Nigara Sakimaru Sujihiki SG2 Kurouchi Tsuchime 300 mm [Ebony]

Nigara Hamono  - #‍420110221614

425 € PPC: 500,00 € (-15%)
oz. 10.17 € / mesec.


Opis izdelka

Nigara Sakimaru Sujihiki SG2 Kurouchi Tsuchime 300 mm [Ebony] je tradicionalni japonski nož, ki se uporablja za pripravo rib (zlasti za sashimi in nigiri sushi) in mesa. Ime sakimaru se nanaša na tanto konico, ki je poklon katani. Dolgo rezilo omogoča lepe in dolge gibe, tanka konica pa lahkotno delo tudi z manjšimi kosi hrane. Konkavni presek profila (hollow grind) v kombinaciji z unikatnimi odtisi kladiva poskrbi, da se hrana med rezanjem ne lepi na rezilo, kar omogoča hitrejše in bolj natančno delo. Jedro iz prašnega jekla SG2 zagotavlja dolgotrajno ostrino ter minimalno vzdrževanje.

Rezilo ima unikatno kombinacijo kurouchi zaključnega videza in odtisov kladiva, ki ustvarjajo poseben rustikalen videz, saj udarci kladiva dajejo vtis nekoliko bolj grobega zaključka. Izjemne lastnosti in videz rezila dopolnjuje ročaj japonskega tipa iz temne ebenovine. Kovačija Nigara Hamono se uvršča med najbolj ekskluzivne izdelovalce nožev na Japonskem!

OBLIKA REZILA:
Sakimaru Sujihiki je nož, ki je namenjen predvsem natančnemu razrezu mesa ali rib brez kosti, saj izredno dolgo, ozko in tanko rezilo omogoča rez z enim samim dolgim in neprekinjenim potegom. Nož ima izrazito krivino v trebuhu rezila, ki pri slicer nožih še dodatno olajša razrez velikih kosov mesa in ribe, saj krivina simulira gibanje dlani med razrezom. S to obliko rezila se izognemo premikanju noža naprej in nazaj (potegu z "žaganjem") in dobimo enakomerno in gladko odrezan kos mesa.

* Dolžina rezalnega roba je 288 mm (od pete do konice), pri tem nožu pa se dolžina meri od roba ročaja do konice rezila, kar znaša 300 mm.

JEKLO:
Jeklo SG2 je znano po svoji trdoti in dolgotrajni ostrini. Spada v skupino prašnih jekel in ima visoke vsebnosti ogljika (C) 1,5 %. Jeklo ima tudi visoko vsebnost kroma (Cr) – okoli 15 %, ki izboljša odpornost proti koroziji, in molibdena (Mo), ki izboljša trdnost rezila. Rezila iz jekla SG2 bodo zaradi fine mikrostrukture jekla lahko dosegla zelo fino ostrino in jo tudi ohranila.

LAMINACIJA:
Rezilo je sestavljeno iz treh plasti jekla. Jekla z visoko trdoto imajo mnogo prednosti, a so zaradi svoje trdote bolj krhka in tako tudi bolj dovzetna za poškodbe. Rezila iz takšnih jekel zato laminiramo po metodi san-mai, s tem pa izboljšamo njihovo strukturno celovitost in posledično odpornost na razne udarce in druge fizične dejavnike, ki bi lahko vodili k poškodbam. San-mai v japonščini pomeni "tri plasti" in se nanaša na rezilo, ki je sestavljeno iz primarne notranje plasti tršega jekla (hagane) in dveh zunanjih plasti mehkejšega jekla (jigane).

GEOMETRIJA REZILA:
Ima simetrično brušeno rezilo s konkavnim presekom profila. Debelina rezila na delu s primarnim kotom je zaradi konkavne oblike najtanjša med dvostransko brušenimi nož, zato kljub pogostemu brušenju ostane nož najdlje tanek. Zaradi tankega profila se nam zdi, da je nož oster dlje (kljub temu, da je že čas za brušenje). Takšnemu preseku pravimo tudi hollow grind. Zagotavlja izjemno ostrino in preprečuje lepljenje hrane na rezilo. V primerjavi s konveksnim presekom profila je tanjši, ampak bolj občutljiv. 

