Takeshi Saji je kovač tretje generacije iz slavnega kovaškega središča Takefu Knife Village, kjer ustvarja mojstrske nože, ki bi lahko bili zbirateljski kosi na steni galerije – lahko jih hranite za steklom, ali jih uporabljate v kuhinji, samo upoštevajte, da so ti noži zelo posebni.
Nož je shranjen v tradicionalni japonski leseni škatli z vgraviranim Sajijevim podpisom v kanji pisavi.
OBLIKA REZILA:
Nož Sujihiki (ali Slicer) je namenjen predvsem dolgim potegom za precizen razrez mesa in rib. Dolgo in ozko rezilo je še posebej oblikovano za filetiranje in odstranjevanje kože, saj omogoča natančen rez z eno potezo.
JEKLO:
R2 je prašno jeklo, ki ima visoko vsebnost ogljika in kroma in je nerjaveče. Sestava jekla omogoča kovanje super tankih nožev trdote do cca 64 HRC. Vsebnost jekla: Ogljik (C) 1,25 – 1,45 % (C), krom (Cr) 14,00 - 16,00 %, molibden (Mo) 2,30 - 3,30 %, vanadij (V) 1,80 - 2,20 %
LAMINACIJA:
Sredica rezila je ovita v več plasti mehkejših jekel, skovanih skupaj v valovit damaščanski vzorec. Takšna tehnika kovanja nožev se imenuje san-mai damascus in prispeva predvsem k prožnosti rezila. S tem zavarujemo tršo – vendar nekoliko bolj delikatno – sredico pred zunanjimi vplivi in udarci, ki bi lahko vodile k poškodbam rezila.
GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično).
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Rezilo krasi čudovit damaščanski vzorec.
ROČAJ:
Ročaj je klasičnega zahodnega tipa (Yo), izdelan iz zelo gostega in trpežnega lesa (Ironwood). Rezilo je pritrjeno na ročaj s 3 nerjavečimi zatiči, od katerih je srednji sestavljen iz mozaičnega vzorca, kar ročaju daje izredno razkošen videz. Za udoben oprijem in popolno ravnotežje je dodan bolster iz nerjavečega jekla.
O KOVAČIJI:
Takeshi Saji (1948) je en izmed najbolj priznanih kovaških mojstrov iz Japonske. Leta 1992 je bil nagrajen s prestižnim nazivom "Traditional Master Craftsman" (mojster tradicionalne obrti), ki ga na Japonskem dobijo le najboljši obrtniki. Je tretja generacija kovačev, njegova delavnica se nahaja v Takefu Knife Village v Echizenu, kjer nože kuje skupaj z dvema vajencema.Saji je vodilni strokovnjak za ročaje zahodnega tipa v regiji. Pri njem je svoje znanje dopolnjeval tudi Yu Kurosaki in ostali mojstri iz Takefu kooperative. Več o kovaču si lahko preberete na našem blogu