Nigara Kiritsuke SG2 Damascus 240 mm je večnamenski japonski kuhinjski nož, primeren za pripravo mesa, rib in zelenjave, tanka konica pa omogoča lahkotno delo tudi z manjšimi kosi hrane. Jedro iz prašnega jekla SG2 ter hamaguri presek profila zagotavljata dolgotrajno ostrino ter minimalno vzdrževanje.
OBLIKA REZILA:
Kiritsuke je večnamenska oblika rezila, za katero je značilno dolgo, ravno rezilo, ki je odlično za pripravo večjih kosov mesa, rezanje rib in sekljanje zelenjave. Nož zaznamuje posebna konica, imenovana tudi reverzni tanto ali konica kiritsuke ("K-tip" na kratko). Profil hrbtišča se proti koncu rezila spusti strmo navzdol, zato je nož pri konici tanek in ozek (tako da je na tem delu rezilo za delo enako okretno kot manjši petty noži). Tanka konica je namreč odlična za obrezovanje in sekljanje kot papir tankih kosov česna, šalotke, redkvice...
❗️Trebuh rezila je ukrivljen, kar ga razlikuje od standardne, bolj ravne oblike kiritsuke nožev in ga naredi za nekakšen hibrid med kiritsuke-gyuto rezili.
* Dolžina rezalnega roba je 225 mm (od pete do konice), pri tem nožu pa se dolžina meri od roba ročaja do konice rezila, kar znaša 240 mm.
JEKLO:
Jeklo SG2 je prašno jeklo, znano po svoji trdoti in dolgotrajni ostrini – zaradi visoke vsebnosti ogljika (C) 1,5 %. Jeklo ima tudi visoko vsebnost kroma (Cr) - okoli 15 %, ki izboljša odpornost proti koroziji, in molibdena (Mo), ki izboljša trdnost rezila. Rezila iz jekla SG2 bodo zaradi fine mikrostrukture jekla lahko dosegla zelo fino ostrino in jo tudi ohranila.
LAMINACIJA:
Rezilo je sestavljeno iz 49 plasti jekla.
Jekla z visoko trdoto imajo mnogo prednosti, a so zaradi svoje trdote bolj krhka in tako tudi bolj dovzetna za poškodbe. Rezila iz takšnih jekel zato laminiramo po metodi san-mai, s tem pa izboljšamo njihovo strukturno celovitost in posledično odpornost na razne udarce in druge fizične dejavnike, ki bi lahko vodili k poškodbam. San-mai v japonščini pomeni "tri plasti" in se nanaša na rezilo, ki je sestavljeno iz primarne notranje plasti tršega jekla (hagane) in dveh zunanjih plasti mehkejšega jekla (jigane).
GEOMETRIJA REZILA:
Ima simetrično brušeno rezilo s konveksnim presekom profila. Pri konveksni obliki je rezilo brušeno od hrbtenice do rezila, tako da je nekoliko izbočeno. Takšnemu preseku pravimo tudi hamaguri in izhaja iz katane. Zagotavlja izjemno ostrino in preprečuje lepljenje hrane na rezilo. V primerjavi s konkavnim presekom profila je debelejši, ampak manj občutljiv.
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Zaključni videz tega rezila je poseben, saj razkriva spiralni vzorec prepletajočih se plasti, ki je obdelan s posebnim postopkom za dodaten dramatičen kontrast med različnimi jekli. Krožni vzorec na rezilu je znan tudi kot "amatsubu" ali vzorec dežnih kapljic.
ROČAJ:
Japonski ročaj (Wa) je iz lesa wenge s pritrdilnim obročkom iz bivoljega roga.
O KOVAČU:
Podjetje Nigara Hamono ima 350-letno zgodovino, saj izdeluje meče že od obdobja Edo dalje. Glavni kovač Tsuyoshi Yoshizawa, ki dela skupaj z očetom Toshijem Yoshizawo, je že osma generacija kovačev in se poleg nožev navdušuje tudi nad umetnostjo in glasbo, zato je njegov znameniti dizajn Nigara Anmon rezultat ljubezni do umetniških del Andyja Warhola! Nigara se uvršča med najbolj posebne izdelovalce nožev na Japonskem.