Ko ste strasten zbiratelj nožev, začnete ceniti zgodbo, ki se skriva za vsakim rezilom. Tudi ta nož nosi svojo, unikatno zgodbo.
Senzo Dawn Limited Edition Petty SG2 Damascus 150 mm je majhen večnamenski japonski kuhinjski nož, ročno izdelan v japonski kovačiji Suncraft. Še posebej primeren je za manjša rezalna opravila v dlani in na rezalni deski. Rezilo je kovano s plastenjem, imenovanim san-mai; jedro iz prašnega jekla SG2 je obdano s plastmi mehkejšega jekla, kar ustvarja osupljiv vzorec črnega damaska z zlatim leskom. Nož je kaljen na okoli 62-63 HRC, kar pomeni, da bo ostal oster zelo dolgo. Sestava in mikrostruktura jekla zagotavljata izjemno fino in gladko ostrino. Nož je opremljen s tradicionalnim japonskim osmerokotnim ročajem iz stabiliziranega lesa, ki ga na vrhu krasi zaključni obroček iz posebnega lesa 300 let starega svetega hrasta. Nož je osupljiv zbirateljski kos in je zapakiran v estetski škatlici iz tradicionalnega japonskega lesa pavlovnija, ki je izjemno lahek in trpežen. OBLIKA REZILA: Velja za enega ključnih nožev v kuhinji in sicer je po svoji pomembnosti na drugem mestu, takoj za gyuto nožem (tj. japonska različica zahodnega chef’s noža). V svoji osnovi je petty nož namenjen predpripravi sestavin za nadaljnje rezanje z večjim nožem, kot je santoku, bunka, gyuto ali sujihiki. Petty se tako uporablja kot osnovni, primarni nož, ki dopolnjuje večje sekundarne vsestranske nože. V kombinaciji so kos skoraj vsakemu rezalnemu opravilu v kuhinji. Tako priljubljen je predvsem zaradi svoje majhnosti in trdne hrbtenice. Z njim lahko namreč izvedemo večino majhnih in delikatnih rezalnih opravil, za katera so drugi noži preveliki ali preobčutljivi. Enostavno ga lahko uporabimo kar v dlani za npr. lupljenje, zaradi svoje robustnosti pa se odlično odreže tudi pri rezanju kit z mesa ter celo majhnih kosti. Njegova majhnost je bila tudi inspiracija za ime “petty”, ki izhaja iz francoske besede "petit". JEKLO: SG2 je prašno jeklo jeklarne Takefu. Nekateri mu pravijo tudi Super Gold steel. Ima visoko vsebnost ogljika in kroma in je nerjaveče. Sestava jekla omogoča kovanje super tankih nožev trdote tudi do 64 HRC. Vsebnost jekla: Ogljik (C) 1,25 - 1,45 % (C), krom (Cr) 14,00 - 16,00 %, molibden (Mo) 2,30 - 3,30 %, vanadij (V) 1,80 - 2,20 % GEOMETRIJA: LAMINACIJA: ZAKLJUČNI VIDEZ: ROČAJ: KOVAČIJA: Seki je zaradi svoje geografske lokacije in naravnih virov že več kot 800 let kraj, kjer se izpopolnjuje kovaška obrt in je po celem svetu znan kot dom sodobne japonske nožarske industrije. Kovači so namreč starodavno znanje kovanja katan prelili v kuhinjske nože. |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Petty |
Jeklo: | SG2 |
Konstrukcija: | San-mai / V-edge |
Trdota (HRC): | 62-63 |
Dolžina noža: | 265 mm |
Dolžina rezila: | 150 mm |
Širina rezila: | 28 mm |
Debelina rezila: | 1.9 mm |
Teža: | 90 g |
Dolžina ročaja: | 107 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski wa / stabiliziran in hrastov les |
Kovač: | Suncraft |
Lokacija kovačije: | SEKI / Gifu Prefektura / Japonska |
Napis na rezilu: | 快菜 Senzo |