Saji Gyuto VG-10 Gold RWO 240 mm

Takeshi Saji  - #‍410103161337

693 € PPC: 815,00 € (-15%)
oz. 16.58 € / mesec.


Opis izdelka

Saji Gyuto VG-10 Gold RWO 240 mm je vsestranski japonski kuhinjski nož, primeren za pripravo mesa, rib in zelenjave. Vendar bi mu delali krivico, če bi ga imenovali samo kuhinjski nož, saj je resnično izjemen primerek japonske kovaške spretnosti, od njegovega videza in vse do specifičnih detajlov.

Noži iz serije Gold kovača Takeshi Sajija iz znamenite kovaške kooperative Takefu Knife Village dobijo svoj značilni videz s posebnim postopkom laminacije, kjer zunanjim plastem dodajajo medenino, s čimer se doseže zlato obarvan damaščanski vzorec. Ni pa vse samo v videzu – Saji se je odločil za jeklo VG-10  z nerjavnimi lastnostmi in visoko vsebnostjo ogljika in posledično trdoto nad 60 HRC, kar pomeni, da bo imel nož izjemno fino ostrino.

Skupaj še z nekaj mojstrove kovaške magije je ta nož res poseben kos, ki vas bo gotovo navdušil. Odličen dodatek k zbirki vsakega navdušenca nad noži.

OBLIKA REZILA:
Gyuto je vsestranski kuhinjski nož za vse kuharske entuziaste in profesionalne kuharje. Nož bo blestel pri vseh vrstah sekljanja in rezanja na kuhinjski deski.

JEKLO:
Sredica noža je iz VG-10 jekla, ki je trenutno najbolj priljubljeno japonsko jeklo. Proizvaja ga Takefu Special Steel Company, relativno majhno podjetje, ki mu je pred 60. leti uspelo najti ravno pravo ravnotežje med različnimi elementi, ki tvorijo to danes najbolj priljubljeno japonsko jeklo. VG-10 je nerjaveče jeklo z relativno visoko vsebnostjo (1 %) ogljika (C), 15 % kroma (Cr), 1 % molibdena (Mo), 0.3 % vanadija (V) in 1.5 % kobalta (Co). Kombinacija Cr, Mo in V tvori veliko trdih karbidov, kar omogoča jeklu odpornost proti abraziji in posledično boljše ohranjanje ostrine.

LAMINACIJA:
Sredica rezila je ovita v plasti mehkejših jekel, skovanih skupaj v valovit damaščanski vzorec. Takšna tehnika kovanja nožev se imenuje san-mai damascus in prispeva predvsem k prožnosti rezila. S tem zavarujemo tršo – vendar nekoliko bolj delikatno – sredico pred zunanjimi vplivi in udarci, ki bi lahko vodile k poškodbam rezila.

Pri laminaciji tega noža se je kovač igral z različnimi materiali za zlato obarvan zaključni videz – sredica rezila je vstavljena med plasti mehkejšega nerjavnega jekla, ki mu je bila dodana medenina. Rezultat je čudovit zlato obarvan damaščanski vzorec, po katerem je nož dobil svoje ime. 

GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično), glede na razmerje med ploskvami (lokacijo spremembe kota) pa ga uvrščamo med konveksne (full hamaguri) tipe rezila.

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Čudovit zlato obarvan vzorec damaska je bil dosežen z dodajanjem medenine v zunanje zaščitne plasti rezila, rezilo pa je še dodatno jedkano, s čimer je kovač dosegel unikaten temen videz rezila. Hrbtenica in choil nista spolirana.

ROČAJ:
Tradicionalni japonski (Wa) ročaj osemkotne oblike iz palisandra z obročkom iz javorjevega lesa. Udoben za uporabo tako za desničarje kot levičarje.

O KOVAČU:
Takeshi Saji je en izmed najbolj priznanih kovaških mojstrov na Japonskem. Leta 1992 je bil nagrajen s prestižnim nazivom "Traditional Master Craftsman" (mojster tradicionalne obrti), ki ga na Japonskem dobijo le najboljši obrtniki. Je tretja generacija kovačev, njegova delavnica se nahaja v Takefu Knife Village v Echizenu, kjer nože kuje skupaj z dvema vajencema. Sajija smo med našimi obiski na Japonskem tudi večkrat obiskali, zato smo več o njem napisali tudi v tem prispevku.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Gyuto
Jeklo: VG-10
Konstrukcija: San-Mai / hamaguri / damask
Trdota (HRC): 61
Dolžina noža: 395 mm
Dolžina rezila: 240 mm
Širina rezila: 50 mm
Debelina rezila: 2 mm
Teža: 175 g
Dolžina ročaja: 140 mm
Tip ročaja / material: Japonski [wa] / palisander, javor
Kovač: Takeshi Saji
Lokacija kovačije: ECHIZEN - TAKEFU KNIFE VILLAGE / Fukui Prefektura / Japonska
Napis na rezilu: 佐治 武士 "Takeshi Saji"




VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068