Saji Petty R2 Ironwood 130 mm

Takeshi Saji  - #‍410107061604
Saji Petty R2 Ironwood 130 mm

357 € PPC: 420,00 € (-15%)
oz. 11.02 € / mesec.


Opis izdelka

Takeshi Saji je kovač tretje generacije iz slavnega kovaškega središča Takefu Knife Village, kjer ustvarja mojstrske nože, ki bi lahko bili zbirateljski kosi na steni galerije – lahko jih hranite za steklom, ali jih uporabljate v kuhinji, v vsakem primeru so ti noži zelo posebni - tako iz vizualnega kot funkcionalnega vidika.

Saji Petty R2 Ironwood 130 mm je tako impresiven v vseh pogledih. Ne navduši le s svojo vizualno podobo, temveč tudi z odličnimi specifikacijami. Sredica tega noža je narejena iz prašnega jekla R2/SG2 s trdoto 63-64 HRC, obdana pa je s plastmi nerjavečega jekla, ki mu dajejo unikaten temen demaščanski vzorec.

Nož je varno shranjen v tradicionalni japonski leseni škatlici z vgraviranim Sajijevim podpisom v kanji pisavi. Kot drugi noži izpod Sajijevih rok je tudi ta odličen primer uporabne umetnosti!

OBLIKA REZILA:
Japonski nož petty je majhen dvostransko brušen večnamenski nož, ki izvira z Japonske. Ker je manjši od drugih japonskih nožev, lahko z njim režemo tudi v dlani in opravljamo manjša opravila, kot sta lupljenje in razkoščičevanje, za katera so večji noži preveč okorni.

Velja za enega ključnih nožev v kuhinji in sicer je po svoji pomembnosti na drugem mestu, takoj za gyuto nožem (tj. japonska različica zahodnega chef’s noža).
V svoji osnovi je petty nož namenjen predpripravi sestavin za nadaljnje rezanje z večjim nožem, kot je santoku, bunka, gyuto ali sujihiki. Petty se tako uporablja kot osnovni, primarni nož, ki dopolnjuje večje sekundarne vsestranske nože. V kombinaciji so kos skoraj vsakemu rezalnemu opravilu v kuhinji.

Tako priljubljen je predvsem zaradi svoje majhnosti in trdne hrbtenice. Z njim lahko namreč izvedemo večino majhnih in delikatnih rezalnih opravil, za katera so drugi noži preveliki ali preobčutljivi. Enostavno ga lahko uporabimo kar v dlani za npr. lupljenje, zaradi svoje robustnosti pa se odlično odreže tudi pri rezanju kit z mesa ter celo majhnih kosti. Njegova majhnost je bila tudi inspiracija za ime “petty”, ki izhaja iz francoske besede "petit".

JEKLO:
Nož je izdelan iz R2/SG2 prašnega jekla, ki ga obdajata več plasti nerjavečega jekla. SG2 jeklo je optimalna izbira za kuhinjski nož, saj omogoča kovanje izjemno tankega rezila, ki dolgo časa ohranja rezalni rob ter ni zahtevno za vzdrževanje. Znano je po svoji trdoti (63 HRC!) in dolgotrajni ostrini, ki sta rezultat visoke vsebnosti ogljika (C). 
SG2 je prašno jeklo jeklarne Takefu. Nekateri mu pravijo tudi Super Gold Steel. Ima visoko vsebnost ogljika in kroma in je nerjaveče. Sestava jekla omogoča kovanje super tankih nožev trdote tudi do 64 HRC.

Vsebnost jekla: Ogljik (C) 1,25 – 1,45 % (C), krom (Cr) 14,00 - 16,00 %, molibden (Mo) 2,30 - 3,30 %, vanadij (V) 1,80 - 2,20 %

LAMINACIJA:
Sredica rezila je ovita v več plasti mehkejših jekel, skovanih skupaj v valovit damaščanski vzorec. Takšna tehnika kovanja nožev se imenuje san-mai damascus in prispeva predvsem k prožnosti rezila. S tem zavarujemo tršo – vendar nekoliko bolj delikatno – sredico pred zunanjimi vplivi in udarci, ki bi lahko vodile k poškodbam rezila.

GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično) in ima ploski V-edge profil, kar pomeni, da se rezilo od hrbtišča do roba na obeh straneh zoži pod enakim kotom. Takšno profiliranje rezila zagotavlja dobro ravnovesje med robustnostjo rezila in lahkotnostjo rezanja. Rezilo se distalno zoža od rezila proti konici.  To rezilu daje večjo moč in težo pri ročaju (kar pomeni, da lahko izvajamo večji pritisk s peto noža) in večjo preciznost pri konici, kar omogoča gladke in natančne reze.
→ Vas zanima več o geometriji rezil? Preberite si članek Konstrukcija rezila: Geometrija

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Rezilo krasi unikaten temen damaščanski vzorec.

ROČAJ:
Ročaj je klasičnega zahodnega tipa (Yo), izdelan iz zelo gostega in trpežnega lesa ironwood. Rezilo je pritrjeno na ročaj s 3 nerjavečimi zatiči, od katerih je srednji mozaičen, kar ročaju daje izredno razkošen videz. Za udoben oprijem in popolno ravnotežje je dodan zaključni obroček (bolster) iz nerjavečega jekla. Ročaj je primeren za uporabo tako v desni kot v levi roki.

O KOVAČIJI:
Takeshi Saji (1948) je en izmed najbolj priznanih kovaških mojstrov iz Japonske. Leta 1992 je bil nagrajen s prestižnim nazivom "Traditional Master Craftsman" (mojster tradicionalne obrti), ki ga na Japonskem dobijo le najboljši obrtniki. Je tretja generacija kovačev, njegova delavnica se nahaja v Takefu Knife Village v Echizenu, kjer nože kuje skupaj z dvema vajencema.Saji je vodilni strokovnjak za ročaje zahodnega tipa v regiji. Pri njem je svoje znanje dopolnjeval tudi Yu Kurosaki in ostali mojstri iz Takefu kooperative. Več o kovaču si lahko preberete na našem blogu.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Petty
Jeklo: R2 / SG2
Konstrukcija: San-mai / v-edge / damask
Trdota (HRC): 63-64
Dolžina noža: 250 mm
Dolžina rezila: 135 mm
Širina rezila: 35 mm
Debelina rezila: 2.2 > 1.6 mm
Teža: 150 g
Dolžina ročaja: 110 mm
Tip ročaja / material: Zahodni ročaj [yo] / ironwood
Kovač: Takeshi Saji
Lokacija kovačije: ECHIZEN - TAKEFU KNIFE VILLAGE / Fukui Prefektura / Japonska
Napis na rezilu: 佐治 武士 "Takeshi Saji"




Žari Dodatki za žar Japonski noži Vinoteka Mesnica Vrtno pohištvo


VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068