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Zaključni videz rezila sestavljata unikaten tsuchime (odtisi kladiva) in kurouchi. Temen kurouchi zaključni videz daje rezilu pridih tradicije in rustikalnosti in se v zanimivem prepletu barve in oblike zliva s teksturiranimi odtisi kladiv.

S funkcionalnega vidika površina tsuchime pomaga zmanjšati trenje in preprečuje, da bi se hrana med rezanjem prilepila na rezilo. Teksturirana površina ustvarja majhne zračne žepke, ki omogočajo bolj gladko in natančno rezanje. Prav tako izboljša zmogljivost noža, saj zmanjša upor, zaradi česar je idealen za enostavno rezanje različnih sestavin.

ROČAJ:
Japonski ročaj (Wa) je iz enega kosa temne ebenovine brez dodatnega pritrdilnega obročka. Ročaj je primeren za levičarje in desničarje in pooseblja enostavno japonsko estetiko.
Les ebenovine je zaradi svoje trdote, trpežnosti, obstojnosti in estetskega videza idealna izbira za japonske ročaje. Bogata barva, vidni vzorci lesnih vlaken in njegov zgodovinski vidik še dodatno prispevajo k prepoznavnosti in privlačnosti tega lesa.

O KOVAČU:
Kovačija Nigara Hamono je kovačija s 350-letno tradicijo, ki v mestu Hirosaki deluje že od zgodnjega Edo obdobja, ko je začela izdelovati meče za Tsugaru klan.
V regiji Tsugaru blizu gore Iwaki ima proizvodnja železa dolgo zgodovino. Okoli mesta Hirosaki so našli artefakte iz železa, ki so ga uporabljali v obdobju Nara (710–794) in zgodnjem obdobju Heian (794–1192), kar kaže, da je bilo v regiji ogromno železarn. Kaji-machi, mesto kovačev, še dodatno potrjuje zgodovinski pomen regije.
Nigara Hamono je ugledna družina kovačev že več kot 350 let. Najprej je bila s strani regije Tsugaru imenovana za izdelovalca japonskih mečev, kasneje, potem ko so postale tradicionalne tehnike mečevanja med drugo svetovno vojno bolj prepoznavne, pa se je preusmerila še v izdelavo nožev.
V kovačiji Niagara Hamono so meče nehali izdelovati leta 1965, vendar pa tradicionalne tehnike kovanja, ki so jih njeni kovači pridobili in izpopolnili skozi stoletja delovanja, zdaj živijo naprej v njihovih kuhinjskih nožih.
Njihovi izdelki so decembra 2007 prejeli uraden certifikat tradicionalne obrti prefekture Aomori.
Trenutni glavni kovač Nigare Hamono, Tsuyoshi Yoshizawa, ki izdeluje nože skupaj s svojim očetom Toshi Yoshizawa, je kovač osme generacije. Je strasten ljubitelj nožev, umetnosti in glasbe. Njegov slavni dizajn noža Nigara Anmon je rezultat njegove ljubezni do umetnin Andyja Warhola.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Sakimaru Sujihiki
Jeklo: SG2
Konstrukcija: San-mai / hollow / tsuchime, kurouchi
Trdota (HRC): 64
Dolžina noža: 446 mm
Dolžina rezila: 300 mm
Širina rezila: 39 mm
Debelina rezila: 2.4 > 1.6 mm
Teža: 205 g
Dolžina ročaja: 145 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / ebony
Kovač: Nigara Hamono
Lokacija kovačije: HIROSAKI / Aomori Prefektura / Japonska
Napis na rezilu: 二唐作 "Nigara Made"




VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068