ROČAJ:
Japonski ročaj (Wa) je izdelan iz enega samega kosa temne ebenovine. Les ebenovine je zaradi svoje trdote, trpežnosti, obstojnosti in estetskega videza idealna izbira za japonske ročaje. Bogata barva, vidni vzorci lesnih vlaken in njegov zgodovinski vidik še dodatno prispevajo k prepoznavnosti in privlačnosti tega lesa. Ročaj je poliran do visokega sijaja, kar mu daje razkošen in eleganten videz ter gladko površino, ki se brezhibno prilega v dlan. Zaradi osmerokotne oblike je primeren tako za levičarje kot za desničarje.

O KOVAČU:
Nigara Hamono je kovačija s 350-letno tradicijo, ki v mestu Hirosaki deluje že od zgodnjega Edo obdobja, ko je začela izdelovati meče za Tsugaru klan.

Nigara Hamono je ugledna družina kovačev že več kot 350 let. Najprej je bila s strani regije Tsugaru imenovana za izdelovalca japonskih mečev, kasneje, potem ko so postale tradicionalne tehnike mečevanja med drugo svetovno vojno bolj prepoznavne, pa se je preusmerila še v izdelavo nožev.

V kovačiji Niagara Hamono so meče nehali izdelovati leta 1965, vendar pa tradicionalne tehnike kovanja, ki so jih njeni kovači pridobili in izpopolnili skozi stoletja delovanja, zdaj živijo naprej v njihovih kuhinjskih nožih.

Njihovi izdelki so decembra 2007 prejeli uraden certifikat tradicionalne obrti prefekture Aomori.

Trenutni glavni kovač Nigare Hamono, Tsuyoshi Yoshizawa, ki izdeluje nože skupaj s svojim očetom Toshi Yoshizawa, je kovač osme generacije. Je strasten ljubitelj nožev, umetnosti in glasbe. Njegov slavni dizajn noža Nigara Anmon je rezultat njegove ljubezni do umetnin Andyja Warhola.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Petty
Jeklo: Aogami Super
Konstrukcija: San-mai / v-edge / tsuchime, migaki
Trdota (HRC): 63
Dolžina noža: 265 mm
Dolžina rezila: 150 mm
Širina rezila: 30 mm
Debelina rezila: 1.8 mm
Teža: 80 g
Dolžina ročaja: 115 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / ebenovina
Napis na rezilu: 二唐作 "Nigara Made"
Kovač: Nigara Hamono
Lokacija kovačije: HIROSAKI / Aomori Prefektura / Japonska




VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068