Nigara Kiri-Petty SG2 Tsuchime Wa 150 mm je večnamenski kuhinjski nož manjše dimenzije, ki je odličen za natančna opravila, lupljenje zelenjave, obrezovanje sadja, sekljanje zelišč, česna... Je nepogrešljivo orodje v vsaki kuhinji in odličen sopotnik večjim in daljšim vsestranskim nožem. Nož zaznamuje posebna konica, imenovana tudi reverzni tanto ali konica kiritsuke ("K-tip" na kratko).
Rezilo ima unikatne odtise kladiva, ki ustvarjajo poseben rustikalen videz in dajejo vtis nekoliko bolj grobega zaključka. Izjemne lastnosti in videz rezila dopolnjuje ročaj japonskega tipa iz ebenovine. Jedro iz prašnega jekla SG2 ter hamaguri presek profila zagotavljata dolgotrajno ostrino ter minimalno vzdrževanje.
OBLIKA REZILA:
Petty je mali nož za vsestransko uporabo v kuhinji in je nepogrešljiv del vsake zbirke nožev, saj prevzame delikatne delovne naloge, pri katerih se daljši noži izkažejo za preokorne in predolge. Ker je rezilo precej tanko, bo ta petty blestel pri finih opravilih, saj natančno in gladko drsi skozi živila, hkrati pa zagotavlja udobno in enostavno manevriranje. Petty noži so običajno namenjeni za prostoročna opravila, zaradi širine in dolžine rezila pa je ta nož primeren tudi za sekljanje in rezanje na kuhinjski deski. Prirezana konica omogoča lažji pregled nad rezalno podlago, kar olajša natančna opravila, kot so čiščenje, filetiranje, obrezovanje.
Uporaba za: lupljenje, obrezovanje, okraševanje, izrezovanje, odstranjevanje očesc v krompirju, sekljanje zelišč, sekljanje česna, rezanje manjših kosov suhega mesa, obrezovanje mesa, filiranje manjših porcijskih rib in podobna opravila.
* Dolžina rezalnega roba je 141 mm (od pete do konice), pri tem nožu pa se dolžina meri od roba ročaja do konice rezila, kar znaša 150 mm.
JEKLO:
Jeklo SG2 je prašno jeklo, znano po svoji trdoti in dolgotrajni ostrini – zaradi visoke vsebnosti ogljika (C) 1,5 %. Jeklo ima tudi visoko vsebnost kroma (Cr) – okoli 15 %, ki izboljša odpornost proti koroziji, in molibdena (Mo), ki izboljša trdnost rezila. Rezila iz jekla SG2 bodo zaradi fine mikrostrukture jekla lahko dosegla zelo fino ostrino in jo tudi ohranila.
LAMINACIJA:
Jekla z visoko trdoto imajo mnogo prednosti, a so zaradi svoje trdote bolj krhka in tako tudi bolj dovzetna za poškodbe. Rezila iz takšnih jekel zato laminiramo po metodi san-mai, s tem pa izboljšamo njihovo strukturno celovitost in posledično odpornost na razne udarce in druge fizične dejavnike, ki bi lahko vodili k poškodbam. San-mai v japonščini pomeni "tri plasti" in se nanaša na rezilo, ki je sestavljeno iz primarne notranje plasti tršega jekla (hagane) in dveh zunanjih plasti mehkejšega jekla (jigane).
GEOMETRIJA REZILA:
Ima simetrično brušeno rezilo s konveksnim presekom profila. Pri konveksni obliki je rezilo brušeno od hrbtenice do rezila, tako da je nekoliko izbočeno. Takšnemu preseku pravimo tudi hamaguri in izhaja iz katane. Zagotavlja izjemno ostrino in preprečuje lepljenje hrane na rezilo. V primerjavi s konkavnim presekom profila je debelejši, ampak manj občutljiv.
Geometrija rezila (hollow grind) v sodelovanju z unikatnimi udarci kladiva poskrbi, da se med rezanjem sestavine ne lepijo na rezilo, kar omogoča hitrejše in bolj natančno delo.
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Zaključni videz rezila sestavljata unikaten tsuchime (odtisi kladiva) in kasumi. Heksagonalen zaključek tsuchime je edinstvena značilnost nekaterih japonskih nožev. Gre za strukturo, ki je na površino rezila nanesena s kladivom in ustvarja vrsto šestkotnih vdolbinic. Ta zaključek ima tako funkcionalni kot estetski namen.
S funkcionalnega vidika površina tsuchime pomaga zmanjšati trenje in preprečuje, da bi se hrana med rezanjem prilepila na rezilo. Teksturirana površina ustvarja majhne zračne žepke, ki omogočajo bolj gladko in natančno rezanje. Prav tako izboljša zmogljivost noža, saj zmanjša upor, zaradi česar je idealen za enostavno rezanje različnih sestavin.
ROČAJ:
Japonski ročaj (Wa) je iz enega kosa temne ebenovine brez dodatnega pritrdilnega obročka. Ročaj je primeren za levičarje in desničarje in pooseblja enostavno japonsko estetiko.
Les ebenovine je zaradi svoje trdote, trpežnosti, obstojnosti in estetskega videza idealna izbira za japonske ročaje. Bogata barva, vidni vzorci zrn in njegov zgodovinski vidik še dodatno prispevajo k prepoznavnosti in privlačnosti tega lesa.
O KOVAČU:
Kovačija Nigara Hamono ima 350-letno zgodovino, saj izdeluje meče že od obdobja Edo dalje. Glavni kovač Tsuyoshi Yoshizawa, ki dela skupaj z očetom Toshijem Yoshizawo, je že osma generacija kovačev in se poleg nožev navdušuje tudi nad umetnostjo in glasbo, zato je njegov znameniti dizajn Nigara Anmon rezultat ljubezni do umetniških del Andyja Warhola! Nigara se uvršča med najbolj posebne izdelovalce nožev na Japonskem.