• Japonski noži
  • Vsestranski noži Santoku
Saji Santoku R2 Karin 180 mm

Saji Santoku R2 Karin 180 mm
Takeshi Saji - #‍410108101202

450 € PPC: 500,00 € (-10%)
oz. 10.77 € / mesec.


Opis izdelka

Saji Santoku R2 Karin 180 mm je vsestranski japonski kuhinjski nož, primeren za pripravo mesa, rib in zelenjave. Noži Santoku so običajno krajši in imajo ravnejše rezilo, kar je idealno za hitro sekljanje na deski, zato bodo odlični za pripravo zelenjave. Rezilo pa je še vseeno dovolj dolgo za rezanje mesa in pripravljanje sashimija, tanka konica pa je kot nalašč za sekljanje manjših sestavin in bolj delikatna opravila. R2/SG2 je jeklo brez kompromisov – visoka trdota okoli 64 HRC, odlična odpornost proti koroziji in enostavno brušenje. Če v enačbo dodamo še mojstrsko obdelavo izkušene roke Takeshija Sajija pa si težko zamislimo bolj dovršen nož!

OBLIKA REZILA:
Santoku je najbolj znan med japonskimi noži in je namenjen za vsestranska kuhinjska opravila. Zaradi ravnega trebuha rezila je nož nekoliko bolj usmerjen k pripravi zelenjave, a ima še vseeno dovolj dolgo rezilo tudi za rezanje kosov mesa in pripravljanje rib. Santoku noži so najbolj razširjeni med japonskimi gospodinjstvi, vse več pa se jih pojavlja tudi v kuhinjah povsod drugod po svetu.

JEKLO:
Jeklo SG2 je prašno jeklo, znano po svoji trdoti in dolgotrajni ostrini – zaradi visoke vsebnosti ogljika (C) 1,5 %. Jeklo ima tudi visoko vsebnost kroma (Cr) – okoli 15 %, ki izboljša odpornost proti koroziji, in molibdena (Mo), ki izboljša trdnost rezila. Rezila iz jekla SG2 bodo zaradi fine mikrostrukture jekla lahko dosegla zelo fino ostrino in jo tudi ohranila – hkrati pa vam za pretirano vzdrževanje ne bo treba skrbeti preveč.

LAMINACIJA:
Jekla z visoko trdoto imajo mnogo prednosti, a so zaradi svoje trdote bolj krhka in tako tudi bolj dovzetna za poškodbe. Rezila iz takšnih jekel zato laminiramo po metodi san-mai, s tem pa izboljšamo njihovo strukturno celovitost in posledično odpornost na razne udarce in druge fizične dejavnike, ki bi lahko vodili k poškodbam. San-mai v japonščini pomeni "tri plasti" in se nanaša na rezilo, ki je sestavljeno iz primarne notranje plasti tršega jekla (hagane) in dveh zunanjih plasti mehkejšega jekla (jigane).

GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično).

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Rezilo je posejano z drobnimi krožnimi odtisi kladivca, ki pa ne dodajo le k estetski vrednosti noža, ampak tudi preprečujejo prijemanje hrane na rezilo.

ROČAJ:
Ime Karin (花梨) se nanaša na ročaj iz kitajske kutine, ki se občasno uporablja tudi za izdelavo glasbenih instrumentov, kot je tradicionalni japonski šamisen. Ročaj je okrogle oblike in dobro uravnotežen, in tako idealna izbira za vse uporabnike, ne glede na to, ali so desničarji ali levičarji.

O KOVAČU:
Takeshi Saji je en izmed najbolj priznanih kovaških mojstrov na Japonskem. Leta 1992 je bil nagrajen s prestižnim nazivom "Traditional Master Craftsman" (mojster tradicionalne obrti), ki ga na Japonskem dobijo le najboljši obrtniki. Je tretja generacija kovačev, njegova delavnica se nahaja v Takefu Knife Village v Echizenu, kjer nože kuje skupaj z dvema vajencema. Sajija smo med našimi obiski na Japonskem tudi večkrat obiskali, zato smo več o njem napisali tudi v tem prispevku.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Santoku
Jeklo: R2/SG2
Konstrukcija:
Trdota (HRC): 64
Dolžina noža: 320 mm
Dolžina rezila: 180 mm
Širina rezila: 50 mm
Debelina rezila: 2 mm
Teža: 195 g
Dolžina ročaja: 125 mm
Tip ročaja / material: Zahodni ročaj [yo] / kitajska kutina [karin]
Kovač: Takeshi Saji
Lokacija kovačije: ECHIZEN - TAKEFU KNIFE VILLAGE / Fukui Prefektura / Japonska
Napis na rezilu: 佐治 武士 "Takeshi Saji"


  • Japonski noži
  • Vsestranski noži Santoku


Žari Dodatki za žar Vinoteka Japonski noži Vrtno pohištvo Akademija peke na žaru

akademija peke.
novi termini →


VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068