Nigara Kurozome Kiritsuke Yanagiba Aogami #2 Damascus 240 mm

Nigara Hamono  - #‍420118161535

595 € PPC: 700,00 € (-15%)
oz. 14.23 € / mesec.


Opis izdelka

Nigara Kurozome Kiritsuke Yanagiba Aogami #2 Damascus 240 mm je tradicionalni japonski nož, ki se uporablja za pripravo rib (zlasti za sashimi in nigiri sushi). Zaradi svojega dolgega in kompleksno oblikovanega rezila je primeren za najbolj izkušene roke. Dolgo rezilo omogoča lepe in dolge gibe, prirezana konica pa natančen zaključek reza. 

Kakovost in izdelava tega noža sta enostavno vrhunska – od lepo poliranega choila do edinstvenega damask vzorca, ki obdaja hrbtenico rezila in se razteza celo na zadnjo stran noža. Zunanji sloji rezila imajo bisernemu mozaiku podoben videz, česar niti pri najbolj vrhunskih rezilih ne boste pogosto zasledili. S tem nožem je kovačija Nigara Hamono še dodatno potrdila svoj status enega najbolj ekskluzivnih in eminentnih izdelovalce nožev na Japonskem!

OBLIKA REZILA:
Yanagiba je del 'svete trojice' tradicionalnih japonskih nožev (druga sta deba in usuba) in se uporablja za pripravo surovih rib. Tradicionalni japonski noži so enostransko brušeni, zaradi česar je rezalni rob lahko precej tanjši in se ga tako lahko nabrusi tudi do mnogo finejše ostrine, kar je ključnega pomena za čim bolj gladke in čiste reze. Pri Yanagibi dejanski rez naredi teža rezila s svojo ostrino, brez dodatnega direktnega pritiska (rezalec dejansko izvaja samo stranski pritisk z rezilom) na meso ribe, kar pomeni, da ni poškodbe na tkivu mesa. Ribo (ali kos mesa) lahko odrežemo z enim samim potegom (rez začnemo pri peti in končamo pri konici) in tako preprečimo raztrgane, 'cikcakaste' reze, ki vodijo k poškodovanem tkivu. Manj, ko je poškodb na tkivu, bolj ohranjamo okus živila. Glede na dolžino rezila, ta nož priporočamo izkušenim uporabnikom enostransko brušenih nožev, ki cenijo dolžino noža in ga znajo tudi do polnosti uporabiti.

Nož zaznamuje posebna konica, imenovana tudi reverzni tanto ali konica kiritsuke ("K-tip" na kratko). Profil hrbtišča se proti koncu rezila spusti strmo navzdol, zato je nož pri konici tanek in ozek. Prirezana konica omogoča lažji pregled nad živilom na rezalni podlagi.

JEKLO:
Jeklo Aogami #2 je eno najkvalitetnejših visokoogljičnih jekel, zaradi česar noži ostrino držijo izjemno dolgo časa in se enostavno brusijo. Zaradi visoke vsebnosti ogljika je jeklo hkrati manj odporno proti koroziji, kar pomeni, da lahko rezilo razvije patino, ob daljši izpostavljenosti vodi ali drugim korozivnim snovem pa celo zarjavi. Nerjavne lastnosti nekoliko izboljšajo z dodajanjem kroma in volframa, a jeklo še vedno velja za visokoogljično, zato ga je potrebno temu primerno tudi vzdrževati (preberite več o tem na tej povezavi). Aogami #2 vsebuje ogljik (C) 1,1%, krom (Cr) 0,5 %, mangan (Mn) 0,3 %, volfram (W) 1,5 %.

Zaradi čistosti jekla rezilo ni odporno proti koroziji, zato se lahko na zunanjih plasteh pojavi rja, če za nož ni ustrezno poskrbljeno. Priporočamo redno mazanje rezila z oljem! Če želite izvedeti več o tem, kako skrbeti za japonske nože z visoko vsebnostjo ogljika in o patini, si preberite blog Vzdrževanje nožev.

LAMINACIJA:
Ni-mai metodo laminacije uporabljamo pri enostransko brušenih nožih. Trda sredica je zvarjena skupaj s plastjo mehkejšega jekla na shinogi (sprednji) strani rezila, kar utrdi strukturo rezila in ga posledično naredi bolj žilavega.

GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen enostransko (chisel bevel grind). Profiliranje rezilaje vrhunsko z globoko brušenim urasuki-jem in zelo finim sekundarnim rezalnim kotom. Profil rezila in postopno zoževanje hrbtišča sta obdelana do popolnosti.

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Nigara Kurozome linija ima ročno kovano rezilo z značilnim damaskom, ki razkriva spiralni vzorec prepletajočih se plasti. Rezilo je obdelano z jedkanjem za dodaten dramatičen kontrast med različnimi jekli.

ROČAJ:
Japonski ročaj (Wa) je iz lesa tika s pritrdilnim obročkom iz roga vodnega bivola. Ročaj je primeren za levičarje in desničarje in pooseblja enostavno japonsko estetiko.

O KOVAČU:
Kovačija Nigara Hamono ima 350-letno zgodovino, saj izdeluje meče že od obdobja Edo dalje. Glavni kovač Tsuyoshi Yoshizawa, ki dela skupaj z očetom Toshijem Yoshizawo, je že osma generacija kovačev in se poleg nožev navdušuje tudi nad umetnostjo in glasbo. Nigara se uvršča med najbolj posebne izdelovalce nožev na Japonskem.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Yanagiba
Jeklo: Aogami #2
Konstrukcija: Ni-mai / hamaguri / damask, kurozome (temno jedkan damask)
Trdota (HRC): 62
Dolžina noža: 385 mm
Dolžina rezila: 240 mm
Širina rezila: 36 mm
Debelina rezila: 4.5 mm
Teža: 190 g
Dolžina ročaja: 136 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / tik
Napis na rezilu: 二唐作 "Nigara Made"
Kovač: Nigara Hamono
Lokacija kovačije: HIROSAKI / Aomori Prefektura / Japonska




VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068