Takeshi Saji je kovač tretje generacije iz slavnega kovaškega središča Takefu Knife Village, kjer ustvarja mojstrske nože, ki bi lahko bili zbirateljski kosi na steni galerije – lahko jih hranite za steklom ali jih uporabljate v kuhinji, samo upoštevajte, da so ti noži zelo posebni.
OBLIKA REZILA:
Gyuto je vsestranski kuhinjski nož, primeren za kuharske entuziaste in profesionalne kuharje in je glavna izbira pri vseh vrstah sekljanja in rezanja mesa in zelenjave na kuhinjski deski. Profil in dolžina rezila sta primerna tako za dolge kot kratke reze, nežna krivina trebuha rezila je odlična za sekljanje, tanka konica pa za natančno obdelavo hrane. Nož je zasnovan tako, da mu oblika, teža in ravnotežje omogočajo enostavno rokovanje in vzdrževanje.
JEKLO:
R2 je prašno jeklo, ki ima visoko vsebnost ogljika in kroma in je nerjaveče. Sestava jekla omogoča kovanje super tankih nožev trdote do 64 HRC.
Vsebnost jekla: Ogljik (C) 1,25 – 1,45 % (C), krom (Cr) 14,00 - 16,00 %, molibden (Mo) 2,30 - 3,30 %, vanadij (V) 1,80 - 2,20 %
LAMINACIJA:
Sredica rezila je ovita v več plasti mehkejših jekel, skovanih skupaj v valovit damaščanski vzorec. Takšna tehnika kovanja nožev se imenuje san-mai damascus in prispeva predvsem k prožnosti rezila. S tem zavarujemo tršo in delikatno sredico pred zunanjimi vplivi in udarci, ki bi lahko vodile k poškodbam rezila.
GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično).
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Rezilo krasi čudovit jedkan damaščanski vzorec.
ROČAJ:
Ročaj je klasičnega zahodnega tipa (Yo), izdelan iz zelo gostega in trpežnega lesa (Ironwood). Rezilo je pritrjeno na ročaj s tremi nerjavečimi zatiči, od katerih je srednji sestavljen iz mozaičnega vzorca, kar ročaju daje izredno razkošen videz. Za udoben oprijem in popolno ravnotežje je dodan bolster iz nerjavečega jekla.
O KOVAČIJI:
Takeshi Saji (1948) je en izmed najbolj priznanih kovaških mojstrov iz Japonske. Leta 1992 je bil nagrajen s prestižnim nazivom "Traditional Master Craftsman" (mojster tradicionalne obrti), ki ga na Japonskem dobijo le najboljši obrtniki. Je tretja generacija kovačev, njegova delavnica se nahaja v Takefu Knife Village v Echizenu, kjer nože kuje skupaj z dvema vajencema.Saji je vodilni strokovnjak za ročaje zahodnega tipa v regiji. Pri njem je svoje znanje dopolnjeval tudi Yu Kurosaki in ostali mojstri iz Takefu kooperative. Več o kovaču si lahko preberete na našem blogu