Senzo Classic Nakiri je s 33 plastnim damask vzorcem in temnim pakka ročajem odličen kuhinjski nož. Zaradi svoje nekoliko bolj masivne konstrukcije je primeren za vse, ki iščejo težji, a odlično uravnotežen nož, ki se vseeno ponaša s super tankim in natančnim rezilom. Nož Nakiri, znan tudi kot Nakiri Bocho, je tradicionalni japonski nož s pravokotno obliko rezila in ravnim trebuhom brez krivin s kvadratnim zaključkom (je torej brez sprednje konice), zato med uporabo celotno rezilo stopi v stik z rezalno površino, kar omogoča enostavno sekljanje na kuhinjski deski brez uporabe vodoravnih potiskov in potegov. Zaradi svojih lastnosti je priporočljiv predvsem za pripravo zelenjave, kar nakazuje že samo ime noža, saj je dobeseden prevod besede Nakiri "sekljalec zelenjave" (Na pomeni zelenjava in Kiri sekljanje), seveda pa ga lahko uporabljate tudi kot vsestranski kuhinjski nož. Nož je ročno kovan v kovačiji Suncraft v mestu Seki (Gifu prefektura), znanem po izdelavi nožev in ima kar nekaj značilnosti, ki so posebne za japonska rezila: odtise kladiv, tanek profil in san-mai damask laminacijo. Rezilo je obdelano do visokega sijaja (temu zaključnem videzu pravimo tudi migaki), na zgornjem delu rezila pa so vidni izraziti vzorci kladiva (tsuchime). V neravninah med odtisi se med rezanjem zadržuje zrak, ki pomaga pri drsenju rezila skozi hrano kar omogoča hitro in natančno pripravo hrane brez nerodnega lepljenja na površino. V spodnjem delu rezila so lepo izpostavljene plasti, ki gradijo zunanji del noža in ščitijo trdo sredico iz VG-10 jekla pred zunanjimi dejavniki. Rezilo je dvostransko brušeno: ploski "flat" presek profila s kotom brušenja rezalnega roba 50/50. Kadar se odločamo med jekli, iz katerih želimo izdelati nož, pretehtamo lastnosti, kot so trdota, sposobnost ohranjanja ostrine, preprostost vzdrževanja, zrnatost jekla, enostavnost brušenja in navsezadnje, ceno in dostopnost jekla. V primeru Senzo Classic linije, je VG-10 jeklo izpolnilo vse naše zahteve, saj gre za jeklo z odličnim presekom karakteristik. Ročaj je ergonomične ovalne oblike iz pakka lesa in je univerzalen, saj se odlično prilega v levo in desno dlan. Pri ročaju je pomembno tudi, da je enostaven za vzdrževanje, saj je pakka les izdelan iz kombinacije laminiranega lesa in epoksi smole, zato je vzdržljiv in se ne umaže zlahka. Zaključek ročaja je nerjaveč in poskrbi za gladek in prijeten prehod med ročajem in rezilom. Za dodatno estetsko komponento je dodan minimalističen rdeč obroček. Noži Suncraft Senzo Classic linije so nekoliko težji, kot smo vajeni pri ostalih japonskih rezilih, ampak vseeno izjemno dobro uravnoteženi, zato bi jih priporočali vsem, ki so jim ljubši noži zahodnega tipa (razporeditev teže in ročaj), vendar si želijo noža, izdelanega iz kvalitetnega japonskega jekla (tanko rezilo, ohranjanje ostrine, enostavnost brušenja) in z vsemi vizualnimi komponentami tradicionalnih japonskih rezil (damask vzorec, odtisi kladiv, mojstrska končna obdelava). Senzo Classic izhaja iz koncepta fuzije zahoda in vzhoda, saj so v kovačiji pri snovanju tega noža združili obliko in funkcionalnost zahodnih rezil z japonsko kvaliteto, jeklom in oblikovanjem. Priporočamo nakup usnjene Saye (nožnica za zaščito rezila), ki je pomemben dodatek za zaščito rezila pred zunanjimi poškodbami, praskami in igra pomembno vlogo pri ohranjanju ostrine noža. Kako nož pospravimo in kje čaka na ponovno uporabo, je namreč ključno pri zagotavljanju čim daljše življenjske dobe rezila. Kovačija:Suncraft je priznana japonska kovačija iz mesta Seki, ki od leta 1948 združuje tradicijo in inovacije pri izdelavi vrhunskih kuhinjskih nožev. Njihova prestižna linija SENZO nosi ime po predniku ustanoviteljev, ki je prispeval k razvoju mesta Seki in njegovi blaginji. OsterRob tesno sodeluje s Suncraftom in skupaj so oblikovali nekaj odličnih rezil, med njimi Burjo, prvi japonski nož za pršut, Bunko Black Damascus in SG2 Bunko Matte. |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Nakiri |
Jeklo: | VG-10 |
Konstrukcija: | San-mai / V-edge / tsuchime & damask |
Trdota (HRC): | 61 |
Dolžina noža: | 305 mm |
Dolžina rezila: | 170 mm |
Širina rezila: | 45 mm |
Debelina rezila: | 2,7 mm |
Teža: | 215 g |
Dolžina ročaja: | 120 mm |
Tip ročaja / material: | Zahodni / Pakka |
Kovač: | Suncraft |
Lokacija kovačije: | SEKI / Gifu Prefektura / Japonska |
Napis na rezilu: | 快菜 Senzo |