GARANCIJA CENE. →

Nož Koro-uchi Santoku, 170 mm

Yoshida Hamono   - #03010810087
Nož Yoshida Hamono Koro-uchi Santoku, 170 mm

99,90 €


Opis izdelka

Vsestransko uporaben nož, ki najbolj blesti pri rezanju in sekljanju zelenjave na kuhinjski deski.

Jeklo Suj-2, iz katerega je kovano rezilo, ponuja izredne zmogljivosti, hrc 64,7, hkrati pa je zelo enostavno za brušenje. Rezilo potrebuje malo več nege. Po uporabi ga dobro sperite in osušite. Obe jekli, sredica in zunanje plasti, imata manjši procent Kroma, kar pomeni da bo takšno rezilo tekom uporabe dobilo nekaj patine. Prednost takšnega jekla pa je, da ima zelo fino, nežno ostrino, je enostavno za brušenje in ostane ostro zelo zelo dolgo časa.

Noži Kuro-uchi serije, so japonski tradicionalni rustikalni noži, primerni za prvi nakup tradicionalnega japonskega kovanega noža. Kurou-uchi ime se nanaša na zaključni videz rezila, ki je v zgornjem delu neobdelano in ima že razvito temno patino, ki rezilo ščiti. Ročaj je izdelan iz magnolije s plastičnim zaključnim obročkom.

Dober nož za dobro kuhinjo!
Oster nož bo gladko prerezal sestavine. Top nož bo poškodoval stene celic mesa, zelenjave, ribe... S spreminjanjem teksture sestavin se spreminja tudi okus! Če narežemo baziliko s topim nožem, bo v zelo kratkem času potemnela. Bazilika narezana z ostrim nožem bo ostala zelena in sveža lahko tudi več dni. Cilj tradicionalne japonske kuhinje je, da ohrani in poudarja pravi okus svežih in sezonskih sestavin in oster nož je bistvenega pomena za ta proces.

Zgodovina
Nekateri današnji tradicionalni japonski kuhinjski noži so izdelani po metodah, ki so bile prvotno razvite za izdelavo japonskih samurajskih mečev katan. Premik od izdelave katan na izdelavo kuhinjskih nožev se je začel sredi 19. st. kot posledica prisilnega odpiranja japonskih mej za trgovanje z zahodnim svetom. Po koncu druge svetovne vojne, so na ukaz generala McArthurja, prepovedali izdelavo mečev. To je bila ključna odločitev, ki je prisilila mnoge izkušene obrtnike, da svoje znanje in pozornost obrnejo drugam. Veliko jih je kmalu našlo navdih v izdelavi kuhinjskih nožev.

Tradicionalni japonski kuhinjski noži
Ključni element, ki zaznamuje japonski kuhinjski nož je neverjetna ostrina. Dizajn rezila, ki to omogoča je sestavljen na eni strani iz ostro nabrušenega rezila pod majhnim kotom, na drugi strani iz rahlo konkavnega rezila. Takšno enostransko brušeno japonsko rezilo omogoča občutljivejša kulinarična opravila in je enostavnejše za ponovno brušenje. Takšen nož obstaja izključno v levičarski ali desničarski izvedbi. Razvile so se mnoge oblike rezil za različna kulinarična opravila. Tradicionalni japonski nož ima tradicionalni ročaj, ki se razlikuje od zahodnega. Tang oz. podaljšek hrbtenice rezila, ki se podaljšuje v ročaj je pri japonskih nožih manjši in tanjši, kar v kombinaciji z nasajenim lahkim lesenim ročajem navadno spremeni uravnoteženost noža. Tradicionalni japonski nož ima center za uravnoteženost v primerjavi z nožem s klasičnim zahodnim ročajem pomaknjen bolj naprej. Med tradicionalne japonske ročaje spadajo dokaj preproste oblike od kroga, kroga s poudarjenim kotom ali osmerokota. Lesen del je dodatno pričvrščen in zavarovan s tulcem.
Razstavni salon Obiščite nas v našem razstavnem salonu na naslovu Litostrojska 40 v Ljubljani, kjer vam bomo najbolje posredovali vse informacije o našem asortimanu izdelkov ter vam povedali veliko koristnih nasvetov.


Dodano!

V košarico