Senzo Classic Gyuto je s 33 plastnim damask vzorcem in temnim pakka ročajem odličen vsestranski kuhinjski nož. Zaradi svoje nekoliko bolj masivne konstrukcije je primeren za vse, ki iščejo težje, a odlično uravnoteženo orodje, ki se vseeno ponaša s super tankim in natančnim rezilom. Gyuto je vsestranski kuhinjski nož, ki bo blestel pri vseh različnih tehnikah sekljanja na kuhinjski deski, dolžina 240 mm pa bo odlična tudi za razrez večjih kosov mesa. Nož je ročno kovan v kovačiji Suncraft v mestu Seki (Gifu prefektura), znanem po izdelavi nožev in ima kar nekaj značilnosti, ki so posebne za japonska rezila: odtise kladiv, tanek profil in san-mai damask laminacijo. Rezilo je obdelano do visokega sijaja (temu zaključnem videzu pravimo tudi migaki), na zgornjem delu rezila pa so vidni izraziti vzorci kladiva (tsuchime). V neravninah med odtisi se med rezanjem zadržuje zrak, ki pomaga pri drsenju rezila skozi hrano kar omogoča hitro in natančno pripravo hrane brez nerodnega lepljenja na površino. V spodnjem delu rezila so lepo izpostavljene plasti, ki gradijo zunanji del noža in ščitijo trdo sredico iz VG-10 jekla pred zunanjimi dejavniki. Rezilo je dvostransko brušeno: ploski "flat" presek profila s kotom brušenja rezalnega roba 50/50. Kadar se odločamo med jekli, iz katerih želimo izdelati nož, pretehtamo lastnosti, kot so trdota, sposobnost ohranjanja ostrine, preprostost vzdrževanja, zrnatost jekla, enostavnost brušenja in navsezadnje, ceno in dostopnost jekla. V primeru Senzo Classic linije, je VG-10 jeklo izpolnilo vse naše zahteve, saj gre za jeklo z odličnim presekom karakteristik. Ročaj je ergonomične ovalne oblike iz pakka lesa in je univerzalen, saj se odlično prilega v levo in desno dlan. Pri ročaju je pomembno tudi, da je enostaven za vzdrževanje, saj je pakka les izdelan iz kombinacije laminiranega lesa in epoksi smole, zato je vzdržljiv in se ne umaže zlahka. Zaključek ročaja je nerjaveč in poskrbi za gladek in prijeten prehod med ročajem in rezilom. Za dodatno estetsko komponento je dodan minimalističen rdeč obroček. Noži Suncraft Senzo Classic linije so nekoliko težji, kot smo vajeni pri ostalih japonskih rezilih, ampak vseeno izjemno dobro uravnoteženi, zato bi jih priporočali vsem, ki so jim ljubši noži zahodnega tipa (razporeditev teže in ročaj), vendar si želijo noža, izdelanega iz kvalitetnega japonskega jekla (tanko rezilo, ohranjanje ostrine, enostavnost brušenja) in z vsemi vizualnimi komponentami tradicionalnih japonskih rezil (damask vzorec, odtisi kladiv, mojstrska končna obdelava). Senzo Classic izhaja iz koncepta fuzije zahoda in vzhoda, saj so v kovačiji pri snovanju tega noža združili obliko in funkcionalnost zahodnih rezil z japonsko kvaliteto, jeklom in oblikovanjem. Kovačija:Izdelan v Sekiju, ki je zibelka kovaške obrti na Japonskem in ima že več kot 800-letno tradicijo izdelave katan in drugega samurajskega orožja. Nož za vse življenje! Priporočamo nakup lesene Saye (lesena nožnica za zaščito rezila), ki je pomemben dodatek za zaščito rezila pred zunanjimi poškodbami, praskami in igra pomembno vlogo pri ohranjanju ostrine noža. Kako nož pospravimo in kje čaka na ponovno uporabo, je namreč ključno pri zagotavljanju čim daljše življenjske dobe rezila. |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Gyuto |
Jeklo: | VG-10 |
Konstrukcija: | San-mai / V-edge / tsuchime & damask |
Trdota (HRC): | 61 |
Dolžina noža: | 370 mm |
Dolžina rezila: | 240 mm |
Širina rezila: | 48 mm |
Debelina rezila: | 2,7 mm |
Teža: | 235 g |
Dolžina ročaja: | 120 mm |
Tip ročaja / material: | Zahodni / Pakka |
Kovač: | Suncraft |
Lokacija kovačije: | SEKI / Gifu Prefektura / Japonska |
Napis na rezilu: | 快菜 Senzo |