Nigara Santoku SG2 Tsuchime Wa 180 mm

Nigara Hamono  - #‍420108101436

272 € PPC: 320,00 € (-15%)
oz. 12.17 € / mesec.


Opis izdelka

Nigara Santoku SG2 Tsuchime Wa 180 mm je večnamenski japonski kuhinjski nož, primeren za pripravo mesa, rib in zelenjave. Jedro iz prašnega jekla SG2 ter hamaguri presek profila zagotavljata dolgotrajno ostrino ter minimalno vzdrževanje.

Nož ima vse prednosti tradicionalnega japonskega santoku rezila: široko rezilo, raven trebuh ter hrbtišče, ki se proti konici ukrivlja pod kotom 60 stopinj, zaradi česar ima prepoznavno obliko. Geometrija rezila (hollow grind) v sodelovanju z unikatnimi udarci kladiva poskrbi, da se med rezanjem sestavine ne lepijo na rezilo, kar omogoča hitrejše in bolj natančno delo.

Izjemne lastnosti in videz rezila dopolnjuje ročaj japonskega tipa (Wa) iz tikovega lesa. Brušenje in končna obdelava nožev Nigara sta izjemne kakovosti, kar odraža vrhunsko izurjenost in popolno predanost kovačev v podjetju Nigara Hamono.

OBLIKA REZILA:
Santoku je tradicionalno zasnovan za domačo uporabo in je tekom let postal najpogostejša oblika rezila v sodobnih japonskih domačih kuhinjah, saj je odličen nož za raznolika rezalna opravila v kuhinji. Z njim je mogoče natančno in hitro obdelovati zelenjavo, hkrati pa pripravljati manjše in srednje velike kose mesa in ribe.

San pomeni "tri", torej "nož treh vrlin", kar se nanaša na široko paleto sestavin, ki jih lahko obdelujemo s tem nožem: meso, ribe, zelenjavo. Število tri se nanaša na naloge, ki jih lahko opravlja: rezanje, sekljanje, drobno sekljanje. V končni fazi pa se število tri igra tudi z deli noža, ki so namenjeni različnim opravilom:

  • konica noža za fino delo,
  • rezalni rob za splošno uporabo,
  • peta noža za intenzivno sekljanje.

Uporaba za: vsestransko rezanje, sekljanje, kockanje zelenjave, razrez ribe in mesa.

* Dolžina rezalnega roba je 170 mm (od pete do konice), pri tem nožu pa se dolžina meri od roba ročaja do konice rezila, kar znaša 180 mm.

JEKLO:
Jeklo SG2 je prašno jeklo, znano po svoji trdoti in dolgotrajni ostrini – zaradi visoke vsebnosti ogljika (C) 1,5 %. Jeklo ima tudi visoko vsebnost kroma (Cr) - okoli 15 %, ki izboljša odpornost proti koroziji, in molibdena (Mo), ki izboljša trdnost rezila. Rezila iz jekla SG2 bodo zaradi fine mikrostrukture jekla lahko dosegla zelo fino ostrino in jo tudi ohranila.

LAMINACIJA:
Rezilo je sestavljeno iz 3 plasti jekla.
Jekla z visoko trdoto imajo mnogo prednosti, a so zaradi svoje trdote bolj krhka in tako tudi bolj dovzetna za poškodbe. Rezila iz takšnih jekel zato laminiramo po metodi san-mai, s tem pa izboljšamo njihovo strukturno celovitost in posledično odpornost na razne udarce in druge fizične dejavnike, ki bi lahko vodili k poškodbam. San-mai v japonščini pomeni "tri plasti" in se nanaša na rezilo, ki je sestavljeno iz primarne notranje plasti tršega jekla (hagane) in dveh zunanjih plasti mehkejšega jekla (jigane).

GEOMETRIJA REZILA:
Ima simetrično brušeno rezilo s konveksnim presekom profila. Pri konveksni obliki je rezilo brušeno od hrbtenice do rezila, tako da je nekoliko izbočeno. Takšnemu preseku pravimo tudi hamaguri in izhaja iz katane. Zagotavlja izjemno ostrino in preprečuje lepljenje hrane na rezilo. V primerjavi s konkavnim presekom profila je debelejši, ampak manj občutljiv.

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Zaključni videz rezila sestavljata unikaten tsuchime (odtisi kladiva) in kasumi.
Heksagonalen zaključek tsuchime je edinstvena značilnost nekaterih japonskih nožev. Gre za strukturo, ki je na površino rezila nanesena s kladivom in ustvarja vrsto šestkotnih vdolbinic. Ta zaključek ima tako funkcionalni kot estetski namen.

S funkcionalnega vidika površina tsuchime pomaga zmanjšati trenje in preprečuje, da bi se hrana med rezanjem prilepila na rezilo. Teksturirana površina ustvarja majhne zračne žepke, ki omogočajo bolj gladko in natančno rezanje. Prav tako izboljša zmogljivost noža, saj zmanjša upor, zaradi česar je idealen za enostavno rezanje različnih sestavin.

ROČAJ:
Japonski ročaj (Wa) je iz tikovega lesa s pritrdilnim obročkom iz bivoljega roga. Ročaj je primeren za levičarje in desničarje in pooseblja enostavno japonsko estetiko.

O KOVAČU:
Kovačija Nigara Hamono ima 350-letno zgodovino, saj izdeluje meče že od obdobja Edo dalje. Glavni kovač Tsuyoshi Yoshizawa, ki dela skupaj z očetom Toshijem Yoshizawo, je že osma generacija kovačev in se poleg nožev navdušuje tudi nad umetnostjo in glasbo, zato je njegov znameniti dizajn Nigara Anmon rezultat ljubezni do umetniških del Andyja Warhola! Nigara se uvršča med najbolj posebne izdelovalce nožev na Japonskem.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Santoku
Jeklo: SG2
Konstrukcija: San-mai / hamaguri / tsuchime, kasumi
Trdota (HRC): 64
Dolžina noža: 308 mm
Dolžina rezila: 180 mm
Širina rezila: 50 mm
Debelina rezila: 2.2 mm
Teža: 140 g
Dolžina ročaja: 127 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / tik
Kovač: Nigara Hamono
Lokacija kovačije: HIROSAKI / Aomori Prefektura / Japonska
Napis na rezilu: 二唐作 "Nigara Made"




VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068