Nigara Kiritsuke-Gyuto SG2 Tsuchime Wa 210 mm je večnamenski japonski kuhinjski nož, primeren za pripravo mesa, rib in zelenjave. Dolgo rezilo je odlično za razrez večjih kosov živil, prirezana konica pa omogoča lažji pregled za bolj natančna opravila, kot so čiščenje, filetiranje ali obrezovanje. Dolžina 210 mm je primerna za profesionalne kuharje ali domače uporabnike.
Jedro iz prašnega jekla SG2 ter hamaguri presek profila zagotavljata dolgotrajno ostrino ter minimalno vzdrževanje. Unikatni udarci kladiva poskrbijo, da se med rezanjem sestavine ne lepijo na rezilo, kar omogoča hitrejše in bolj natančno delo. Izjemne lastnosti in videz rezila dopolnjuje ročaj japonskega tipa iz temne ebenovine. Brušenje in končna obdelava nožev Nigara sta izjemne kakovosti, kar odraža vrhunsko izurjenost kovačev v podjetju Nigara Hamono.
OBLIKA REZILA:
Kiritsuke-Gyuto je večnamenska oblika rezila, za katero je značilno dolgo, ravno rezilo, ki je odlično za pripravo večjih kosov mesa, rezanje rib in sekljanje zelenjave. Nož zaznamuje posebna konica, imenovana tudi reverzni tanto ali konica kiritsuke ("K-tip" na kratko). Profil hrbtišča se proti koncu rezila spusti strmo navzdol, zato je nož pri konici tanek in ozek (tako da je na tem delu rezilo za delo enako okretno kot manjši petty noži). Tanka konica je namreč odlična za obrezovanje in sekljanje kot papir tankih kosov česna, šalotke, redkvice...
❗️ Trebuh rezila je ukrivljen, kar ga razlikuje od standardne, bolj ravne oblike kiritsuke nožev in ga naredi za nekakšen hibrid med kiritsuke-gyuto rezili.
* Dolžina rezalnega roba je 195 mm (od pete do konice), pri tem nožu pa se dolžina meri od roba ročaja do konice rezila, kar znaša 210 mm.
JEKLO:
Jeklo SG2 je znano po svoji trdoti in dolgotrajni ostrini. Spada v skupino prašnih jekel in ima visoke vsebnosti ogljika (C) 1,5 %. Jeklo ima tudi visoko vsebnost kroma (Cr) – okoli 15 %, ki izboljša odpornost proti koroziji, in molibdena (Mo), ki izboljša trdnost rezila. Rezila iz jekla SG2 bodo zaradi fine mikrostrukture jekla lahko dosegla zelo fino ostrino in jo tudi ohranila.
LAMINACIJA:
Rezilo je sestavljeno iz treh plasti jekla in spada med nože s san-mai laminacijo.
Jekla z visoko trdoto imajo mnogo prednosti, a so zaradi svoje trdote bolj krhka in tako tudi bolj dovzetna za poškodbe. Rezila iz takšnih jekel zato laminiramo po metodi san-mai, s tem pa izboljšamo njihovo strukturno celovitost in posledično odpornost na razne udarce in druge fizične dejavnike, ki bi lahko vodili k poškodbam. San-mai v japonščini pomeni "tri plasti" in se nanaša na rezilo, ki je sestavljeno iz primarne notranje plasti tršega jekla (hagane) in dveh zunanjih plasti mehkejšega jekla (jigane).
GEOMETRIJA REZILA:
Ima simetrično brušeno rezilo s hamaguri presekom profila. Pri konveksni obliki je rezilo brušeno od hrbtenice do rezila, tako da je nekoliko izbočeno. Takšnemu preseku pravimo tudi hamaguri in izhaja iz katane. Zagotavlja izjemno ostrino in preprečuje lepljenje hrane na rezilo. V primerjavi s konkavnim presekom profila je debelejši, ampak manj občutljiv.
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Rezilo imajo unikatne odtise kladiva, ki ustvarjajo poseben rustikalen videz. Udarci kladiva dajejo vtis nekoliko bolj grobega zaključka.
Zaključni videz rezila sestavljata unikaten tsuchime (odtisi kladiva) in kasumi. Heksagonalen zaključek tsuchime je edinstvena značilnost nekaterih japonskih nožev. Gre za strukturo, ki je na površino rezila nanesena s kladivom in ustvarja vrsto šestkotnih vdolbinic. Ta zaključek ima tako funkcionalni kot estetski namen.
S funkcionalnega vidika površina tsuchime pomaga zmanjšati trenje in preprečuje, da bi se hrana med rezanjem prilepila na rezilo. Teksturirana površina ustvarja majhne zračne žepke, ki omogočajo bolj gladko in natančno rezanje. Prav tako izboljša zmogljivost noža, saj zmanjša upor, zaradi česar je idealen za enostavno rezanje različnih sestavin.
ROČAJ:
Japonski ročaj (Wa) je iz enega kosa temne ebenovine brez dodatnega pritrdilnega obročka. Ročaj je primeren za levičarje in desničarje in pooseblja enostavno japonsko estetiko. Les ebenovine je zaradi svoje trdote, trpežnosti, obstojnosti in estetskega videza idealna izbira za japonske ročaje. Bogata barva, vidni vzorci zrn in njegov zgodovinski vidik še dodatno prispevajo k prepoznavnosti in privlačnosti tega lesa.
O KOVAČU:
Kovačija Nigara Hamono ima 350-letno zgodovino, saj izdeluje meče že od obdobja Edo dalje. Glavni kovač Tsuyoshi Yoshizawa, ki dela skupaj z očetom Toshijem Yoshizawo, je že osma generacija kovačev in se poleg nožev navdušuje tudi nad umetnostjo in glasbo, zato je njegov znameniti dizajn Nigara Anmon rezultat ljubezni do umetniških del Andyja Warhola! Nigara se uvršča med najbolj posebne izdelovalce nožev na Japonskem.